Spoeddebat over Ayaan Hirsi Ali live gelogd, vervolg

Stommeling Jones als
kamerclown
23:36 Ons logprogramma (Pivot) begon raar te doen. Er is kennelijk een maximum aan het aantal woorden per artikel, dus gaan we nu gewoon hier verder waar we gebleven waren. (We zijn begonnen in Spoeddebat over Ayaan Hirsi Ali live gelogd, voor de belangstellenden.)

23:38 De VVDer Van Beek dient de motie in die hij volgens Ferry Mingele tijdens de schorsing lekker met Vriendin Verdonk heeft zitten voorkoken in de bedrijfskantine, zodat zij die niet hoeft te verwerpen, af te wijzen en te ontraden. Wij weten plotseling weer waarom wij soms maandenlang geen rechtstreeks politiek verslag van het een of ander geven. Je wordt er namelijk zo ongelofelijk onpasselijk van. Tot kotsens toe. Als het een voetbalwedstrijd was, konden wij nog denken dat we te snel te veel bier hadden gedronken, maar politieke debatten bekijken wij zonder alcohol, daar wij ook dan meestal toch al het idee hebben dat we aan het hallucineren zijn.

23:42 Jan de Wit wil graag horen dat de VVDer het woord afkeuring uitspreekt, maar de VVDer verdomt dat. Nu komt Judas Verhagen. Hij begint met de ministers te bedanken en gaat ongetwijfeld vertellen dat het allemaal heel vreselijk is, maar zal de ministerin niet vertellen dat ze moet opsodemieteren. Hij vertelt nogmaals dat de ministerin in korte tijd van mening veranderd is. Ja, dat weten we nou wel. Hadden we ons al hardop afgevraagd of deze Judas Verhagen een van de vele mannelijke kamerleden is die wel met Ayaan naar bed hadden gewild en dat misschien ook wel gedaan hebben? Aan onze referrers (die u in de linkerkolom ook kunt zien staan) kunnen wij zien dat de zoekactie "Ayaan Hirsi Ali naakt" inmiddels redelijk vaak naar onze webzijde leidt en derhalve vrij populair moet zijn. Sommigen van de heren kamerleden hebben zich de gang naar Google misschien willen besparen. Wij weten het niet, maar voor een grappige insinuatie zijn wij altijd te vinden, vooral wanneer wij, zoals nu Osewiesewosetrallala zien en horen spreken. Hé, had zij die bibliothecaressenbril altijd al? Hij staat haar allerminst, maar toch ziet zij er met bril een stuk beter uit dan zonder. Ze blijkt een motie medeondertekend te hebben en gaat er vanuit dat Hirsi Ali Nederlandse is en dat de minister dat moet bevestigen. Nu komt Geert 'maak nou eens geen grappen over mijn haar' Wilders. Hij bedankt de ministers voor de "weinig fraaie vertoning". Wij hebben ons er ook wel mee geamuseerd. "Het leek wel of zij af en toe verstrikt raakte in haar eigen onbegrip".

23:52 Geert Wilders vraagt zich af, wat hij met de motie Van Beek ("Ayaan is Nederlandse, allemaal even goede vrienden en er is nix gebeurd") gaat doen.

23:53 Wauwel de Boskabouter constateert een puinhoop in het kabinet, een puinhoop met betrekking tot de totstandkoming van de brief van Vriendin Verdonk. Wauwel de Boskabouter neemt vast een voorschot op de verkiezingen, door Jeepeetje het premiertje een gebrek aan leiderschap te verwijten en Gerrit de Leugenaar zijn emotionele optreden tijdens de 'Grote Ayaan Gaat Vertrekken Show' van vanmiddag even lekker in te wrijven. Wauwel de Boskabouter blijkt niet te snappen dat Leon de Winter op televisie alleen maar naverteld heeft wat mevrouw Etcetera had gezegd dat Vriendin Verdonk gezegd zou hebben, als u begrijpt wat wij bedoelen. Het wordt tijd om maar weer eens uit te leggen dat wij vinden dat Ayaan Hirsi Ali uitgezet had moeten worden toen bleek dat ze haar vluchtverhaal gelogen had, dat Farah Karimi als ze ook gelogen heeft eveneens kan vertrekken en dat Afshin Ellian nog niet gereageerd heeft op het eposteltje van onze losse onderzoeksjournalist. Dat laatste is nog niet verdacht, want ten eerste denken wij dat het in zijn geval weleens om loze geruchten zou kunnen gaan en ten tweede zit hij natuurlijk ook naar het debat te kijken.

24:00/00:00 Wauwel de Boskabouter constateert dat het "wel heel erg een red Ayaan debat geworden is" en vindt dat terecht. Wij niet. Wij vinden dat tekenend voor de schijnheiligheid van de kamerleden, die pas wakker worden als een hunner de lul is. Wauwel de Boskabouter vindt bovendien dat Ayaan zich vanmiddag "formidabel" verdedigd zou hebben. Het zal wel aan ons liggen, maar ook dat hadden we even anders gezien. Wij zagen haar vooral de belangrijke vragen ontwijken met een beroep op een haar door haar advocaten opgelegde zwijgplicht. Terwijl wij Van der Vlist horen, zien wij even een tussenshot (wat iets anders is dan een tussenschot) van Kabouter Wauwel, die met een chagrijnig gezicht iets staat te drinken. Het zal wel water zijn, maar of hij chagrijnig is omdat het water is, of ergens anders om, wordt niet duidelijk. Van der Vlist praat door, over de rechtspositie van Vriendin Etcetera. Van der Vlist dient een motie in, die erop neerkomt dat het niet belangrijk is hoe je heet, als men maar weet wie je bent. Hij zegt het wel heel anders en een stuk ingewikkelder, maar als deze motie wordt aangenomen, kan de identificatieplicht worden afgeschaft. Aannemen die motie! Tussendoor eisen wij maar weer eens een MOTIE VAN WANTROUWEN en NIEUWE VERKIEZINGEN. Van Ast steekt de ministerin een veer in de reet, soort van.

00:08 Van Ast (is dat nou met of zonder t? Ach, na de volgende verkiezingen is hij toch weg, dus wat maakt het uit) wil ook iets en hij heeft een vraag aan minister Dombo, maar het is bepaaldelijk geen begenadigd spreker. Als hij nou de ministerin nog een paar veren in de reet steekt (liefst hele dikke, met weerhaken), heeft Salomon Kalou het strax makkelijker met die trofee. De LPF blijkt geen uitzondering te willen maken voor Vriendin Etcetera en kamerlid Van Beek deelt mede dat hij een kutsmoesje paraat heeft om wel een uitzondering te maken. Hij wil namelijk geen uitzondering maken, doch rekening houden met bijzondere omstandigheden. Bij Kalou hoefde dat niet, zegt Van As, dus dan moet je nou ook je bek houden, gore snor. O neen, dat zei hij niet, dat dachten wij alleen maar.

00:14 Heet die snor nou Verbeek of Van Beek? Wij dachten toch echt Van Beek. Weisglas constateert dat Nawijn er niet is en dat klopt, want die is nog onderweg vanuit de studio in Hilversum. Nou kun je van Nawijn een hele hoop zeggen en het meeste daarvan is lelijk, maar dit heeft hij wel slim bekeken. Als de Nederlandse bewindslieden pas van hun luie reet komen als ze iets op televisie zien, moet je dus niet in de kamer gaan lopen discussiëren, maar moet je zorgen dat je met je kop op de buis komt. Vanuit Hilversum naar Den Haag redt hij makkelijk voordat er gestemd moet worden en wat of hoe hij gaat stemmen, weet hij toch al. Ondertussen staat Rouvoet weer te emmeren over die personalia en wij vinden dat dit debat dus over het verkeerde gaat. Het zou moeten gaan over de vluchtverhalen van Vriendin Etcetera en mevrouw Karimi, waarna zij al dan niet met een grote boog over de grens worden gesodemieterd, of, als liegen in hun geval toch blijkt te mogen, van harte gefeliciteerd. In dat laatste geval wordt het Nederlandse asielbeleid ogenblikkelijk voor iedereen versoepeld en krijgen die zesentwintigduizend (wat is daar ook alweer mee?) een generaal pardon. Als het generaal pardon een feit wordt, kunnen we proberen die zesentwintigduizend zo ver te krijgen dat ze als blijk van dankbaarheid aan het Nederlandsche volk het voltallige kabinet met een grote boog de grens over sodemieteren, maar daar trappen ze waarschijnlijk niet in. Rouvoet is klaar en heeft een motie ingediend die toch wel wordt verworpen, dus die gaan we maar niet weergeven. Intussen komt Jan de Wit vertellen dat hij de motie van de VVD, die erop neerkomt dat Vriendin Etcetera door haar vriendjes en vriendinnetjes geholpen moet worden en dat het geen reet uitmaakt dat je door het aannemen van zo'n motie alleen maar laat zien dat de Tweede Kamer één grote gezellige vriendenclub is, steunt. De motie is bovendien nog een keer zo verwoord dat Vriendin Verdonk niet woedend de benen hoeft te nemen.

00:26 De vergadering wordt voor een kwartier geschorst en Ferry de Zwetser probeert het nog reuze spannend te maken, maar daar is hij niet zo goed in. Zou hij er trouwens al achter zijn dat dat verhaal van Femke Halsema over dat e-mailadres geen steek hield? Ach, daar komt Wauwel de Boskabouter uitleggen waarom hij de motie van de VVD ondersteund heeft. Hij doet alsof hij denkt dat hij een belangrijke motie medeondertekend heeft en probeert dreigend te klinken. Goed blijven oefenenen knul, maar dan red je het nog niet. Je hebt het of je hebt het niet en jij hebt het niet.

00:30 Voor de aardigheid rukken wij even een uitspraak van uw en onze captain uit zijn verband, zodat hij (de uitspraak, niet uw en onze captain) een voorspellende waarde gehad lijkt te hebben:

"Kamerleden en ministers [hebben] nu eenmaal de sterke neiging elkaar door dik en dun te steunen en de hand boven het hoofd te houden. Mochten er voor Ayaan Hirsi Hoeheetze [...] echt problemen ontstaan, dan komt het vast wel tot de een of andere vorm van politieke koehandel, zodat het allemaal met een sisser afloopt en alleen "de politiek" eventueel "schade lijdt", voor zover dat nog mogelijk is natuurlijk."
Goed istie hè? Hij komt uit Na Ayaan Hirsi Ali nu ook kamerlid Karimi onder vuur.

00:35 Ferry de Zwetser probeert de spanning erin te houden en heeft geprobeerd Wauwel de Boskabouter te helpen enige spanning op te bouwen. Daarna is hij helaas overgegaan tot een interview met Osewiesewosetrallala de Bibliothecaresse en toen was alle spanning weer weg, want die wilde alleen maar een paar dingen "klip en klaar" horen. Bij Ferry de Zwetser is inmiddels enige twijfel ontstaan over het e-mailadres van Vriendin Etcetera. Femke Halsema is er ook niet meer zo zeker van en de door haar aangekondigde mailtjes blijken "nog niet" "boven tafel". Zou dat betekenen dat een van de honderdzoveel kamerleden aan wien onze losse onderzoeksjournalist zijn mailtje betreffende Femke's blunder verstuurd heeft het in die tussentijd ook heeft gelezen? Laat ons hopen.

00:43 De bel is gegaan. Aan tafel.

00:46 Lange gangen hebben ze daar. In drie minuten kun je tweehonderdvijftig meter heel rustig wandelen en nu worden de kamerleden toch geacht was haast te hebben, daar de bel is gegaan. Vriendin Verdonk heeft het woord en vertelt hoe moeilijk ze het wel gehad heeft en hoe zorgvuldig ze wel geweest is. Wij krijgen de indruk dat Kay 'we gaan Amerikaans doen' van der Linde haar ook op spraakles heeft gestuurd, zodat ze haar stem goed droevig kan laten klinken. In dat geval heeft Vriendin Verdonk niet goed opgelet, want haar lompe schijnheiligheid (een moeilijke combinatie, we geven het toe) blijft er toch doorheen komen. Judas Verhagen onderbreekt haar. Wat heeft die nou weer te zeiken? O wacht, hij vertrouwt de ministerin niet. Nou, dat zijn we met hem eens. Vertrouw nooit een minister. De ministerin zegt dat de kamer haar gewoon moet geloven en Judas Verhagen zegt niet dat hij dat nu eenmaal niet kan. Femke Halsema ("Hé Femke, waar blijven die mailtjes?") zegt wel zoiets en Vriendin Verdonk gooit nu zware middelen in de strijd. Zij zal de kamer "naar eer en geweten" iets voorliegen. Dat pikt Femke niet en zij zegt dat Vriendin Verdonk zegt dat de kamer niet te vertrouwen is. Nou vinden wij dat ook wel, maar Vriendin Verdonk mag dat natuurlijk weer niet zo glashard zeggen, want zo zijn de regels van 'het parlementaire spel'. Want dat blijft het. Een spel. Dat is ook de grote makke ervan. Als dit echter het niveau is van de Nederlandsche politiek, moeten wij uw en onze captain toch eens opporren om met de beide seniorvissticks (secretaris en penningmeester) naar de notaris te gaan en de I.G.L.O. nu ook eens echt op te richten. Op zijn luie reet voor de televisie zitten kan hij immers beter dan wie dan ook en als zelfbenoemde nationale webzeikerd heeft hij weliswaar heel wat mensen op de kast gejaagd, maar hij heeft zich in geen enkel standpunt zo monomaan vastgebeten dat hij niet meer het tegenovergestelde zou kunnen beweren van wat hij ooit heeft gezegd.

00:57 Inmiddels wordt er nog wat gepraat, maar het is nu zo'n beetje wat musici, of althans onze redactiebandleden, noemen "afwikkelen tot eind". Dat hoeft niet zo demonstratief op de automatische piloot als nu het geval is, maar het kan wel. Overigens hoorden wij Vriendin Verdonk zeggen dat ze ging bidden, maar bij nadere beluistering zei ze dat ze iets "binnen een bepaalde termijn" ging doen of zo. "Binnen", niet "bidden". Ze heeft heel slecht opgelet bij de spraakles, of ze is snotverkouden, of ze is doodmoe, of ze staat op instorten. Wij hopen van ganscher harte op het laatste. Rouvoet duwt Osewiesewosetrallala ruw terzijde. Foei Rouvoet. Oh nee, het was Osewiesewosetrallala. Doe het nog maar een keer. Intussen proberen sommige kamerleden nog op het eergevoel van de ministerin te werken, niet wetend dat dat nou net een van de vele dingen is, die zij niet heeft. Het zal haar echt een rotzorg zijn hoe belachelijk zij zich maakt, als ze maar met haar dikke luie reet op het regeringspluche kan blijven zitten, in ieder geval op die momenten dat ze niet met haar luie dikke reet op de bank naar Zembla zit te kijken.

01:04 Het begint erop te lijken dat sommige kamerleden zo langzamerhand naar huis willen, maar ook dat ze een beetje chagrijnig en melig tegelijk beginnen te worden. Als er nu gestemd zou worden, blijft Vriendin Verdonk gewoon ministerin, maar als ze in het komende kwartier nog een paar keer een vraag op dezelfde onbenullige manier beantwoordt als tot nog toe, krijgen die kamerleden misschien eindelijk definitief het juiste gevoel over zich. Het gevoel dat ze wel iets beters te doen hebben dan tot diep in de nacht te luisteren naar het geluid van de in een zinken emmer echoënde klanken uit een lege druipsteengrot van niet geringe omvang.

01:10 De bibliothecaresse van het prutspartijtje begint het zat te worden en de Lege Druipsteengrot brengt weer een aantal holle klanken voort, die al iets meer korzeligheid bevatten dan ons goed voor haar lijkt. De bibliothecaresse zegt tegen de Lege Druipsteengrot dat er ruimte is, waar de LD die niet ziet. De LD voegt pinnigheid aan de korzeligheid toe. We zijn er nog niet, maar we beginnen zowaar goede hoop te krijgen. De LD begint bijna te huilen. Dit gaat goed.

01:13 De Bibliothecaresse hamert nog wat door en de LD is weer wat rustiger. Wat jammer. Nu komt Femke Halsema met een vraag en de LD kan Femke Halsema ("Hé Femke, heb je die mailtjes nou al boven tafel?") natuurlijk met de ogen dicht en beide handen op de rug aan. Helaas is het nog erger, want nu komt die VVDsnor weer wat rust brengen. Wij gaan gauw even pissen. Sorry, we doen het niet graag, maar het moet.

01:19 We hebben vast wel wat gemist, maar veel kan het niet zijn. Kennelijk heeft er iemand zalvende taal gesproken, want Vriendin LD Verdonk heeft zichzelf en haar snotneus weer wat beter onder controle, waarbij zij ook het woord toekomst kan gebruiken zonder dat iemand haar briesend met een "NU! STOMME TRUT!" in de rede kan vallen. Van As legt mevrouw de ministerin uit dat hij doorheeft dat mevrouw de ministerin gevraagd wordt Vriendin Etcetera op louche wijze ongelofelijk te matsen. Vriendin Verdonk legt uit dat Van As zich vergist, maar hij mag er dan louche uitzien en misschien is hij het ook, dat wil niet zeggen dat hij dat soort louche geintjes niet herkent als hij ze ziet.

01:23 De Bibliothecaresse van het prutspartijtje heeft de ministerin horen zeggen dat de ministerin de wet gaat wijzigen, maar de ministerin weet niet wanneer ze haar bek moet houden, dus nu krijgt ze toch weer last met Osewiesewosetrallala. Nu begint de ministerin mevrouw Osewiesewosetrallala ook nog kleinerend te behandelen, wat volgens ons nooit genoeg kan gebeuren, maar wat bij haar en sommige van haar vriendjes en vriendinnetjes weleens verkeerd zou kunnen vallen. Wauwel de Boskabouter vraagt meneer De Snor Van Beek wat DSVB met zijn motie bedoelde, maar na de eerste vraag raak DSVB enigszins in de war. Wauwel de Boskabouter helpt hem een beetje en heeft zijn antwoord binnen. Nu vraagt WdB aan de ministerin of zij van plan is de motie uit te voeren conform de interpretatie van DSVB en de minister gaat meteen de mist in, door "Neen" te zeggen. Ze formuleerde het anders, maar men had haar door. Goh, dit begint leuk te worden, want Judas Verhagen dreigt zelfs een derde termijn aan te vragen en Rouvoet gaan even wat zout in een vers ontstane wonde strooien.

01:29 De ministerin houdt keihard voet bij stuk en als zij nu nog mag blijven, maakt de hele Tweede Kamer zich onsterfelijk belachelijk. In ieder geval voor de komende vijf minuten.

01:31 Kom op jongens, ze begint kwaad te worden. Jammer, Femke Halsema komt naar voren en dan valt iedereen weer in slaap. Nawijn is al weer een poosje aanwezig in de zaal en wij hopen erop dat die het dan maar gaat doen, al is het per ongeluk. Weisglas constateert dat er behoefte is aan een derde termijn, dus de tweede termijn zal worden afgesloten en er komt een derde termijn. Osewiesewosetrallala stelt een vraag over de internationale discussie en of de ministerin zich daar iets van aantrekt. Hele domme vraag. Maar ja, het was Osewiesewosetrallala. Die 'internationale discussie' valt best mede en als de deelnemers aan de 'internationale discussie' door hebben dat het iets meer gaat om fraude dan om vrijheid van meningsuiting is het gauw afgelopen met de flauwekul. Osewiesewosetrallala blijkt de internationale reactie reuze belangrijk te vinden. Ach gossie. Meisje, ga eens nadenken over de nationale reactie op je prutspartijtje en kom dan nog een keertje terug. Zullen we dat afspreken? Fijns.

01:37 Minister Dombo komt fijn helpen. Datgene wat hij voor gevoel voor humor verslijt doet ook nu weer wonderen, maar dit keer niet alleen bij ons, ook vanuit de kamer menen wij geluiden te horen die erop wijzen dat men er niet om kan lachen. Het gaat nu de goede kant op. De derde termijn komt er en dat schijnt niet veel goeds te voorspellen voor de ministerin. Er wordt misschien zelfs wel een "scherpere motie" ingediend. Nou nou. Wordt het toch nog gezellig. Het debat is geschorst tot 2.00 uur.

[VERVOLG]16-05-2006 23.35 | Door: Stommeling Jones

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere