Halve finale Eurovisie Songfestival, live gelogd

StommelingJones
Wij schijnen het spoeddebat over Verdonk zo geweldig gelogd te hebben, dat uw en onze captain zichzelf niet in staat achtte ons met een verslag van een songfestival te overtreffen en daarom mogen wij het dit jaar doen, terwijl hij het vorig jaar zelf gedaan heeft. Waarom hij vervolgens met een welgemeend "Nou aju dan maar" luid schaterend vertrok, weten wij niet. Wij gaan dus de halve finale van het Eurovisie Songfestival loggen en wij zijn reuze benieuwd wat het wordt en wie er meedoen. Vooraf gaan we nog even uitgebreid schijten en om 21.00 uur beginnen we.

21:00 We zitten er precies op tijd klaar voor en zijn blij dat we net gescheten hebben. Het begint namelijk al slecht, met de een of andere domme discodreun, waaroverheen een bijpassend liedje wordt gezongen. De lichteffecten zijn van het genre 'komt, laat ons eens een lampje laten aanenuitgaan'.

21:04 De domme discodreun houdt aan en nu snappen wij het: ze zingen een medley van verschillende liedjes die voorgaande songfestivals gewonnen hebben. Welnu, dat had van ons niet gehoeven, want wij waren net zo blij dat we ze vergeten waren. Gelukkig herkenden we de meesten niet, maar het belachelijke 'Waterloo' zat er ook tussen. Zo veel weten wij er nog wel van. De zangers, zangeressen, dansers en danseressen waren geheel of gedeeltelijk gehuld in hardplastieken jurkjes, tuniekjes en dergelijke die ongetwijfeld herinneringen moesten oproepen aan het klassieke Griekenland. Het geheel speelt zich namelijk af in Athene. Griekenland schijnt vorig jaar gewonnen te hebben, misschien herinnert u zich dat nog. Wij gelukkig niet. Inmiddels zijn de presentator en presentatrice opgekomen en is de zwetser van dienst begonnen er dwars doorheen te lullen.

21:09 Armenië mag als eerste en het thema van het lied ('Without your love') schijnt 'trommels' te zijn. Het thema van het hele songfestival schijnt 'trommels' te zijn, dus als je niet van 'trommels' houdt, heb je mooi pech. De Armeense zanger zingt in zijn landstaal, denken wij, want wij spreken geen Armeens, maar kunnen wel horen dat het geen Turks is. O, wacht eens even, Armeens lijkt wel heel sterk op slecht uitgesproken Engels. Of zingt hij nou Armeens en Engels door elkaar? Hij heeft wat danseresjes meegenomen die iets met linten doen, maar wat precies kunnen wij niet zien. Het was prachtig en nu is hij klaar. Er hadden alleen best wat meer trommels in gemogen, als het thema dan toch 'trommels' is.

21:14 Het tweede land is Bulgarije. Volgens de zwetser doet er een travestiet in mee, maar wij kunnen niet zien welke van de dames het is. "De man met het blonde sikje", schijnt hij gezegd te hebben, volgens onze stagiaire, maar geen van de dames heeft een blond sikje en bovendien vinden wij een travestiet met een sikje echt wel een beetje een weggevertje. In  de televisieserie 'Little Britain' hebben ze twee travestieten met snorren, maar je ziet het. O, hij schijnt alleen in zijn vrije tijd travestiet te zijn. De trommels kwamen er niet zo goed uit en het lied is alweer klaar. De bebaarde vrijetijdstravestiet heeft volgens de zwetser van dienst iets heel spectaculairs met zijn onderbuik gedaan, maar dat hebben wij even gemist. O, gezongen vanuit zijn onderbuik. Nou, het zal wel.

21:19 Rusland heeft ook een travestiet gestuurd, maar deze heeft een snor en een baard, maar geen overhemd. Een wit jasje op een wit tiesjurt en een blauwe spijkerbroek. Wij gaan eens even het geluid over onze stereoinstallatie laten komen, want ook in dit nummer missen wij de trommels node. De zanger wordt omgeven door danseressen en het blijkt Slovenië  geweest te zijn. Sloveens blijkt trouwens exact op Armeens te lijken. Dat wisten wij helemaal niet.

21:22 Andorra heeft een in het Catalaans zingende mevrouw afgevaardigd, maar volgens onze stagiaire is het een olifant. Ze zingt 'Senza tu', zal wel 'zonder jou' betekenen en het geheel heeft veel weg van een hoerenmadam die met de in lingerie gestoken koopwaar de straat op gegaan is. Ondanks de stereoinstallatie komen de trommels er niet goed uit.

21:27 Witrusland. Witrussisch blijkt exact dezelfde taal als Sloveens en Armeens en ook hier kunnen wij geen woord van volgen. De zangeres had prima bij de voorgaande hoerenuitstalling gepast, maar dat lijkt ook wel een beetje een thema, hoeren. Die Sloveen had ook zeer hoerige types bij zich, evenals die Armeniër.

21:29 Albanië komt op met doedelzakken, maar zonder hoeren. Albaans lijkt niet op Sloveens, Armeens en Witrussisch, zo blijkt, maar ook hier blijven wij wat de betekenis van de text betreft in het duister tasten. We horen wel dat er trommels in het nummer zitten, maar ondanks onze prima geluidsapparatuur zijn wij er niet kapot van. Een Albaanse doedelzak klinkt anders dan een Schotse en dat doet ons denken aan dat verhaal van Neerlands hoop over die troep Schotse doedelzakspelers in de Reguliersbreestraat. Onze stagaire vindt dit nog het minst erg en wij ook, want wij zijn dol op doedelzakken. De zwetser van dienst verklaart dan ook meteen dat Albanië niet in de top gaat eindigen.

21:33 De Belgen hebben ene Kate Ryan gestuurd, die in het dagelijks leven Katrien Verbeek of zoiets schijnt te heten. Wij dachten altijd dat ze in België Belgisch spraken, een taal die een vrolijke mengeling is van verkeerd begrepen Nederlands en dito Frans, maar de taal die we nu horen blijkt verrassend veel te lijken op Sloveens, Armeens en Witrussisch, maar niet op Albaans. Volgens onze stagiaire moet je 'Albanees' zeggen, dus dat doen we dan maar. Wij hebben ergens een Belgische LP waar een nummer op staat waarin de volgende text voorkomt: "Er is een podium opgetrokken, waarop de plaatselijke rockhelden staan. Ze kunnen absoluut niet rocken, maar wie trekt zich dat nu aan." De zangeres van het bezongen groepje staat nu hier en ze kan nog steeds niet rocken.

21:38 Ierland heeft iemand afgevaardigd die zich in het jaargetij vergist heeft en nu midden in het voorjaar een gevoelvol kerstlied ten gehore brengt. Heel in de verte doet het ons denken aan Chris de Burgh in zijn goeie tijd (niet meteen beginnen te lachen. Hij heeft echt een goeie tijd gehad, als is het wel heel lang geleden). Het kerstlied is afgelopen en volgens onze stagiaire gaat het winnen. De akoestiek in Athene is overigens klote, maar het kan natuurlijk ook aan de verbinding liggen. Aan de liedjes ligt het zeker niet, want er is natuurlijk niemand die een onbeholpen deuntje naar zo'n prestigieus festival durft af te vaardigen.

21:43 De zangeres van Cyprus schijnt gezegd te hebben dat ze niet van botox houdt, maar tegen opgespoten lippen heeft ze kennelijk geen bezwaar. Haar tieten lijken ons net iets echter dan die van Georgina Verbaan, maar volgens onze stagiaire zijn ze veel echter, aangezien het "veel te veel hangtieten" zijn om vals te zijn. Het zijn er trouwens maar twee en dat lijkt ons meer dan genoeg. Cyprus heeft inmiddels de in het Sloveens, Armeens, Witrussisch, Cypriotisch gezongen ballad tot een goed einde gebracht en wij beginnen dat taaltje zowaar een beetje te verstaan. "Waai doe eendjes kraai", zong ze. Nu nog proberen erachter te komen wat het betekent.

21:51 Monaco hebben we zo'n beetje gemist, of misschien ook niet. In ieder geval kunnen wij ons geen wijsje herinneren en de doffe dreun (het thema 'trommels') komt ons niet meer uit de oren. Met terugwerkende kracht realiseren wij ons dat die dreun er vanaf het begin onder zit. Het thema is trouwens veel meer 'hoeren' of 'ik heb per ongeluk mijn jurkje in de kleedkamer laten liggen' dan 'trommels'. Nu is Macedonië. Deze tieten zijn wel degelijk echt nep, maar volgens onze stagiaire heeft de zangeres (wij dachten dat het een travestiet was. Hoe kan een mens zich zo vergissen. Ze had geen sikje, daar kwam het door) een poesjupbra aan. De trommels zijn hier duidelijk wel aanwezig, maar dat is geen voordeel. Niet dat wij niet van trommels houden, wij zijn bijvoorbeeld een keer naar een concert van Terri Bozzio geweest, nou dan weet u het wel. Het gaat niet om de trommels, maar om wat je ermee doet.

21:56 Polen heeft een groepje afgevaardigd dat zich heeft gehuld in pakjes die het midden houden tussen de jurk van Glenn Close in 'Dangerous Liaisons" en een Mexicaanse stierenvechtersoutfit. Welke taal het was, weten wij niet, maar dat klopt, blijkt nu. Volgens de zwetser van dienst was het "in zo veel talen dat ze hopen dat de boodschap begrepen wordt." Valse hoop dus.

21:58 Bij het in beeld verschijnen van de Russische zanger gaat onze stagiaire geheel spontaan over haar nek. Wij hebben niet zo'n oog voor wat er mooi of lelijk kan zijn aan mannen, maar zijn ogen schijnen te dicht bij elkaar te staan, hij begint net de baard in de keel te krijgen, hij kijkt hysterisch, waarschijnlijk omdat hij het is en het is een soort twaalfjarig ongelofelijk verwijfd 'Teekdettype' (wat dat dan ook wezen moge) aldus onze stagiaire. Hij zingt ook in die grappige internationale taal en wij menen iets te verstaan van 'nevver nevver let mie go'. Hé, als je het snel uitspreekt, lijkt het wel Engels. Hij had geen hoeren bij zich. "Hij stond daar hoerloos", aldus onze stagiaire, die nu vindt dat hij ook nog te enthousiast keek. Kennelijk een doodzonde.

22:03 Turkije heeft een getatoeerde natuurlijke blondine in de strijd geworpen, maar ze zingt in ieder geval in het Turks, want dat herkennen we wel. De muziek doet ons denken aan de muziek die ze vroeger in Poolse en Russische hotelbars ten gehore brachten, toen je daar de communisten nog had, dus het thema 'hoeren' is weer helemaal terug.

22:07 De Oekraïne heeft een hardplastieken robot gestuurd die ons in de verte doet denken aan de 'fembots' uit een van de Austin Powers films. Zij is zelf in het wit gekleed en er dansen in het rood gestoken personen omheen. Wij kunnen niet zien of het mannen of vrouwen zijn, maar als het de bedoeling was een soort van roodwit schouwspel op te voeren, dan is dat gelukt. Het was een soort van roodwit schouwspel. De zwetser van dienst heeft het over een "enorme uithaal", die we hadden moeten horen, maar dat zal dan in de zaal wel geweldiger geweest zijn dan voor de kijkers thuis, want wij kunnen ons geen "enorme uithaal" herinneren.

22:10 Finland heeft een groep gestuurd die een combinatie lijkt van de Bonzo Dog Band, Spinal Tap en het dagelijks bestuur van de Monster Raving Loony Party. Het uiterlijk wordt echter tenietgedaan door het deuntje, of het gebrek daaraan. Maar ja, wij hebben ook de afgelopen week de CD 'Ace of Spades' nogal uitgebreid gedraaid en ze kunnen er nog zo lijp uitzien, Lemmy zijn ze niet.

22:13 Doet Nederland eigenlijk niet mee? Of hebben we die al gemist? We worden nu vergast op een dubbelact der presentatoren die wij niet kunnen verstaan, daar zij hun act doen in hetzelfde geinige taaltje waarin al die anderen zo heerlijk raadselachtig hun liedjes ten gehore brachten. Ze roepen iets tegen het zaaltje, dat tot de nok toe gevuld is met hoeren. Hé, daar heb je die Russische griezel. Wacht, dit zijn de artiesten die zojuist opgetreden hebben.

22:16 Nu komt het groepje 'Treble', dat als enige de beide thema's, 'hoeren' en 'trommels' voor de volle honderd procent uitvoert. Neen, laat ons niet liegen, ze hebben ook nog een gitaar. Wat er echter aan trommels wordt ingeleverd wordt gecompenseerd door een overdosis hoerigheid. Nu hadden wij laatst al ergens gelezen dat de IJslandse deelneemster die van ons "sloeries" had genoemd, maar wij dachten toen nog dat dat misschien IJslands was en zoiets betekende als "waardige opponenten". Nu zien wij dat die IJslandse verrotte goed Nederlands sprak. De meisjes van 'Treble' niet, want wij konden er geen woord van verstaan. De trommels bleken overigens te kunnen trommelen zonder aangeraakt te worden. Wat kunnen ze toch veel tegenwoordig.

22:21 De Litouwers brullen vol overgave dat ze de 'Winners of Joerovision' zijn. Het gezelschap lijkt op de Leningrad Cowboys, maar dan zonder de puntschoenen, de puntkuiven en de Leningrad Cowboys. De zwetser van dienst blijkt plotseling een valse nicht en zegt dat de Litouwse Cowboys beter thuis hadden kunnen blijven. Nou, dan weet je het wel. Die heeft geprobeerd een of meer van de leden van het Litouwse knapenkoor te versieren en daarbij een of meer blauwtjes gelopen. Wel zielig dat hij zijn frustratie daaromtrent nu zo de vrije loop laat. Dat gaat lelijk ten koste van de sfeer.

22:26 Portugal brengt een vrolijk liedje ten gehore, dat wij al duizenden keren gehoord hebben, maar dat ons vooral doet denken aan een jaren vijftig rocknummer in de uitvoering van Tracey Ullman. De zangeressen zijn gekleed in een soort balletpakjes en hebben laarsjes aan, maar voor de heren die ontzettend geilen op de combinatie van balletpakjes, blote benen en laarzen zijn de laarzen veel te kort, zodat de afstand tussen de onderkant van het balletpakje en de bovenkant van de laars te groot wordt. Knappe jongen die hem daarvan omhoog krijgt.

22:30 Zweden blijkt een soort hologram van Raquel Welch gestuurd te hebben, maar ergens in het holografisch proces is er iets misgegaan, zodat het hologram er veel minder echt uitziet dan het origineel. Het was overigens een uptempo nummer met veel geschreeuw, voor wie het weten wil.

22:32 Estland heeft het nummer 'Does your mother know' van ABBA uit elkaar gehaald en weer in elkaar gezet. De zangeres heeft een kort rokje aan, met laarzen en in Estland hebben ze het pakje kennelijk niet door een homo of een vrouw laten ontwerpen, want nu zijn de laarzen precies lang genoeg. Jammer van die herrie, want die haalt alle eventuele erotiek er meteen weer uit.

22:35 Hé. Geen trommels. Een muziekinstrument. Hoe heet zo'n ding ook alweer. Het is even wennen, na al dat gebonk. O ja, een viool. We menen ook een panfluit te horen, maar dat kan ook een synthesisertje  zijn. Of gewoon de geluidsband, want je wordt hier ongetwijfeld weer belazerd waar je bij zit. Het thema 'hoeren' zit hier niet in, en geruime tijd zag het ernaar uit dat het bij een lullig trommeltje bleef, maar helaas, nu zwelt het geheel aan en wordt er toch weer dom gebonkt. De twee achtergrondzangeressen, die geen bek open gedaan hebben, voorzover wij konden zien, houden hun lange jurken aan, dus wat ze daar nou eigenlijk stonden te doen is volslagen onduidelijk.

22:40 De valse nicht heeft kennelijk niet alleen een blauwtje gelopen bij Litouwen, maar ook ruzie gehad met de zangeres van IJsland, want hij zegt allerlei lelijks over haar. Voordat de zangeres begint stijgt er een vreselijk gejoel op uit de zaal. Men mag haar niet zo. Het is een volslagen geschift optreden. De zangeres klinkt het grootste deel van de tijd zoals die ene met die piepstem uit 'Will and Grace', als u begrijpt wie wij bedoelen. De lengte van haar laarzen deugt niet en het optreden ook niet. Zij wordt vreselijk uitgejoeld. Die zien wij niet winnen. Maar ja, wij zien eigenlijk niemand winnen.

22:45 U heeft tien minuten om te stemmen. Het is werkelijk wonderbaar. Intussen zien wij alle ellende in versneld tempo nog een keer voorbij komen. Dat ligt niet aan ons, maar iemand heeft er een filmpje ingedouwd. De valse nicht, wiens stem wij hier wel dwars doorheen verwacht hadden, zwijgt. Hij zal wel even naar het toilet zijn.

22:52 De presentatrice vraag of wij de presentator willen horen zingen en wij roepen meteen heel hard: "NEEN!" Men hoort ons niet, dus de presentator gaat zingen. Hij heeft in de verte wel iets van die Belg die het nog met de dochter van Herman van Veen gedaan heeft. Koen Wauters, heette die, dachten wij. "He was great, wasn't he?" vraagt de hardplastieken presentatrice met een ingestudeerd hardplastieken accent, dat wij misschien wel voor Amerikaans zouden moeten verslijten. Het tweepersoonstoneelstukje, dat bedoeld is om de tijd te doden, heeft als bijkomend voordeel dat het ook de geest dood. En dat is nodig, want de stemmen moeten geteld worden, dus wij mogen ons nog een poosje te barsten vervelen. Een dode geest is daarbij een voordeel. Wij herinneren ons plotseling de titel van een boek van Louis Couperus: 'Als ik bijvoorbeeld de geest van mijn moeder op de rand van mijn bed zag zitten'. Waar het boek over ging, weten wij niet, maar wij weten wel dat de geest van zijn moeder van voornoemd toneelstukje spontaan opnieuw overleden zou zijn. In zijn tijd had je echter nog geen Eurovisiesongfestivaltoneelstukjes. Dat scheelt enorm.

23:01 De rest van de tijd wordt gedood met behulp van volksmuziekendans. Als je dat zo hoort, begrijp je ineens waarom de jeugd in de vorige eeuw zo blij was met de rock and roll. AAARGH!!! Daar zijn de presentatoren weer. Wie heeft die lui toch dat accent en die maniertjes aangeleerd. "Er komen allemaal slangetjes uit die rol die ze onder haar tiet heeft", aldus onze stagiaire, die op die wijze constateert dat de presentatrice in rechtstreekse verbinding staat met de geluidsinstallatie. Wij krijgen visioenen van mensen die wat snoertjes verwisselen zodat presentatrice en geluidsinstallatie tegelijk met een rotklap de lucht in gaan, maar vooralsnog blijft het bij visioenen. Wij leggen onze stagiaire uit dat het filmpje dat wij nu zien de landen bevat die zaterdag sowieso mee mogen doen omdat ze vorig jaar "goed" genoeg waren. Het duurt even voordat onze stagiaire begrijpt dat ze dan wel met een nieuw liedje moeten komen. Wij denken trouwens niet dat wij het zouden merken als ze zaterdag gewoon het liedje van vorig jaar zouden zingen, al was het maar omdat we het festival vorig jaar niet zo bewust meegemaakt hebben.

23:10 De uitslag wordt voorgelezen en de Russische engerd is de eerste die zaterdag nog een keer mag, gevolgd door een voormalige Joegoslavische republiek (welke ontgaat ons even) en Bosnië Herzegovina.

23:12 De Litouwse Cowboys zijn ook door en worden op gejoel onthaald. De Finnen zijn de volgenden. Wordt er trouwens ook bekend gemaakt wie er als laatsten geëindigd zijn? Wij gokken op de sloeries van Treble.

23:14 "Zit Ierland er niet bij?" vraagt onze stagiaire. En jawel, daar is Ierland. De valse nicht is nog niet in huilen uitgebarsten, maar als zijn vriendinnetjes van Treble er niet bij zitten, zien wij dat nog wel gebeuren. Het Zweedse hologram gaat ook verder en er zijn nog twee plekken te vergeven. De valse nicht lijkt te hopen dat België er dan tenminste nog wel bij zit, maar wij zouden niet weten waarom. De zaal roept om Portugal en het wordt Turkije. Het gaat nu om de laatste plek en de valse nicht heeft de hoop op Treble definitief opgegeven. Hij hoopt ontzettend op België. Wij niet.

23:18 Als laatste komt Armenië uit de bus en de valse nicht heeft moeite zijn tranen te bedwingen. Hij probeert nog een actueel grapje te maken, door  te zeggen dat hij hoopt dat Ruggegraatloze Rubberen Rita (hij zegt overigens "minister Verdonk", maar dat schijnt dezelfde te wezen) nu niet de paspoorten van zijn vriendinnetjes gaat innemen. Welnu, dat zal wel niet zo'n vaart lopen, tenzij ze natuurlijk gelogen hebben bij hun asielaanvraag, want dat mag niet.

23:21 Wij zijn klaar.18-05-2006 20.48 | Door: Stommeling Jones

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere