Vragenuurtje Tweede Kamer, live gelogd

Stommeling Jones als kamerclown
14:04 Naar aanleiding van het spoeddebat van vorige week, de Cup Final en het Eurovisiesongfestival leek het uw en onze captain wel een leuk idee als wij ook weer eens een vragenuurtje zouden loggen.

14:05 Het begint al goed: kiezersbedriegster Vos van Groen Links heeft een brief aan Weisglas gestuurd om te vertellen dat ze wethouder gaat worden in Amsterdam. Wij vinden dat een kamerlid dat er tussentijds tussenuit naait het tot dan toe genoten kamerledensalaris in zijn geheel dient terug te storten en daarenboven een forse boete moet krijgen. Je bent verdomme voor vier jaar gekozen, dan doe je vier jaar je werk, ja. Dat lijkt ons duidelijk. Mevrouw de kiezersbedriegster Vos blijkt nog het lef te hebben de term "vertrouwen in de politiek" te gebruiken. Welnu, wij zouden zeggen, sodemieter maar lekker op naar Amsterdam en begin maar vast te sparen voor die boete. Ach, wat jammer, die regeling is nog niet officieel omdat wij hem net verzonnen hadden. Kamervoorzitter Weisglas gaat nu een toespraakje houden tot "mevrouw Vos, beste Marijke", die er een beetje dom bij zit te lachen. Dit soort gezeik hoort niet onder werktijd. Als men een feestje van de 'Wederzijdse Bewonderingsvereniging' wil houden, doet men dat maar in de vrije tijd, op eigen kosten en in de eigen kantine. Niet in de vergaderzaal der Tweede Kamer.

14:13 Mevrouw Vos blijkt een geweldig kamerlid geweest te zijn. Gek dat wij daar nooit iets van gemerkt hebben, maar ja, wij zijn ook geen lid van die club. De voorzitter verspreekt zich: "Wij wensen u heel veel gelik ... eh ... geluk in uw nieuwe functie toe". Femke Halsema geeft mevrouw Vos een bos bloemen en wat zoenen. Zou Femke al begrepen hebben dat ze een foutje gemaakt heeft met haar geschreeuw over het e-mailadres van Ayaan de Somalische?

14:16 Mevrouw Kant stelt vragen over het wegsturen van onverzekerden bij ziekenhuizen. Wij vragen ons af of mevrouw Kant weet dat zij een nogal onbeschaafde tongval heeft. Zij is van de SP, dus de kans bestaat dat zij zich deze vorm van articulatie met opzet aangemeten heeft, om duidelijk te maken dat zij 'van het volk' is, of 'heel gewoon gebleven', of allebei. Jan Marijnissen weet bijvoorbeeld altijd wat er leeft onder 'het volk', en vermoedelijk 'de arbeiders' omdat hij zelf in een worstfabriek gewerkt heeft. Minister Hoogervorst geeft antwoord, maar wat hij zegt ontgaat ons. Hij zal toch wel weer liegen, dus waarom we dit moeten loggen weten wij ook niet echt. Mevrouw Kant zegt dat minister Hoogervorst de vragen nog niet beantwoord heeft (daar hadden we dus nix aan gemist) en de minister zegt dat hij een onderzoek gaat laten instellen. Ergens klinkt geschreeuw en de minister kijkt even om, dus het zal wel in de gang zijn. De minster blijkt "in zeer intensief overleg met verzekeraars" te zijn. Bij welke verzekeraar zou hij nou voor het grootste bedrag op de loonlijst staan? Vendrink van Grienlinks is niet tevreden met het antwoord. Hij heeft onlangs de films van Austin Powers bekeken en vond die zo leuk dat hij nu een donkerblauw Austinpowersjasje aan heeft, met daaronder een roze overhemd zonder stropdas. Austin Vendrink eist dat de illegalen en onverzekerden medische zorg krijgen als ze die nodig hebben. Hoogervorst zegt, dat hij daar niet voor is en dat het allemaal reuze meevalt met de onverzekerden, want een Schiedamse verzekeraar heeft hem dat verteld. Stoken ze nog steeds zo veel genever in Schiedam? De minister wil eens rustig "in de praktijk" gaan bekijken of het wel zo erg is. Een allochtoons dameskamerlid van de PvdA, wier naam ons even ontgaan is, zegt dat zij van Agis gehoord heeft dat er juist wel nogal veel onverzekerden zijn. Het allochtoonse dameskamerlid van de PvdA eist dat onverzekerden wel behandeld worden. Wij vinden dat een goed idee en zodra die garantie er is, zeggen wij onze ziektekostenverzerkering op.

14:28 De Tweede Kamer neemt de gezondheidszorg niet zo serieus, want nu zegt mevrouw Koser Kaya er nog iets over. Dat doen ze nou altijd: als ze het niet belangrijk vinden, sturen ze de allochtoonse dames erop af.

14:29 Kamerlid Staf Depla gaat vragen stellen over de huurtoeslag. De man is geen begenadigd spreker en leest zijn vragen keurig op. Dat maakte een beetje een lullige indruk. Als je je zogenaamd ergens vreselijk over opwindt, kun je toch op zijn minst de moeite nemen je textje even uit je hoofd te leren. De staatssecretaris van financiën zegt dat het prima gaat en dat een paar honderd gedupeerden net nix is. O, de mensen hebben hun formulieren niet goed ingevuld. Het is niet de schuld van de overheid, maar van de gedupeerden zelf. Tuurlijk.

14:35 De staatssecretaris is erg tevreden met zijn antwoord, maar meneer Depla niet, want "zo zijn we al een half jaar bezig". Nou, lul de behanger, dien dan een MOTIE VAN WANTROUWEN IN. Stuur die staatssecretaris weg. Stuur het kabinet weg. De staatssecretaris blijk Joop Wijn te heten en van het CDA te zijn. Hij kan zich "voorstellen" dat de gedupeerden "zwaar geïrriteerd raken". Wij zijn niet eens gedupeerd, maar van zo'n schijnheilige hufter raken wij niet "zwaar geïrriteerd", maar daar krijgen wij bloedgolven van. Wat dat betreft is het maar goed dat wij niet in de buurt van het Binnenhof wonen, want dan zouden wij vermoedelijk nogal vaak midden op straat slaags raken met 'politici'. Mevrouw van Gent, van Grienlinks vertelt de staatssecretaris dat hij moet overgaan tot "pronto betalen", omdat het hier "om mensen" gaat. Ze bouwt een iets te lange pauze in haar zin in, want ze bedoelde te zeggen dat het ging "om mensen die het geld hard nodig hebben", of zoiets. Meneer de staatssecretaris blijkt ook te weten dat het "om mensen"gaat, maar volgens hem gaat het "om mensen die te stom zijn om een formuliertje in te vullen". Hij zegt het niet letterlijk, maar hij wil de kamer er wel van overtuigen. Mevrouw Gerkens van de SP heeft de staatssecretaris een toezegging horen doen, maar ze heeft hem ook horen zeggen dat de mensen van het kastje naar de muur gestuurd worden. De staatssecretaris zegt dat hij het gaat oplossen, maar dat hij geen extra nummer van de belastingtelefoon gaat openen. Dat is vanuit zijn optiek natuurlijk logisch, want mensen die te stom zijn om een formuliertje in te vullen zijn waarschijnlijk ook te stom om het juiste nummer te bellen.

14:48 De heer Bakker van het Prutspartijtje Zonder Idealen gaat vragen stellen en de heer Weisglas heet eerst een delegatie van het een of ander welkom. Volgens de heer Bakker ontstaat er op korte termijn een tekort aan goed en hoog opgeleide mensen in Nederland.

14:53 De staatssecretaris geeft antwoord en wat u verwacht had, komt uit: het blijkt allemaal best mee te vallen, want de staat neemt allerlei maatregelen om het onderwijs nog verder te vernielen, door een verdergaande privatisering en ingewikkelder subsidieregelingen en er lopen tal van initiatieven. We trekken een heleboel geld uit om het hoger onderwijs te verbeteren en we gaan de aansluiting VMBO - MBO verbeteren (het ging toch over "hoger opgeleid"?). Misschien zou men eens kunnen beginnen het onderwijs te verbeteren, zodat er weer fatsoenlijk les gegeven gaat worden. De heer Bakker blijkt te vinden dat de staatssecretaris geen bevredigend antwoord gegeven heeft. Hij wil dat het makkelijker wordt om van de ene opleiding over te stappen naar de andere. Ook hij blijkt echter niet stil te staan bij waar het werkelijk aan schort: onderwijs. Lesgeven. Kennisoverdracht. De staatssecretaris zegt dat hij reuze ambitieus is. Nou, nou. De heer Visser van de VVD steekt de staatssecretaris een veer in zijn reet en heeft een vraag aan de heer Bakker. Nu gaat het over "kennisbeurzen", wat dat dan ook mag wezen. Mevrouw Joldersma wil graag weten wat "leerrechten" betekenen voor de mensen in Nederland. Wij hebben daar ook geen idee van en het zal wel weer het een of andere borreltafelplan betreffen. De staatssecretaris zegt dat de onderwijsinstellingen in hun reet gaan voelen of ze het goed doen of niet. Met terugwerkende kracht concluderen wij dat hij vermoedelijk het woord 'retings' gebruikt heeft, verwant aan het Engelse 'ratings'. Er gaan dus lijstjes komen van onderwijsprestaties. Een bolle man valt nu Bakker aan op het gedrag van het Prutspartijtje in het verleden. Bakker ziet het probleem niet.

15:07 Die bolle heette Tichelaar, of zoiets. De laatste vraag is van de heer Paul Jungbluth van Grienlinks. Hij zegt dat de criteria van de inspectie voor het beoordelen van de kwaliteit van een school niet deugen. Daar zijn wij het wel mee eens, maar nu gaat hij het hebben over het Johan de Witt College dat "meer risico" durft te nemen. Wij weten niet wat dat dan inhoudt, maar wij vinden dat er in het onderwijs geen enkel risico genomen hoeft te worden. Scholen dienen onderwijs te geven. Klaar. De staatssecretaris zegt dat zijn lijstjes geweldig gaan werken en het vragenuur is afgelopen. Dat was weer reuze boeiend. Ferry de Zwetser kondigt af en vertelt dat mevrouw Lousewies van der Laan van D66 (wie is dat nou weer? O, wacht,  natuurlijk, Osewiesewosetrallala van het Prutspartijtje. Sorry) in de loop van de dag gaat vertellen of zij lijsttrekker van het Prutspartijtje wil worden. Ook reuze boeiend. Wij zijn klaar.23-05-2006 14.03 | Door: Stommeling Jones

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere