Referendumavond, live

God help us: The Dutch Vote No
21:32 Wij besluiten om verslag te doen van de referendumuitzending op Nederland 2, die om 21:00 begonnen is. De 'exitpoll' geeft een 63-37 overwinning voor de Neestemmers aan, en de voorstanders zitten allemaal alweer te roepen dat dat niet komt doordat men tegen is, maar doordat men slecht geïnformeerd is.

21:35 Balkenende geeft een verklaring af. Hij is zeer teleurgesteld, maar ziet winst in de hoge opkomst en de betrokkenheid. Hij zegt nogmaals dat hij niet blij is. Gaat hij nou weg? Hij zegt dat hij de uitkomst zal respecteren en legt meteen uit, dat de tweede kamer nu nog kan gaan sjoemelen. Je ziet dat hij daarop hoopt, maar dat niet durft te zeggen. Hij vindt dat het ratificatieproces in alle landen moet doorgaan. De bevolking heeft een uitspraak gedaan over het grondwettelijk verdrag zegt hij, en hij zegt ook, dat Nederland gewoon binnen Europa blijft doen wat het altijd gedaan heeft. De man die gisteren nog hoopte op een JA, zegt nu dat hij de zorgen van de neestemmers begrijpt. Hij wil de burgers meer betrekken bij het 'Europa van de toekomst'. Hij denkt "zijn europese collega's" te kunnen uitleggen waarom we tegen gestemd hebben. Hij verbindt duidelijk geen enkele persoonlijke consequentie aan de schop voor zijn ballen die hij nu gekregen heeft. Vanuit de studio worden vragen gesteld, en hij zegt nu "het is duidelijk, een nee is een nee". De vraag van RTLnieuws wordt weggedraaid, want ja, Nederland 2 is niet voor nix de staatsomroep.

21:40 Geert Wilders maakt gehakt van het toespraakje van Balkenende en noemt hem een slechte verliezer. Sharon Dijksma (?) van de PvdA probeert te redden wat er te redden valt door de neestemmers te  feliciteren.

21:42 Zonder gegronde reden schakelen we over naar Saskia Dekkers in Parijs, die uitlegt, dat de Fransen zich ook voor onze uitslag interesseren. Welnu, Fransen: wij hebben Balkenende zijn zin gegeven en jullie een lesje geleerd. Negen procent meer. Ha. Als die exitpoll klopt natuurlijk. Ondertussen blijven de voorstanders en de staatsomroep erop hameren dat dit geen 'Neen' tegen europa was. Hoe ze dat weten, ontgaat ons. Saskia Dekkers wijst erop dat Chirac het beter deed dan Balkenende, die meteen begon te draaikonten.

21:45 In de samenvatting van de hoogtepunten tot nog toe is het mooist de verbijstering op de gelaten van de voorstanders bij het horen van de eerste prognose. Wat Balkenende bedoelt met het 'respecteren van de uitslag' is nog steeds niet echt duidelijk. Die man moet echt weg.

21:47 Het geboortedorp van de premier kan zich de premier misschien nog wel herinneren, maar dat werkt dan niet echt in zijn voordeel. Een luid NEEN.

21:49 Een discussie met drie gasten, waaronder Gerrit de Leugenaar, ook wel bekend als minister Zalm. Ferry Mingele leidt de zaak en zodra wij een echte serieuze of kritische vraag horen, noteren wij dat. Nu hebben wij even de tijd om een biertje te drinken. Onze stagiaire gaat ook opletten of ze een echte vraag hoort.

21:54 Urk stemt tegen met eenennegentigkommazes procent. Zelfs Maartje van Weegen snapt dat dat leuk is. Ze begint volgens ons een  beetje melig te worden. Na negentienkommavier procent van de stemmen zit  het neen op twee├źnzestigkommazoveel. Gaat dus echt de goede kant op. Gerrit de Leugenaar probeert een grap te maken, maar die slaat dood. Het  kabinet denkt nu het wetsontwerp in te trekken, wat natuurlijk niet in de haak is, want dan kan het niet verworpen worden. Maar ja, van dit kabinet hadden wij dat wel verwacht.

22:00 Nu mag de staatsmarionet Witteman weer een 'debat' leiden.  Van Bommel, Rouvoet, Van Aartsen, Verhagen, Bos. Van Aartsen en Verhagen willen dat de regering het voorstel intrekt. Bos vindt dat er wel over moet worden gestemd. Bos begint trouwens ook meteen te eikelen over een 'overwinning voor de democratie'. Nieuwe verkiezingen, dat is een overwinning voor de democratie. 

22:04 Zo'n biertje is nog verrassend snel leeg en onze stagiaire begint zich te vervelen. Wij zouden inmiddels liever een aflevering van The Simpsons afspelen op de redactievideorecorder. Tot onze verbazing komen we niet tot een consensus, dus kijken we toch maar even mee. Wij beginnen ons zo langzamerhand aardig te ergeren aan al die voorstanders die nu precies weten uit te leggen waarom wij neen gestemd hebben. Ze hebben het maar steeds over 'een stap te ver', 'te snel' en meer van dat  soort dingen. Alsof we volgend jaar dat kutverdrag wel zouden aannemen. Dat zegt Bos nu ook. Bos begint zowaar meer verstandige dingen te zeggen, maar voor hij klaar is, gaat Witteman weer laten zien hoe goed hij wel is. Bij ons op de redactie vinden wij dat niet, maar hij wel, vandaar. Onze stagiaire herkent Maxim Verhagen, fractievoorzitter van  het CDA: "hee, dat is die schijnheilige vent die laatst bij 'Raymann is laat' zo wanhopig probeerde leuk te zijn, dat het alleen maar meelijwekkend overkwam."  

22:11 Onze stagiaire kijkt even na, of we Raymann goed gespeld hadden. 

22:12 We hadden het goed gespeld.  

22:13 De discussie blijkt nog steeds te lopen. Maxim Verhagen heeft een oranjewitte stropdas om. Van Bommel probeert het terrein dat hij verloren heeft door te zeggen dat hij ook voor europa is, terug te winnen door Maxim Verhagen ergens op vast te pinnen. Maxim Verhagen besluit zijn antwoord met: "dat vind ik echt." Dat zeggen mensen die nog niet weten of ze iets vinden wel vaker, net zoals je weet dat mensen die zeggen "ik zeg heel eerlijk" gegarandeerd staan te liegen. 

22:17 Rouvoet (spelling?) zal de uitslag "buitengewoon zwaar laten meewegen". Dat zal best, want hij was toch al tegen. Bos pleit voor referendum na handtekeningeninzameling. Plotseling gaat het over de kerncentrale Borssele, rekeningrijden en hypotheekrenteaftrek. O, wat zijn ze toch leuk. Even later gaat het nergens meer over. "Er moet een referendum komen over waar er een referendum over moet komen", aldus onze stagiaire.  

22:22 Bos en Van Aartsen roepen om het hardst dat er geen  algemeen wantrouwen tegen 'de politiek' is. Welnu heren: dat is er wel,  en dat wordt steeds groter. Rouvoet wijst erop dat het volk in dit geval slechts door vijftien procent van de kamerleden vertegenwoordigd werd. Maar ja, die man is een christen, dus daar kun je ook niet met goed fatsoen op stemmen. Van Bommel geeft Van Aartsen een schop, maar helaas alleen figuurlijk. Gelach, gejoel en geklap op de tribune. Het geleuter gaat maar door, maar over drie minuten komt het sportjournaal. Wij hadden graag wat meer uitslagen en wat minder gezwets gehad. Het enige wat we vooralsnog kunnen vaststellen is dat het kabinet niet gaat opstappen en dat de grote politieke partijen bang zijn voor nieuwe verkiezingen. Wij verwachten een stijging in de opiniepeilingen voor Geert Wilders. 

22:30 De woonplaats van de minister-president kent hem wel, dus stemt bovengemiddeld NEEN. De premier durft nog te lachen ook. "GRIJNS VAN JE BEK LUL" roept een van onze redactieleden. "Zo gaan wij niet met elkaar om", zegt iemand anders. Algemene hilariteit. De premier begint  te zwetsen en gaat vertellen dat het verdrag best goed was, maar dat hij ernstig teleurgesteld is in de kiezer. Hij durft woorden in de mond te  nemen als "wacht eens even, misschien een tandje minder." Hij heeft  binnen zeuven minuten al een aantal keren gezegd dat hij deze uitslag respecteert. Vrij vertaald: "ik veeg hier mijn reet aan af en dat zal ik ze in Brussel vertellen ook. De Nederlandse bevolking is namelijk fundamenteel dom." Daar heeft hij wel gelijk in, want als de Nederlandse bevolking niet zo dom was geweest, was Balkenende nooit premier geworden.  

22:42 Plotseling is het afgelopen. De aankondiging in de televisiegids deed vermoeden dat het tot twaalf uur zou duren, maar ja, toen dat ding gedrukt werd, dacht men misschien dat het spannend zou worden. In ieder geval gooien wij er nu toch die aflevering van The Simpsons in, al was het maar om vanavond toch nog iets te zien met enige maatschappelijke relevantie. Ik hoop dat ze mij de volgende keer weer gewoon een voetbalwedstrijd laten loggen, want dit soort programma's van de staatsomroep is wel erg deprimerend. Zouden ze er op RTL4 of 5 nog wat aan gedaan hebben?01-06-2005 21.44 | Door: Stommeling Jones

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere