NOS-journaal en NOVA als boekenrubriek

Naar aanleiding van ons stukje 'Te veel mensen bemoeien zich met de rechtspraak' zijn wij even gaan kijken bij welke uitgeverij het daarin genoemde boek verschijnt en dat blijkt uitgeverij Veen magazines te zijn. Natuurlijk wordt zo'n boek niet gisteren geschreven en vandaag uitgegeven, daar gaat enige tijd overheen, vandaar dat de uitgever op de webzijde kan laten weten wanneer het boek leverbaar is en dergelijke.

Wij vinden dat berichten over het verschijnen van boeken niet in het NOS-journaal thuishoren en ook niet in NOVA. Dat soort berichten is iets voor een boekenrubriek. In een enkel geval ('Nieuwe Harry Potter leidt tot verkeersopstoppingen en plundering') zou een nieuw boek zijdelings genoemd mogen worden, maar dat moet ook niet overdreven worden. U kunt zich derhalve misschien voorstellen wat wij zeiden toen wij het volgende zagen staan in het bericht op eerdergenoemde webzijde:

"Vrijdag 2 juni besteden zowel het NOS Journaal (radio én tv) als NOVA uitgebreid aandacht aan dit boek."
De uitgeverij valt nix te verwijten, want die wil zijn boek natuurlijk onder de aandacht brengen. Het NOS-journaal hoort nieuws te brengen en het uitkomen van een boek hoort daar niet bij. NOVA is een nieuwsenactualiteitenrubriek en ook daarin hoort dit boek niet thuis (wij verwachten overigens dat NOVA het hele verhaal uit 'NOVA wil scoren met Lucia de B.' nog eens dunnetjes over gaat doen, doch dit terzijde).

Het is allemaal illustratief voor de hijgerigheid waarmee ook de zich vroeger nog weleens serieus noemende media inmiddels achter alles aanhollen wat maar een beetje naar misdaad ruikt. Zo langzamerhand gaat er geen dag meer voorbij of er wordt wel weer de een of andere gore boef omhoog gestoken als 'topcrimineel', alsof dat iets goeds zou zijn. Het staatsprogramma 'Hoge bomen in de misdaad' is bijvoorbeeld ook onderdeel van deze modieuze obsessieve preoccupatie met boeven.

Geen serieuze nieuwsrubriek had vroeger een misdaadverslaggever in dienst en tegenwoordig wordt er een extra uitzending ingelast als er ergens een rechter een scheet dreigt te gaan laten. Onze eigen Visstick G. wist het zojuist mooi te verwoorden. "Deze maatschappij heeft het nuchtere denken achter zich gelaten", riep hij vanaf het toilet. Wij konden horen dat hij er een theatraal gebaar bij probeerde te maken, doordat wij allerlei dingen hoorden vallen, gevolgd door een krachtige vloek. Vermoedelijk heeft hij zich bezeerd aan het fonteintje.

Hoe het ook zij: het gedrag van de 'nieuwsrubrieken' van de staatsomroep vormen een zoveelste argument om de hele staatsomroep maar op te heffen.

[TOEVOEGING] In de aankondiging van de onderwerpen van NOVA van vandaag komt het boek niet voor. Als dat klopt, heeft de uitgever zich wat dat betreft kennelijk vergist.02-06-2006 15.19 | Door: Cpt. Iglo

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere