Drogba is een pinguïn
"Drogba is een pinguïn. In de verte schuift een gletsjer naderbij."Dit boek is enige tijd geleden uitgekomen en onze vaste rechtstreeksevoetbalwedstrijdenlogger Stommeling Jones heeft het al gebruikt in een poging om een historisch misverstand recht te zetten (zie 'Beenhakker kletst uit zijn nek, het was een ananas') en om te voorspellen dat Frank Rijkaard niet naar Ajax zou gaan (zie Frank Rijkaard naar Ajax?). In het tweede geval had Stommeling Jones het bij het rechte eind en ook wat het eerste geval betreft geloven wij dat hij gelijk had. Wij denken namelijk dat Carel Akemann (die het verhaal vertelt in het hoofdstuk 'Wereldrecord elftalbegeleiden') ten eerste wel in staat zal zijn om het verschil te zien tussen een asbak, een bloempot en een ananas en ten tweede geen aanwijsbare reden had om erover te liegen, terwijl Leo Beenhakker (hoofdstuk 'De verdwijning van het Benidorm-gedrag') wel een reden zou kunnen hebben om te verklaren dat het geen ananas was.
Om te beginnen klinkt "ik heb een ananas op mijn oog gehad" al een stuk lulliger dan "iemand heeft me geraakt met een bloempot", maar bovendien moet Leo Beenhakker nog wereldkampioen worden met Trinidad en Tobago, en het zou ten koste kunnen gaan van de sfeer in het team als men denkt dat de bondscoach ooit gewond is geraakt doordat hij getroffen is door een van de exportproducten van het land. Het lijkt misschien vergezocht, en dat is het ook, maar anders weten wij het ook niet.
Wij hebben 'De snor van Guus' met veel genoegen gelezen en we citeren een deel van de flaptext:
"Topvoetballers, toptrainers en andere voetbalcoryfeeën reizen heel wat af naar trainingskampen, demonstratiewedstrijden, Europacupwedstrijden en interlands. Elke reis zit vol avonturen buiten het voetbalveld: van ontgroeningen, darminfecties vlak voor de wedstrijd en valse bommeldingen in het vliegtuig tot illegale stapavondjes en al te intieme kamergenoten. Over dit aspect van hun werk verzamelde Guido Derksen prachtige anekdotes, die een fascinerend inkijkje geven in het leven van voetbaldieren onderweg. In tijden van liefde en van oorlog, én tijdens het reizen, leert men de ware mens kennen.In verschillende hoofdstukken gooit de schrijver er weleens een persoonlijke opmerking tussendoor ("Ik kijk altijd naar Studio Voetbal om te zien of Shrek van Gelder al groen geworden is en van die trechteroortjes gekregen heeft") en probeert hij de omgeving waarin hij zich met de geïnterviewden bevindt te beschrijven:Guido Derksen sprak met Youri Mulder, Faas Wilkes, Johan Neeskens, Dirk Kuijt, Foppe de Haan, Simon Tahamata, Leo Beenhakker, Arjen Robben, Hugo Hovenkamp, Louis van Gaal, André Ooijer, Coen Moulijn, Carel Akemann, Gerrie Mühren, Frank Rijkaard, Guus Hiddink en Jan Mulder.
[...]"
"Als we de zaak binnenstappen, is het net alsof ik terugkruip in een warme baarmoeder. De espressomachine gorgelt ons gastvrij tegemoet, het zonlicht twinkelt door de flessen olijfolie en de harde worstjes laten uitdagend hun velletje zien."Wij zijn al een tijdje uit de baarmoeder en hebben nooit geprobeerd erin terug te kruipen, maar wij weten vrij zeker dat de onze geen espressomachine noch flessen olijfolie bevatte. Wij denken dan ook dat de schrijver zich hier een dichterlijke vrijheid veroorloofd heeft.
In het hoofdstuk 'Wachten op Drogba' zitten de meeste persoonlijke observaties. Dit hoofdstuk gaat over de anekdotes van Arjen Robben. Deze voetballer is van een jongere en wat reisanekdotes betreft vooralsnog minder bedeelde generatie en heeft in dier voege niet de spectaculairste verhalen in huis, maar daar staat tegenover dat de schrijver bij Chelsea niet al te best ontvangen schijnt te zijn, wat een mooi verhaal op zich oplevert. We gaan het niet helemaal overschrijven, omdat het allemaal natuurlijk al in dat boek staat (leest dat boek), maar halen er toch een paar leuke dingen uit:
"Chelsea: een van de rijkste clubs van Europa, waar de eigenaar achteloos miljoenen uit de achterzak trekt voor een links- of rechtsback. Zelden werd ik zó armoedig en ongastvrij ontvangen als bij Chelsea.De schrijver moet uiteindelijk zo veel tijd in de kou van het wachthok doorbrengen dat hij ervan begint te hallucineren:[...]
De deuren naar het balkon mogen niet open, waarschuwen plakkaten van de Security Manager, want er dreigt instortingsgevaar. Ik zou niet eens willen. Buiten is het koud, de temperatuur ligt vandaag rond het vriespunt. Binnen trouwens ook, want de verwarming in het gebouw doet het niet. Een paar plafondplaten hangen los.
[...]
Het blijkt dat de Fransen een dag eerder al zijn aangekomen. Ze hadden een afspraak met Didier Drogba, de Ivoriaanse spits van Chelsea, maar die liet hen in de kou staan. Hij voelde zich niet zo lekker en was naar zijn dokter in Parijs gevlogen."
"[...]Uiteindelijk vindt het interview met Robben wel plaats en na afloop gaat Derksen naar huis:Mijn tenen worden zo langzamerhand gevoelloos. Hoe lang zou het duren voor je bevriezingsverschijnselen krijgt? De Fransen staan ook te rillen. Ik voel ijsblokjes door mijn aderen schuren. De tijd wordt relatief - of is het de kou? E=m2ºC.
[...]
De Fransen bouwen een iglo op het podium en wrijven hun neuzen stevig tegen elkaar. Drogba is een pinguïn. In de verte schuift een gletsjer naderbij."
"Op Gatwick, aan het begin van de avond, blijkt de vlucht naar Amsterdam een uur vertraging te hebben. Gelukkig is het warm in de wachtruimte. Ik vraag me af of de Fransen Drogba nog ontmoet hebben. Of zitten ze misschien nog steeds te wachten?"
04-06-2006 18.26 | Door: Cpt. Iglo
Reacties
Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.