Minister Donner wil politiestaat

Minister Donner
Wij hebben geen hoge pet op van de democratie in Nederland ("Democratie in Nederland? Hé, dat zouden we eens moeten proberen"), maar dachten tot een paar jaar geleden dat we misschien nog wel in een rechtsstaat leefden. Kenmerk van een rechtsstaat is volgens ons dat de wet voor iedereen geldt en dat iedereen voor de wet gelijk is. Helaas blijkt steeds vaker dat wij ons vergist hadden en dat het bovendien steeds erger wordt (denk bijvoorbeeld aan de gênante vertoning rond mevrouw Ayaan Hirsi De Somalische Schreeuwer Ali Magan Enzovoort waarbij kamerleden hebben duidelijk gemaakt dat zij denken boven de wet te staan en daarin gesteund zijn door Jeepeetje het premiertje).

Dingen als een 'gedoogbeleid' passen niet in een rechtsstaat, daar zij de ruimte tot manipulatie door politie, Openbaar Ministerie en rechters wijd opengooien. Een staat waarin het Openbaar Ministerie, de aanklager of hoe het ook heet zelf naar eigen goeddunken mag bepalen wie zij wel of niet denkt te vervolgen, lijkt ons een politiestaat. Als je te veel domme wetjes hebt waardoor er te veel mensen vervolgd zouden moeten worden, moet je wat van die wetjes afschaffen, zo simpel ligt dat.

Helaas wil het huidige godsdienstwaanzinnige neostalinistische griezelkabinet juist meer zinloze wetten maken om zodoende iedere burger van de wieg tot het graf te kunnen arresteren wanneer het zo uitkomt. De laatste loot aan de stam van deze juridische doornenstruik (hebben doornenstruiken stammen? Afijn, u begrijpt ons wel) is een voorstel om het kraken voortaan altijd strafbaar te maken. Tot zo ver is er nog niets aan de hand, want ondanks dat een aantal van onze redactieleden in het verleden aan kraakacties heeft medegedaan, lijkt kraken ons niets meer dan inbraak gevolgd door diefstal (van ruimte in dit geval) en daar zijn wetten tegen.

Wij hebben het uit de NRC, waar staat: 'Afspraak kabinet: kraken is strafbaar. Wij citeren:

"Kraken wordt strafbaar, maar zal niet in alle gevallen worden vervolgd. Dat is de kern van de afspraak die de ministers Donner (Justitie, CDA) en Dekker (Volkshuisvesting, VVD) gisteren hebben gemaakt. In een brief aan de Tweede Kamer schrijven de ministers dat ze nog deze zomer met een wetsvoorstel zullen komen.

[...]

Om het kraken terug te dringen, zoals de Tweede Kamer heeft gevraagd, willen de ministers artikel 429 van het wetboek van strafrecht zo wijzigen dat kraken altijd strafbaar is.

[...]

Met de wetswijziging komt het Openbaar Ministerie met een aanwijzing waarin volgens Dekker en Donner wegingsfactoren worden opgenomen „aan de hand waarvan de officier van justitie kan bepalen of strafrechtelijke aanpak van krakers opportuun is”.

"Kraken wordt strafbaar, maar zal niet in alle gevallen worden vervolgd." Ja, wat is het nou? Het is de zoveelste poging om de wetgeving onduidelijker te maken, zodat de rechter ook niet meer weet waar hij aan toe is en de staat volstrekt willekeurig kan handelen. Dat is een typisch kenmerk van een politiestaat.

10-06-2006 11.49 | Door: Cpt. Iglo

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere