Servië-Montenegro - Nederland, live gelogd

Servi�-Montenegro - Nederland, live gelogd
14:45 Wij beginnen ons te installeren. Zojuist hebben we Johan Cruijff en Tom Egbers aan het werk gezien, waarbij de heer Cruijff even uitlegde dat de Serven "zo gemeen zijn als ze groot zijn" (volgens ons kunnen kleine Serviërs er vast ook wel wat van, qua gemeen, doch dit terzijde) en dat het Nederlands elftal niet hoeft te verdedigen als het Nederlands elftal zelf balbezit heeft. Vervolgens begint de reclame en herinneren wij ons dat we van plan waren om op Duitsland of de BBC te gaan kijken, dus wij zappen weg.

14:50 Gary Lineker en Ian Wright bespreken het Nederlands elftal, waarbij Ian Wright erop wijst dat het Nederlands elftal met bijvoorbeeld Giovanni van Bronckhorst en Ruud van Nistelrooij een hoop ervaring in huis heeft. Een van de redenen dat wij op Engeland of Duitsland wilden gaan kijken was, dat de Nogal Overbodige Staatsomroep vijf extra eigen camera's dreigt in te zetten, die dan ongetwijfeld allemaal op allerlei hotemetoten gericht zullen zijn. Daar hebben wij niet alleen geen behoefte aan, maar bovendien worden wij er kwaad van. Wij willen namelijk voetbal zien en geen hotemetoten.

14:54 De Engelse commentatoren vinden dat Van Basten er prima uitziet, geen dag ouder dan toen hij zelf stopte met voetballen en memoreren dat hij Davids en Seedorf thuisgelaten heeft. Gezien het feit dat wij een schijthekel aan Davids en Seedorf hebben, vinden wij dat helemaal niet erg. Punt erbij voor Van Basten. Het stadion zingt het Wilhelmus mee. Het elftal staat er een beetje mietjesachtig bij, met de armen op elkaars schouders, maar ach, dat zal wel mode zijn. De teams schudden elkaar de hand en wij willen ons eerste biertje opentrekken, maar grijpen mis. Wij vermoeden een rotstreek van uw en onze captain.

15:00 De wedstrijd is begonnen en onze stagiaire dwingt ons om op Nederland te gaan kijken. Omdat we geen zin hebben in ruzie, houden wij een aantal gedachten voor ons. Het Nederlands elftal komt goed uit de startblokken en Robben kopt in handen van de keeper van de tegenpartij. Even later probeert Robben buitenom te gaan, en krijgt een ingooi mee. Van Bronckhorst gooit in, er gebeurt iets, vrije trap S&M (Servië en Montenegro, we leggen het maar een keer uit).

15:03 Ooijer verspeelt de bal, maar die wordt terug veroverd. De Nederlanders spelen elkaar het balletje toe, pass van Cocu op Robben, maar die glijdt uit. Stankovic loopt tegen Robben op en krijgt een vrije trap mee. Milosevic wint in de lucht van Ooijer, S&M raakt de bal kwijt. Ingooi.

15:05 Passje op Van Nistelrooij wordt onderschept en een Nederlander maakt een overtreding. Nederland opnieuw in balbezit. Wij verwachten binnen tien minuten het eerste doelpunt voor Nederland.

15:07 Robben probeert een afstandsschot, maar dat moet je natuurlijk niet doen als er iemand vlak voor je staat. S&M opent een tegenaanval via Kezman, maar dat wordt nix. Even later probeert S&M het opnieuw, maar het wordt weer nix. Ingooi Nederland, op eigen helft, terugspeelbal S&M vanaf de Nederlandse helft. In het basketball mag dat niet, terugspelen over de middenlijn, maar dit is nu eenmaal geen basketball. Vrije trap S&M op dertig meter van de goal en Van de Sar heeft hem, maar niet klem. Ingooi Nederland op Servische helft, pass Van Bronckhorst komt bij de keeper terecht. Onze stagiaire vindt er nog geen reet aan.

15:11 Robben wordt neergelegd, vrije trap Nederland. Sneijder gaat hem nemen en die kan er ineens in, maar hij trapt slecht, te kort en te laag. Ooijer probeert te schieten en het wordt een doeltrap.

15:13 Wij waren even pissen, maar zijn op tijd terug om te zien hoe Kezman en Milosevic elkaar in de herhaling in de weg lopen. Inmiddels heeft Robben de bal. Zijn voorzet eindigt in handen van de keeper. Het is nog niet spectaculair en S&M komt voor de tweede keer in de buurt van de Nederlandse goal. Het schot is echter te zwak. Stankovic laat zich vallen en krijgt een vrije trap mee, lange pass vanachteruit, ingooi S&M bij de Nederlandse cornervlag. Weggekopt, nieuwe ingooi. Nederland probeert eruit te komen. Robben wordt buitenspel gegeven en dat is terecht.

15:17 De eerste goal voor Nederland is een feit. Het was een pass van Van Persie op Robben die rechtdoor liep en scoorde. Aangezien wij om 15.07 uur zeiden dat wij "binnen tien minuten" de eerste goal voor Nederland verwachtten, geven wij onszelf maar even een schouderklopje. Wij kunnen liplezen en zien dat Marco van Basten "oké" roept. Daar zijn wij het wel mee eens.

15:22 Van Bommel legt Merck (Merk?) neer. Dat is de scheidsrechter, maar het spel gaat gewoon door. S&M krijgt een corner, waar niets uitkomt. De bal komt bij Cocu, die passt, maar de keeper pakt hem eenvoudig. S&M in de aanval, balverlies, pass Van Bommel, balverlies, bal terug veroverd, een schot vanaf een onmogelijke afstand door Van Nistelrooij. Aanval S&M levert opnieuw niets op. "Waarom scoort hij nou niet?" vraagt onze stagiaire. "Omdat hij er niet bij kon." Onze stagiaire blijkt te denken dat je tijdens het scoren buitenspel kunt staan. Op zich is dat wel zo, maar dan scoor je ook niet. Wij leggen even de buitenspelregel uit. Dat blijkt nog razend ingewikkeld, maar we denken erin geslaagd te zijn. Onze stagiaire heeft nu begrepen dat je vanaf elke plek op het veld mag scoren en dat buitenspel een uitstekend hulpmiddel is tegen het zogeheten "balletje afwachten", wat in onze jeugd bij partijtjes in het weiland altijd al verboden was.

15:31 Het spel gaat wat zinloos heen en weer, hoewel er zich aan weerszijden een paar kansjes voordoen. Nederland heeft balbezit en zou de wedstrijd nu al rustig kunnen uitspelen. Van Persie speelt Sneijder aan, maar die valt zomaar om. S&M maakt niets van de tegenaanval en Ooijer kopt de bal uit. Even later krijgt S&M een corner. Balbezit Nederland en Stankovic schopt er eentje onderuit. "Wat is een counter?" vraagt onze stagiaire, terwijl wij zien dat het Heitinga was die werd neergelegd. Dejan Stankovic krijgt geel.

15:35 Het schijnt erg warm te zijn in het stadion. Van Nistelrooij, Cocu, Robben, ingooi. Robben gooit in, krijgt de bal terug, voorzet in handen van Jevric (dat is de keeper, dus dan mag dat. Dat wist zelfs onze stagiaire al.) Robben schiet en de bal gaat maar net naast. Onze stagiaire blijkt mee te doen in een pouletje (schrijf je dat zo?) en heeft ingezet op 1-0 voor Nederland.

15:38 Volgens 'Onze Taal' is het een pooltje (spreek uit poeltje). Onze stagiaire is het daar niet mee eens.

15:40 Zijn die enorme retrobroeken van Nederland nou kleiner dan oorspronkelijk de bedoeling was of zijn we er inmiddels aan gewend? Wij denken dat men stiekem op een wat normaler formaat broek is overgestapt en Robben heeft een bloedneus. Koroman komt erin voor Djordjevic, of zoiets. ("Ofzoic? Wie is dat?" vraagt onze stagiaire, die lekker aan de "het kanon" van Grolsch zit, hetgeen zij consequent 'Kabonk' noemt, en wel omdat het nogal hard aankomt en omdat ze het drinkt uit een halveliterglas waar 'Kabonk' op staat. "Kabonk bier - sinds 1994", getekend door Eric Schreurs, de tekenaar van Joop Klepzeiker. Joop Klepzeiker is ook afgebeeld op het glas).

15:46 Hoewel uw en onze captain onze biervoorraad heeft opgesloten, zien wij nu mogelijkheden. Wij wisten niet dat onze stagiaire wel over bier beschikte, maar dat opent dus duidelijk perspectieven. Koroman schiet op goal, maar dat kan verder geen kwaad. Het is inmiddels rust en wij gaan even pissen. Daarna gaan we kijken of we wat van dat Kabonkbier kunnen bietsen.

15:53 Johan Cruijff heeft aanmerkingen op de bal en onze stagiaire vindt dat Johan Cruijff er slecht uitziet en zij blijkt te denken dat het WK om de twintig jaar plaatsvindt. Wij zouden graag omschakelen naar de BBC, of Duitsland, om de reclame te omzeilen, maar onze stagiaire spreekt haar talen niet, dus voor haar is het allemaal Chinees. Wij zouden ook graag omschakelen naar een Chinese zender, om de reclame te omzeilen, en wie weet leren we er nog wat Chinees van ook. Ons Italiaans hebben we per slot van rekening ook van de televisie geleerd.

15:59 Volgens onze stagiaire heeft het verschil in geïnteresseerdheid in taal te maken met de doorbloeding van de voorhoofdskwab. Aangezien wij niet eens weten of we zo'n ding hebben, nemen wij dat vooralsnog ter kennisgeving aan. Zou een voorhoofdskwab soms een inwendig orgaan zijn? Onze stagiaire denkt inmiddels alweer verder: "Tom Egbers is vergeten zijn uitgroei bij te werken". Is een uitgroei hetzelfde als een voorhoofdskwab? Wij hopen dat ze snel weer gaan voetballen.

16:03 De spelers zijn weer op het veld en wij maken onze eerst Kabonk open. Onze stagiaire vindt het jammer "dat Robben niet een beetje een stuk is". Zou ze Ronaldinho ooit gezien hebben?

16:06 Wij maken onze tweede Kabonk open, want er gaat minder dan een halveliter in zo'n flesje. Van Persie speelt Heitinga aan en die joekelt hem (de bal, niet Van Persie) over de zijlijn. S&M heeft besloten aan te vallen. Robben kegelt er eentje omver en krijgt een vrije trap tegen. Zigic gaat onder de bal door. Marco van Basten en profil (van opzij dus) en Van Bronckhorst probeert een eigen doelpunt te maken. Van der Sar let goed op. Even later valt Robben weer eens om en wij beginnen ernstig te twijfelen aan de kwaliteit van zijn schoeisel. Op welk merk voetbalt hij eigenlijk? Het zal toch geen Nike zijn? Die kunnen dat namelijk helemaal niet, voetbalschoenen maken. Voorzet van Robben in handen van Jevric. Kezman en Zigic komen niet goed aan de bal, vrije trap Nederland, geschuif, Van Bronckhorst glijdt uit. Zelfde merk schoenen waarschijnlijk. Robben gaat een combinatie aan met Van Nistelrooij maar die levert nix op. De tegenaanval van S&M ook niet. Het is best een leuke wedstrijd. Nederland moet nu echter wel gaan oppassen, want een gelijkmaker is zo gemaakt en S&M lijkt daar nog wel in te geloven. Eén foutje in de achterhoede zou genoeg kunnen zijn. Anderzijds zouden twintig foutjes in de verdediging van S&M genoeg kunnen zijn voor een monsterscore, dus wat lullen we nou eigenlijk?

16:13 Vrije trap voor  Nederland en wij telden hem eigenlijk al. Helaas kreeg Robben de bal op zijn zool, zodat de beoogde omhaal er iets anders kwam uit te zien. Nieuwe aanval Nederland, Van Nistelrooij op Robben, balverlies, uitbraak, overtreding Van Bronckhorst, die er geel voor krijgt.

16:16 De vrije trap was erg slecht genomen. "Honderd", riepen wij dan vroeger, oftewel: "zo kunnen we er honderd hebben". Graag zelfs. Nederland mag dit echt niet uit handen geven. Corner voor S&M. Even denken: was Nederland nou goed of slecht in standaardsituaties?

16:18 Nederland kreeg de bal niet weg en Ooijer kopte hem over de eigen goal. Toen was er echter al gefloten wegens gevaarlijk spel van een Serf. Van Bommel gaat eruit en Landzaat komt erin. Wij denken dat Van Bommel misschien geblesseerd is, want wij geloven niet dat hij bijzonder slecht stond te spelen. Corner voor Nederland, Robben gaat hem nemen en Sneijder schiet, Van Nistelrooij probeert iets erg moois en onze stagiaire ziet tot haar verrassing dat het al 5 -3 staat. Nu moeten wij weer gaan uitleggen dat ook de Nogal Overbodige Staatsomroep regelmatig van die Nogal Overbodige Statistieken laat zien. Dit was de cornerverhouding en nu moeten we weer uitleggen wat een cornerverhouding is. Ooijer krijgt de bal tegen zijn hand en de S&Mers roepen om een penalty. Koroman probeert  iemand een gele kaart aan te naaien en krijgt er zelf eentje. Ha. Dat zal hem leren. Vrije trap Servië en Montenegro. Stankovic schiet over.

16:25 Bij Servië en Montenegro gaat Mateja Kezman eraf en komt Daniël Luboja erop. Dat vinden wij wel prettig, want wij mogen die Kezman niet zo. Een knappe voetballer, soms, maar een veel te grote mond, vaak.

16:27 Onze stagiaire begint al te bedenken waar ze haar gewonnen geld, uit eerdergenoemde pool, eens aan zal uitgeven. Van Nistelrooij gaat eraf en Dirk Kuijt komt erop. Wij hadden zelf zostrax nog gedacht dat Vennegoor of Hesselink er weleens in zou mogen. We waren Dirk Kuijt gewoonweg vergeten. Het is een grof schandaal en voor straf moeten wij ons glas nu in een keer leegdrinken. Dat zal ons leren.

16:31 Een schot van afstand en Van der Sar heeft er moeite mee. Jens Lehmann heeft een paar weken geleden al gezegd dat de WKbal een klotebal was omdat hij alle kanten op zwabbert en bij die eerste goal van Duitsland hadden wij reeds geconstateerd dat hij daar gelijk in had. Nu weet Van der Sar het ook. Gelukkig zwabberde deze zwabberbal niet de goal in. Van der Sar leek kramp te hebben, terwijl Mathijsen op een brancard werd weggedragen en prompt begon de commentator weer te zeuren over "Mash" op het veld. Wij konden daar de eerste keer al niet om lachen en nu die opmerking elke wedstrijd terugkomt, beginnen wij ons er stevig aan te ergeren. Gelukkig gaat dat niet ten koste van ons humeur. Kuijt en Landzaat hebben iets heel moois in gedachten, maar helaas niet hetzelfde.

16:35 Onze stagiaire begint in slaap te vallen en wij stelen haar glas Kabonk, want zo zijn wij. Anders slaat het maar dood. Nederland probeert een doelpunt tegen te krijgen. De Serviërs willen het echter niet hebben. Wat de Montenegrijnen ervan vinden, weten wij niet, hoewel ook zij hem er niet inschoppen. Nederland in de aanval. Her en der vallen weer mensen om zonder dat daar een goede reden (elleboog, duw, schop) voor is. We zien mensen op Puma en op Adidas. Of die mensen ook al omgevallen zijn, weten wij niet. Sneijder neemt een vrije trap en Van Basten een slokje water. Gezien de omstandigheden lijkt ons dat een stuk beter dan andersom.

16:39 Gebeurt er nog wat?

16:40 Van Persie valt om en krijgt een vrije trap mee. Volgens de commentator is de wedstrijd een slijtageslag. Dirk Kuijt schat de bal verkeerd in en Ooijer kan er niet bij. Zigic loopt door op Van der Sar en Van der Sar komt ongelukkig terecht, zodat hij opnieuw last krijgt van kramp. ("Kramp? Die zat toch op de bank?", vraagt onze stagiaire).

16:43 Heitinga neemt te veel tijd voor een vrije trap en krijgt geel. Robben raakt de bal kwijt. Cocu, Van Persie, Landzaat, gebrei.  Lange terugspeelbal op Van der Sar. Niet zo slim als je keeper al last heeft van kramp. Mathijsen gaat eraf en Boulahrouz komt erop. "Heeft hij dat nummer er zelf opgeschreven, of is dat ook retro?" vraagt onze stagiaire. Goed gezien. Het is retro. Nog maar een paar minuten en Nederland lijkt echt niet te willen winnen. Van der Sar schiet de bal weinig overtuigend het veld in en nu moet Boulahrouz een corner weggeven. Kuijt verdedigt, Sneijder staat vrij, de aanval eindigt bij Robben, die vanaf rechts links naast schiet. Servië en Montenegro in de aanval, Stankovic verliest op snelheid van Boulahrouz, Robben krijgt de bal, loopt tegen Gavrancic op en die krijgt geel. Nederland een vrije trap, op een leuke plek voor Sneijder. Wij zien de 2-0 al hangen, maar onze stagiaire zegt dat het nix wordt. Sneijder gaat hem nemen, of toch Van Persie. Sneijder, niet goed, krijgt na een poosje de bal terug en raakt hem meteen weer kwijt. Drie minuten extra tijd. Wij vinden dat het wel mooi geweest is en hopen dat we nu niet alsnog een schlemielige goal tegenkrijgen. Van Persie aan de bal, Boulahrouz,  Kuijt maakt een overtreding in de buurt van het Servische doel, handig, Servië in de aanval. Zigic schiet naast en de commentator roept: "de punten zijn in de tas". Daar horen die punten niet, die horen op het scorebord. Fluit nou af man. Luboja zet voor, het leek nog even spannend te worden en nu fluit hij toch af. Hup Holland.

16:53 Wij vonden het geen geweldige wedstrijd en hopen dat de volgende wedstrijd iets beter is, hoewel wij er helemaal niet tegen zouden zijn als het Nederlands elftal zonder geweldig te spelen wereldkampioen wordt. En nu gaan wij nog een Kabonk drinken. Broeva, haro.11-06-2006 14.45 | Door: Stommeling Jones

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere