Is dat cynisch, of is dat cynisch?

Stommeling Jones
Na de bijzonder geslaagde redactionele vrijdagmiddagborrel van deze week kwamen wij zappenderwijs terecht in de 'interactieve detectivenacht' van de KRO en wel in een aflevering van 'Dalziel en Pascoe'. Het bleek uiteindelijk, zoals zo vaak, niet om een fatsoenlijk beraamde moord te gaan, maar om iets wat best te verkopen zou zijn geweest als zelfverdediging. Het leek verdomme Baantjer wel. Maar goed, een onderdeel van de of het plot (ja, wat is het nou?) bleek te zijn dat een aannemer een zootje radioactief materiaal had gedumpt onder een flatgebouw en dat daar een boel mensen aan waren doodgegaan, waaronder een paar leuke kindertjes die leukemie hadden gekregen. Kan gebeuren en het is maar televisie, dus niets om je druk over te maken.

Wij herinnerden ons echter dat wij weleens wat gelezen hadden over de combinatie kiezelbeton en radioactiviteit en daar onze stagiaire met haar verse baby op een geheel uit kiezelbeton opgetrokken flatje woont, dachten wij: "komt, laat ons eens zoeken op 'kiezelbeton radioactiviteit leukemie'". Zo gezegd, zo gedaan. Het schijnt nogal mee te vallen met de griezelige radioactieve effecten van radongas, mits de boel niet goed geïsoleerd is, dus dat zit in haar geval wel goed, want voor dat tochthol is "niet goed geïsoleerd" een beetje een understatement, dus dat is mooi meegenomen.

Bij Milieuloket.nl lazen we echter dit:

"maandag 2 februari 2004,

Staatssecretaris Van Geel van Milieu wil een discussie starten over de manier waarop de Nederlandse maatschappij moet omgaan met gevaren en risico's. Het minimaliseren van potentiële schade moet worden afgewogen tegen de kosten en baten van de risicovolle activiteit. Dit staat in de nota "Nuchter omgaan met risico's", die afgelopen vrijdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Radon-gas
Eén van deze risico's is het veelvuldig gebruik van kiezelbeton in nieuwbouwwoningen. Dit beton geeft het radioactieve edelgas radon af, waardoor binnenshuis de concentraties radon hoger zijn dan buiten. Het gas hecht zich aan stofdeeltjes, die in de longen terecht kunnen komen. Jaarlijks zouden 800 mensen hierdoor sterven aan longkanker.

Van Geel wijst erop dat mensen het probleem kunnen voorkomen door regelmatig te ventileren. Met de bouwsector wil het ministerie van VROM afspraken maken over het terugdringen van straling die bouwmaterialen afgeven."

Atoompröttel driete
Wij lezen hierin, dat staatssecretaris Van Geel, die bij ons bekend staat als voorstander van kernenergie en in dier voege vindt dat je kankergevallen mag afstrepen tegen economisch gewin, op de hoogte is van de risico's van kiezelbeton en andere bouwmaterialen en dat hij vindt dat het een rekensommetje moet wezen. Als het te veel kost om mensen niet op een akelige manier de pijp uit te laten gaan, laten we ze maar gewoon wel op een akelige manier de pijp uitgaan, daar komt het op neer. De nota heet "Nuchter omgaan met risico's" en wij zijn, dankzij eerder genoemde vrijdagmiddagborrel, niet helemaal nuchter meer, dus misschien zien wij het verkeerd, maar volgens ons zegt de staatssecretaris, die zelf ongetwijfeld niet in een kiezelbetonnen flatje zit en zich kan veroorloven met enige regelmaat iemand met een geigerteller door zijn woning te laten lopen en bij het minste teken van onraad te verhuizen, in feite: "Wat kan mij die paar dooien schelen? Als er maar winst gemaakt wordt in de bouwsector."

Hier op de redactie zijn wij allen vrij cynisch ingesteld, want daar worden we op geselecteerd ("Zonder cynisme vaart niemand wel", is een van de talloze lijfspreuken van uw en onze captain), dus we herkennen het als we het zien. Wij zien inmiddels beelden voor ons van de staatssecretaris die aan het graf van een van die achthonderd kankerlijders een rede uitspreekt (het zal wel verkiezingstijd zijn, want wij zien er ook een cameraploeg bij staan), die hij besluit met de woorden: "En verder is het je eigen stomme schuld. Had je maar een raampje open moeten doen. Sukkel." In het staatsjournaal van die avond is die laatste zin dan geknipt, want zo werkt dat.08-07-2006 01.46 | Door: Stommeling Jones

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere