Het is Mensjov, niet Mentsjov, dachten wij

Zojuist zagen wij op NOSteletext weer de naam Mentsjov staan. Hiermee wordt de renner Denis Mensjov bedoelt, dus daar klopt iets niet. Daar die extra t ons al langer een doorn in het oog is, hebben wij nu een van onze redacteuren opgedragen de desbetreffende redactie een eposteltje te sturen en dit was het resultaat:
"L.S.,

Op de NOS teletekstpagina's wordt wielrenner Denis Mensjov consequent Mentsjov genoemd. Daar men zijn achternaam echter niet met een tsjè ( Ч ), doch met een sja ( Ш ) spelt, hoort die t er niet in. Zie ook de Wikipedia (http://nl.wikipedia.org/wiki/Denis_Mensjov) en bijvoorbeeld de webzijde van www.sport-express.ru.

Het misverstand is waarschijnlijk ontstaan door de Franse translitteratie van zijn naam. In het Frans wordt de sja weergegeven met ch, terwijl men daar voor de tsjè de combinatie tch gebruikt. In het Engels gebruikt men voor de tsjè echter de ch. Wie dus denkt dat Menchov de Engelse schrijfwijze is, maakt er Mentsjov van. De Engelse schrijfwijze van de achternaam is echter Menshov, wat bij ons dus Mensjov hoort te worden.

Met vriendelijke groet,

[Ondertekening]"

Adri
			van der Poel, 1986, Boulder, Colorado
Wij zijn voor de aardigheid zelf ook even naar Sport-Express gefietst (omdat het over de Tour gaat, hahahahahaha. Sorry) en troffen daar de onderstaande klassementen aan. Probeert u Mensjov er maar eens tussen te vinden:
"Флойд Лэндис возглавил общий зачет "Тур де Франс" Альп д'Уэ (Франция)
93-я супермногодневка "Тур де Франс"
15-й этап
Гап - Альп д'Уэ
187 км
1. Шлек (Люксембург, CSC) - 4:52.22
2. Кунего (Италия, "Лампре") - отставание 0.11
3. Гарзелли (Италия, "Ликвгас") - отставание 1.10
4. Лэндис (США, "Фонак") - то же отставание
5. Клоден (Германия, "Т-Мобиле") - то же отставание
11. МЕНЬШОВ (Россия, "Рабобанк") - отставание 2.21
Положение в общем зачете: 1. Лэндис (США, "Фонак") - 69:00.05. 2. Перрейро - отставание 0.10. 3. Дессель (Франция, AG2R) - 2.02. 4. МЕНЬШОВ - 2.12. 5. Састре (Испания, CSC) - 2,17. 7. Клоден (Германия, "Т-Мобиле") - 2,29 8. Эванс (Австралия, "Давитамон-Лотто") - 2.56..."


18-07-2006 17.33 | Door: Cpt. Iglo

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere