Wij amuseren ons helemaal niet

Weet u waar uw kinderen zich op dit moment bevinden? Weet u waar uw ouders zijn? En weet u dan ook wat ze daar doen? Weet u wat een gerbil is? En een gerbera? Om even bij dat laatste te beginnen: een gerbera iseen soort plant, dacht ik. Gisteren was zelfs dat mij onbekend, maar ik heb het vandaag op de radio gehoord. Wat heeft de luisteraar aan die kennis? Als je zelf gerbera's houdt, is het vast van reuzebelang om te weten of ze je binnen afzienbare tijd gaan aanvliegen en de strot afbijten, of niet, maar de gerberaonkundige kan best buiten die kennis. Gerbils kunnen je trouwens wel aanvliegen, maar gezien het feit dat een gerbil een klein model woestijnrat is, moeten ze dan wel meteen een slagader te pakken hebben, willen ze succes hebben.

Neil Postman heeft ooit het boek 'Wij amuseren ons kapot' geschreven, waarin hij iets betoogde en het kwam erop neer dat televisie slecht voor de mens was, of zoiets. Het origineel heette  'Amusing ourselves to death' en de gedachte zal wel geweest zijn, dat te veel amusement slecht is voor de mens, of dat de televisie te veel amusement en te weinig intellectueels biedt, wat op hetzelfde neerkomt.

De film 'The Truman Show' laat zien hoe het echt werkt. Nadat de hele wereld jarenlang vierentwintig uur per dag heeft kunnen volgen, en heeft gevolgd, hoe het Truman Burbank vergaat, ontsnapt de held en wordt de langlopende serie beƫindigd. De trouwe kijkers zijn een moment ontdaan en vragen zich vervolgens af of er iets op het andere net is. Het televisieprogramma blijkt onderdeel van hun dagelijks leven (wat is er op televisie, waar zijn de kinderen, waar zijn mijn ouders, wie ben ik?) maar andersom gelukkig niet.

20-07-2006 19.29 | Door: Arnold Kuijk

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere