Reageerders zijn runderen

Naar aanleiding van het stukje Norbert Pek zeer halsstarrig kwam hier ter redactie voor de zoveelste keer de vraag op, hoe je iemand moet noemen die een reactie plaatst op een internetforum, weblog, blog, log of andere webzijde. De hondelulle van Geenstijl hebben gekozen voor "reaguurder" en die term is op meer plekken terug te vinden. Wij snappen hem echter niet, tenzij we aannemen dat het een contaminatie is van reageerder en gluurder, in welk geval wij hem te negatief vinden.

Wij bedachten toen dat "reagent" misschien wel aardig zou kunnen zijn, maar er gingen ook stemmen op om gewoon "reageerder" te gebruiken. Om te zien of een van beide termen misschien al bestond voordat het internet echt populair werd en het reageren de spuigaten begon uit te lopen, hebben wij toen ons redactiewoordenboek geraadpleegd (de dikke Van Dale uit 1984) en daarin vonden wij "reagent" niet, maar "reageerder" wel. Het woordenboek meldt:

"reageerder, m. (-s), (veeteelt) rund dat een positieve reactie vertoont op ingespoten tuberculine, dat met tuberculose is besmet;"
Vooralsnog hebben wij derhalve gekozen voor "reagent" en "reagenten". Hoe lang we dat volhouden, weten we niet.

03-08-2006 14.40 | Door: Cpt. Iglo

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere