Gewoon toeval, niets aan de hand

Op 20 maart 2006 stond er een interview met Spike Lee op de voorpagina van "The New York Observer". Op 23 maart 2006 stond er een interview van Ronald Ockhuysen met Spike Lee in de Volkskrant. De interviews verschillen van elkaar, maar er zijn ook overeenkomsten. Wij denken in zo'n geval niet meteen aan plagiaat, of dat de een van de ander gapt, dus als wij in het Amerikaanse interview zien staan:
"He was at the Venice Film Festival, glued to CNN, when Hurricane Katrina flooded New Orleans. He said he knew right away that it was a story he wanted to tell; the forthcoming HBO documentary is slated to premiere in late August."
En in het Volkskrantinterview:
"Lee was op het filmfestival van Venetië toen hij op CNN zag hoe New Orleans onder water liep, en in korte tijd veranderde in een vuilnisbelt. Hij nam meteen contact op met betaalzender HBO en regelde dat hij over dit verhaal een documentaire kon maken die in augustus op de nationale zender wordt uitgezonden."
Dan denken wij dat de heer Lee zich in Venetië bevond toen hij via CNN vernam dat New Orleans overstroomd raakte. Als wij in het Amerikaanse interview zien staan:
"“They still don’t have a home. They’re still waiting for FEMA.” He paused. “That should be a play—Waiting for FEMA!"
en in het Volkskrantinterview:
"Nog altijd hebben veel slachtoffers geen huis. Nog altijd wachten ze op de rampenbestrijdingsorganisatie FEMA. Aardige titel voor een absurd toneelstuk - Wachten op FEMA."
Dan denken wij dat de heer Lee rondloopt met de gedachte een toneelstuk te maken onder te titel: 'Waiting for FEMA'. Als wij in het Amerikaanse interview zien staan:
“Before Katrina, New Orleans was 80 percent African-American,” he continued. “What’s it going to be like when the majority of its black citizens have spread out—given one-way tickets, I might add. Can you imagine? Those people got on those planes, when they were being evacuated and they weren’t told where they were going. So you get on a plane and fall asleep—and your black ass is waking up in motherfucking Anchorage, Alaska!”
en in het Volkskrantinterview:
"'Hier. Noteren in die Nederlandse krant, graag: New Orleans bestond vóór Katrina voor 80 procent uit Afro-Amerikanen. Drie keer raden hoe de stad er straks uitziet - nu de zwarte burgers met een enkele reis zijn afgevoerd. Beeld je maar eens in: die mensen zijn pardoes op het vliegtuig gezet, ter evacuatie, zonder dat hen werd verteld waar ze naartoe gingen. Dus je neemt plaats op zo'n krappe stoel, valt in slaap - en vervolgens zit je met je black ass midden in godvergeten Anchorage, Alaska.'"
dan denken wij dat het de heer Lee vrij hoog zit en dat hij tegen de heer Ockhuysen vast ook wel het woord 'motherfucking' gebruikt zal hebben. Ook bij andere overeenkomsten tussen de beide interviews hebben wij dat soort gedachten. Er zijn ook mensen die in zo'n geval meteen heel hard "PLAGIAAT!" beginnen te roepen, maar zo zijn wij niet.

04-08-2006 10.26 | Door: Cpt. Iglo

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere