Volkskrant reageert verbolgen, maar vergist zich misschien

Goh, da's nou ook raar. Wij hadden de redactie van de Volkskrant een berichtje gestuurd met als onderwerp 'Ronald Ockhuysen heeft vast geen plagiaat gepleegd' waarin wij naar aanleiding van 'Gewoon toeval, niets aan de hand' duidelijk schreven:
"In het stukje 'Gewoon toeval, niets aan de hand' wordt de heer Ronald Ockhuysen aan de hand van een paar zeer duidelijke overeenkomsten tussen zijn Spike Lee interview en dat van de New York Observer van een paar dagen eerder expliciet NIET VAN PLAGIAAT BESCHULDIGD. Voor je dat soort beschuldigingen uit moet je namelijk bewijs hebben, vinden wij.

(Dit sluit enigszins aan op 'Nieuwe Revu belastert journalist')

Met vriendelijke groet,

Cpt. Iglo"

Tot onze niet geringe verbazing kregen wij vrijwel per ommegaande een pissig mailtje (tenminste zo interpreteren wij het, maar we kunnen ons vergissen) terug met de text:
"Beste 'Cpt. Iglo',

De suggestie dat de Volkskrant in het interview met Spike Lee geciteerd heeft uit de New York Observer zonder bronvermelding, is volkomen bezijden de waarheid. De Volkskrant heeft, zoals in het stuk wordt vermeld, Spike Lee een half uur lang gesproken op een interviewdag georganiseerd door de filmmaatschappij. Op zo'n dag ontvangt een geïnterviewde een groot aantal journalisten achter elkaar, waardoor het kan gebeuren dat sommige zinsdelen enigszins gelijkluidend uit zijn mond komen.

Groet,

Hanneke de Klerck
Chef kunst de Volkskrant"

Hoe zou mevrouw de Klerck er nou toch in vredesnaam bij gekomen zijn dat wij wilden suggereren dat Ronald Ockhuysen of de Volkskrant "in het interview met Spike Lee geciteerd heeft uit de New York Observer zonder bronvermelding?" Wij zijn Norbert Pek niet. Om iemand van plagiaat te beschuldigen moet je bewijzen hebben, zeiden wij al en wij vragen ons ook af wat mevrouw de Klerck precies verkeerd begrepen heeft aan de titel van ons stukje. 'Gewoon toeval, niets aan de hand' leek ons toch vrij duidelijk.

Wij zijn weliswaar de zelfbenoemde nationale webzeikerd, maar wij zijn ook de beroerdste niet en dus hebben we even gekeken of wij dat van die interviewdag dan ook konden terugvinden in het interview van de heer Ockhuysen, maar dat is niet helemaal gelukt. Wel lezen we "Halverwege het half uur durende gesprek", maar het woord "interviewdag" kunnen we nergens terugvinden. Natuurlijk weten wij dat dat soort dagen bestaat en wij durven gerust te beweren dat wij denken dat alle interviews op zo'n dag woordelijk hetzelfde kunnen uitvallen, doch dat dit interview op zo'n dag heeft plaatsgevonden, staat er echt niet bij, volgens ons.

Wat er wel staat is:

"Een interview met Spike Lee is nooit zomaar een vraaggesprek. De regisseur heeft de naam weinig met journalisten op te hebben. Wie hem spreekt, beseft al na enkele minuten dat over die reputatie niets is gelogen."
Daaruit hadden wij niet geconcludeerd dat Spike Lee in dit geval bereid was gebleken een hele dag uit te trekken om journalisten te woord te staan.

In het begin van het stukje van Ockhuysen lezen wij:

"De vraag bleek minder onschuldig dan hij klonk. 'Een beetje genoten van Manhattan?', luidde de binnenkomer van regisseur Spike Lee (49) in het New Yorkse hotel The Regency, niet ver van zijn woning aan de chique Upper East Side, die hij terloops een 'leuke' buurt noemt. 'Beetje rondgehangen? Museumpje bezocht?'"
Wij kregen daaruit, in combinatie met het zinnetje "Hij pakt de taperecorder op, waarmee het interview wordt vastgelegd, en dicteert in de microfoon. 'Hier. Noteren in die Nederlandse krant, graag:" veeleer de indruk dat de heer Lee die de naam heeft weinig met journalisten op te hebben speciaal voor de heer Ockhuysen een half uurtje vrij gemaakt had, omdat de heer Ockhuysen helemaal uit Nederland gekomen was.

Hoe hebben wij ons toch zo kunnen vergissen? O ja, doordat wij over het hoofd gezien hadden dat er duidelijk in het interview stond wat mevrouw de Klerck zegt dat er duidelijk in stond. We gaan haar even een mailtje sturen met de vraag of ze het ons dan even kan aanwijzen, in het interview 'Onwetendheid voert de boventoon' op Cinema.nl. Het kan natuurlijk zomaar zijn dat het bij doorplaatsing is weggevallen, nietwaar. Of dat dat interview niet het Volkskrantinterview is, want dat hadden we maar zo klakkeloos aangenomen. Dom van ons.04-08-2006 13.18 | Door: Cpt. Iglo

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere