Houdt eens op met die kutsterretjes

lege drankflessen, het symbool voor de categorie 'Bezopen'
Onder invloed van die akelige Amerikaanse en Britse fatsoensrakkers zie je inmiddels met enige regelmaat  sterretjes opduiken in Nederlandse woorden. Aangezien geen enkel Nederlands woord met een sterretje gespeld wordt, en het sterretje dan ook geen deel uitmaakt van het Nederlands alfabet, moet het maar eens afgelopen zijn met de flauwekul.

Onlangs zagen wij hoe iemand in een eposteltje de woorden geouwehoer en mierenneuker semionleesbaar gemaakt had door het gebruik van die klotesterretjes en vandaag zagen wij dat Rob Hamilton het woord kutwijf niet durfde spellen in een stukje over Ruggegraatloze Rubberen Rita Verdonk, getiteld 'Het wijf Verdonk'.

Overigens gebruikt Rob Hamilton ook het woord 'takkenwijf'. Dat zal wel het gevolg zijn van de spellingsvernieling, want dat is natuurlijk gewoon 'takkewijf'. Onze prevernielingseditie van de Dikke van Dale zegt hierover:

"takkewijf, o. (...wijven), (vulgair scheldwoord) rotwijf, klotewijf. Vgl. Tak (17.)."
Bij "Tak (17.)." lezen wij vervolgens:
"17. in de volksuitdr. een tak(je) van een beroerte (Volksuitdrukking? Wat een gelul. C.I.), heeft men te doen met een verbastering van Fr. attaque. Hierbij hoort wsch. de volkst. uitdr. ze kunnen de takken krijgen (de blaadjes komen er vanzelf aan), ze kunnen dood vallen."
Had Rob Hamilton nu binnen zijn eigen sterretjesgebruik ook een sterretje moeten aanbrengen in het woord takkewijf? Het is immers een synoniem van klotewijf, waarin hij, analoog aan kutwijf waarschijnlijk wel een sterretje gezet zou hebben. In dat geval zou je haast zeggen dat ook het woord rotwijf een sterretje zou moeten krijgen, wat dan ook zou gelden voor het woord kankerwijf en zo zouden wij nog wel uren kunnen doorgaan. Een woord als kankerteringtyfusklotetuinkabouter (bekend bij iedereen die weleens over zo'n tuinornament gestruikeld is) zou een heleboel sterren krijgen. Je zou haast gaan denken aan een Michelinsterachtig kwalificatiesysteem, waarin de vijfsterrenwoorden de beste zijn.

Wat ons betreft ligt het heel eenvoudig: het gebruik van die teringsterretjes is een zinloos modeverschijnsel, waar wij bloedgolven van krijgen en waardoor wij nu veel vaker zitten te vloeken dan voorheen. Als je een woord niet durft te spellen, gebruik het dan gewoon niet, zouden wij zeggen.03-09-2006 12.20 | Door: Cpt. Iglo

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere