Geef ze een vinger en ze weigeren de hele hand

De deense vlag
Afgelopen week vernamen wij uit doorgaans betrouwbare bron dat directeur Bart Engbers van het Vader Rijn College in Utrecht een moslimdocente ontslagen had omdat zij weigerde mannen een hand te geven. Wij vonden dat niet belangrijk genoeg om door te geven, maar nu het nieuws toch op internet terecht gekomen is ('Handjes in de lucht voor moslim-juf!', 'Moslimdocente weigert man hand te geven', 'Docente moet thuisblijven na weigeren handdruk'), hebben wij er natuurlijk wel wat over te zeggen.

Volgens de berichten is de vrouw niet ontslagen, doch voorlopig geschorst, omdat de school de zaak wil voorleggen aan de Commissie Aparte Behandeling. Op zeuvenentwintig maart schreef Stommeling Jones in het stukje 'Commissie Aparte Behandeling moet naam wijzigen':

"Het zal ons persoonlijk een rotzorg wezen of iemand zich op grond van zijn persoonlijke godsdienstwaanzin onbeschoft wenst te gedragen, of dat het geheel spontaan gaat, dus als iemand ons geen hand wenst te geven, liggen wij daar niet wakker van. Fatsoen moet je hebben (Jeepeetje weet dat niet. Die vindt dat het iets is wat je moet doen, de sukkel) en zo niet, wat dan nog. Dat een school vindt dat fatsoen in de schoolregels moet worden verankerd, lijkt ons een probleem van die school, maar sommige mensen denken daar anders over."
Het Vader Rijn College
Dat ging toen over een leerlinge van een ROC die geweigerd was omdat ze mannen geen hand wilde geven. Hoe die zaak is afgelopen, indien überhaupt, weten wij niet, maar we weten wel dat er een belangrijk verschil is. Hier gaat het namelijk om een docente, die in dier voege een voorbeeldfunctie heeft. Aangezien het Vader Rijn College een vijfentachtig à negentig procent 'zwarte' school (wij vinden "zwarte school" een rotuitdrukking, maar kunnen zo gauw niet op een andere komen. Als u een betere weet, graag) is, zijn wij reuze benieuwd naar de uitkomst.

Wij zijn er overigens van overtuigd dat het Vader Rijn College dit probleem over zichzelf afgeroepen heeft. De school gedraagt zich (voor zo ver een school zich kan gedragen, maar u begrijpt ons wel) bij tijd en wijle meer als een moslimschool dan als een openbare school met een grote populatie islamieten. Ons is een voorbeeld bekend van een conflict tussen een fundamentalistisch ingesteld knaapje uit de eerste klas en een moslimdocente (het voorbeeld is wel drie jaar oud, dat zeggen we er eerlijk bij). Uit hoofde van zijn fundamentalisme dacht deze knul zich tegen de docente onbeschoft te mogen gedragen. Het resultaat was dat het fundamentalistisch knaapje niet bestraft werd, doch dat de moslimdocente zich door adjunctdirecteur Harry Kerver moest laten vertellen hoe zij met moslims moest omgaan (mocht dit u enigszins bekend voorkomen, dan heeft u vermoedelijk 'Bart Engbers stelt het te rooskleurig voor' ook gelezen. Daarin wordt dit voorbeeld ook aangehaald, zij het in een iets andere context).

Het Vader Rijn College
Als je docenten en leerlingen het gevoel geeft dat je religie serieuzer genomen wordt naarmate je fundamentalistischer bent, kun je er natuurlijk op wachten dat het aantal fundamentalisten stijgt. Een typisch geval van 'geef ze een vinger en weigeren de hele hand' (die vonden wij zo leuk dat we er ook de kop van gemaakt hebben). Mocht de Commissie Aparte Behandeling deze docente gelijk geven, waardoor zij weer voor de klas moet mogen, dan zou het Vader Rijn College aardig in de aap gelogeerd kunnen zijn. Als deze docente echter nog niet in het bezit is van haar bevoegdheid of geen vaste aanstelling heeft, vindt het Vader Rijn College wel een andere manier om haar te lozen, als het Vader Rijn College dat zou willen, daarvan zijn wij overtuigd. Ons maakt het niet uit, maar we volgen het met interesse.08-09-2006 13.22 | Door: Cpt. Iglo

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere