Loog Ayaan Hirsi Ali ook over vluchtmotief?
Eigenlijk zouden wij aan deze arrogante Somalische leugenaarster geen woord meer vuil willen maken, maar nu zij in haar publiciteitsgeilheid weer in alle kranten staat, doen wij dat toch maar wel. Wanneer begint zij eigenlijk aan haar werk bij die Amerikaanse racistische denktank? Of is ze al begonnen en heeft ze daar hetzelfde merkwaardige arbeidsethos ("Ik hoef mijn werk niet te doen, want ik ben beroemd en heb een grote bek") als ze in de Tweede Kamer aan de dag legde?
Vandaag wordt Ayaan Hirsi Ali Magan Ammehoela Etcetera genoemd in een stukje in de De Telegraaf (papieren Zondagskrant, pagina T6), getiteld 'Somaliër kent geen eerwraak'. Uw en onze captain is de geestelijke vader van de uitspraak "Het stond in de krant, dus het hoeft niet waar te zijn" en derhalve moeten wij een slag om de arm houden, maar wij citeren toch maar even de voor ons relevante passages:
Als dit allemaal klopt, moet je haast concluderen dat niet alleen het vluchtverhaal van Ayaan verzonnen was (zoals zij zelf al lang geleden heeft toegegeven), maar dat ook het aangedragen motief uit de lucht gegrepen was. Een en ander komt haar geloofwaardigheid bepaaldelijk niet ten goede. Als het geciteerde niet klopt, moet u dat tegen Hans Kuitert zeggen, want die heeft het in de De Telegraaf gezet.[...] Ook de Somalische vluchtelingen zijn goed op de hoogte van het vluchtverhaal dat Hirsi Ali steeds heeft verteld. Voor hen is echter onduidelijk hoe de politica destijds heeft kunnen zeggen: "Ik was doodsbang dat als ik mijn eigen naam zou opgeven, mijn clan me zou najagen."
De vrouw mag het in Somalië moeilijker krijgen, eerwraak is het laatste waar zij voor hoeft te vrezen. Er bestaat in de Somalische taal niet eens een woord voor. Eerwraak in de klassieke zin waarbij een hele familie of zelfs een wijdere kring zich gemachtigd weet om de schending van de eer met bloed weg te boenen, maakt gewoon geen deel uit van het Somalische recht.
[...]
Robert van Lanschot, die in de jaren negentig voor Buitenlandse Zaken veel te maken had met Somalië, kan zich niet herinneren dat eerwraak ooit een rol speelde bij asielverzoeken. "Iedereen die hiernaartoe kwam, beriep zich in die tijd op de burgeroorlog."
"Uit gesprekken met Somaliërs komt naar voren dat gearrangeerde huwelijken veel voorkomen. Maar ook dat een vrouw 'nee' kan zeggen tegen een gearrangeerd huwelijk. Van geschonden eer is bij Somaliërs in zo'n geval gewoon geen sprake."
Wij hebben net even gekeken op de webzijde van de Ayaanhirsialifanclub, maar daar lijkt het Detelegraafstukje nog niet te zijn doorgedrongen. Wij zullen uw en onze captain vragen daar even iets aan te doen.
01-10-2006 12.00 | Door: Stommeling Jones
Reacties
Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.