Het is maar televisie. Lees eens een boek (74) - Waar is de Tachtigjarige Oorlog gebleven?

Waar is de Tachtigjarige Oorlog gebleven?
"In welk jaar was de beeldenstorm?" Elke week komen er wel een paar mensen via die vraag op onze webzijde terecht. De historische kennis laat duidelijk te wensen over en gezien de uitlatingen van Jeepeetje het charismaloze godsdienstwaanzinnige premiertje is het ook met het historisch besef droevig gesteld. Anders is het niet te verklaren dat hij durfde te zeggen dat hij terug wilde naar de mentaliteit van de VOC uit de Gouden Eeuw (een stelling die hij overigens linea recta van Geert Wilders gejat heeft). Wij willen ook best dat Nederland weer een geheel onafhankelijke staat wordt en zo nodig oorlog voert met Engeland, Frankrijk en Duitsland tegelijk, als het de economie maar ten goede komt en als we ons door genoemde landen maar niet de wet hoeven te laten voorschrijven.

Helaas was dat waarschijnlijk niet wat Jeepeetje het charismaloze etceteraatje bedoelde, daar hij immers een van de fanatiekste pleitbezorgers voor de Europese Grondwet was en nog steeds is en de Europese Grondwet nu net bedoeld was om van Nederland een Frans-Duitse provincie te maken, met Brussel als hoofdstad en verkwanseling van de laatste restjes onafhankelijkheid.

Bedoelde Jeepeetje dan misschien dat hij, net als wij, vond dat wij, net als in de Gouden Eeuw, voortaan zonder monarchie en staatsgodsdienst door het leven zouden mogen?

Vermoedelijk niet, want die man is niet voor niets godsdienstwaanzinnig. Voor dat soort lui is de monarchie nog steeds "van God gegeven" en wat hun god gegeven heeft, durven ze niet in de kliko te gooien of bij het grofvuil te zetten, zelfs niet als de uiterste houdbaarheidsdatum allang verstreken is, de vering en de voering er aan alle kanten uitpuilen en er geen enkel praktisch nut meer voor is. Kortom: die man lulde maar wat.

Nederland was het eerste Europese land dat de monarchie afschafte en eerder genoemde beeldenstorm had daar mee te maken. Het succes van de Gouden Eeuw was er zo ongeveer het onmiddellijke gevolg van en vandaar dat wij in onze serie 'Het is maar televisie. Lees eens een boek' nu aandacht willen besteden aan een boek over de Tachtigjarige Oorlog, zonder dewelke de Gouden Eeuw nooit plaatsgevonden zou hebben. Het boek heet 'Waar is de Tachtigjarige Oorlog gebleven?' (ISBN 90-6169-741-7), is geschreven door Jan Blokker en de foto's zijn van Eddy Posthuma de Boer. Wij citeren de flaptext:

"Waarom hebben Oostenrijkse en Duitse kunstenaars wel taferelen uit onze Tachtigjarige Oorlog geschilderd, en Rembrandt, Vermeer of Frans Hals nooit? Waarom is er tussen Aken en Reims een Charlemagne-route, en tussen Cannes en Parijs een Route Napoléon, en hebben wij van Heiligerlee tot de Mookerhei geen Tocht van de Tachtigjarige Oorlog? Deze tocht zou in een zomervakantie bijna te fietsen zijn, en in een herfstvakantie met gemak met de auto af te leggen: langs al die kleine stadjes en dorpen als Groenlo, Doesburg, Geertruidenberg en Sluis, die vier eeuwen geleden strategische knooppunten waren in een ware strijd om de vrijheid. Jan Blokker voegde de daad bij het woord en ondernam, af en toe vergezeld door fotograaf Eddy Posthuma de Boer, een reis door het openluchtarchief dat zo'n belangrijke rol speelde in de langdurige strijd tegen Spanje. Een ideale vorm van historisch ramptoerisme.


08-10-2006 16.19 | Door: Cpt. Iglo

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.



Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere