Grandma's Present

(Grandma's Present, CP8, december 1956)

Dit verhaal is in Nederland voor het eerst afgedrukt in Donald Duck 47 van 1957, en herdrukt in nr. 87 van de serie Donaldalbums, getiteld: "Donald Duck als valsspeler", op pagina 41.

Inhoud

Willie Wortel heeft er genoeg van om steeds maar iets nieuws uit te vinden en besluit een heerlijke rustige vakantie te gaan houden op de boerderij van Oma Duck. Daar blijkt alras dat hij het uitvinden niet kan laten, en hij begint een machine te maken die hooi omzet in melk, zonder tussenkomst van de koe. Dit loopt uit de hand wanneer de machine tijdens het uitvindingsproces steeds multifunctioneler wordt.
Willie: "Nu ik toch bezig ben, kan ik er eigenlijk net zo goed een alles-in-één-machine van maken! Eén machine die pap maakt en melk en boter en eieren en fruit en maïs en taart en slagroom en aardappels en..."

Als de machine klaar is, wil Willie hem aan Oma geven, maar Oma ziet meteen dat zij met deze machine zelf niets meer te doen zou hebben. Om te voorkomen dat Willie nog meer gaat uitvinden, bindt Oma Duck hem vast op een stoel.

Oma: "Ik moet toegeven dat je die machine heel knap gemaakt heb, en ik vind hem echt heel mooi! Misschien ga ik hem nog wel gebruiken als ik te oud ben om te werken, maar ik hoop dat 't nooit zo ver komt!"

Lampje

Lampje komt in dit verhaal op 53 van de 63 plaatjes voor. Op het eerste plaatje lanceert Willie een raket, waarbij Lampje dekking zoekt achter een boomstronk. Daarna zit Lampje op Willie's rug en schouder en als Willie verzucht "Ik ben nooit meer alleen sinds ik Lampje heb uitgevonden en toch is er iets mis!", zit Lampje op een klein stoeltje tegenover Willie die zich op een zweefstoel bevindt. Hierna doet hij iets onduidelijks op een van Willie's apparaten (patent nr. 2007) om enthousiast op te springen als Willie roept: "Weet je wat? Ik ga naar Oma Duck!"

Bij het pakken heeft Lampje een heel klein koffertje, en het lijkt erop dat het enige wat hij meeneemt, een reservehoofd is. Bij aankomst draagt Lampje zijn eigen koffertje, en hij begint onmiddellijk nieuwsgierig rond te kijken.Wanneer Willie ligt na te denken, begint Lampje Willie's haar (Willie is een vreemde vogel) te kammen, waarbij hij (Lampje) nog omvalt ook. Willie gaat rondlopen op de boerderij, en Lampje loopt mee. Eerst krijgt hij een verbaasde blik van een koe, om het vervolgens aan de stok te krijgen met een eend, waarbij zijn hoofd breekt. Met zijn reservehoofd in de hand meldt hij zich bij Willie, die achteloos het ene hoofd door het andere vervangt. Hij zoekt de eend weer op, maar die heeft wat vriendjes meegebracht, waardoor Lampje dekking moet zoeken bij Willie. Vanaf Willie's schouder daagt hij de eenden uit.

Terwijl Willie aan zijn apparaat begint, probeert Lampje een ei uit het kippenhok te halen, met als resultaat dat hij onder het struif komt te zitten. Hierna kijkt hij even toe hoe Willie aan het knutselen is, en als Gijs Gans de varkens voert, trekt Lampje een varken aan de staart, en komt hij vast te zitten in de krul.

Daarna bemoeit Lampje zich niet meer met Willie en zien wij hem in de weer met een blikje, een schaar en een hamertje. Hij is bezig een harnas te bouwen. Hij trekt het harnas aan, en als de eenden hem komen uitdagen, pakt hij een twijgje, waarmee hij op het laatste plaatje achter een eend aan loopt te jagen.

lampjelampjelampjelampjelampjelampjelampjelampjelampje lampjelampjelampjelampjelampjelampjelampjelampje lampjelampjelampjelampjelampjelampje lampjelampjelampjelampjelampjelampjelampjelampje lampjelampjelampjelampjelampjelampjelampjelampje lampjelampjelampjelampjelampjelampje lampjelampjelampjelampje lampjelampjelampjelampje

Analyse

In dit verhaal is Lampje zeer aanwezig, zonder echter ook maar enige invloed uit te oefenen op het verloop van de gebeurtenissen. Hij blijft dicht bij Willie als dat zo uitkomt, maar gaat in feite zijn eigen gang. Hij is hier nog niet in staat zijn eigen hoofd te vervangen, iets wat hem later, in Brain-Strain, wel lukt.

Alleen de "echte" dieren besteden aandacht aan Lampje, de "vermenselijkte"dieren (Oma Duck, Gijs Gans en Willie Wortel) niet. Zelfs op het moment dat Willie bedenkt dat hij nooit meer alleen is sinds hij Lampje heeft uitgevonden, zit Lampje eigenlijk gewoon voor joker tegenover hem. Willie ziet hem niet eens. Bij het verwisselen van de hoofden ziet Willie hem ook niet.

Lampje lijdt hier niet onder, Lampje hoort er niet bij. Waar Duckstad bevolkt wordt door antropomorfe dieren en echte dieren, is Lampje een uniek verschijnsel, namelijk een geanimaliseerd machientje. Dit verklaart ook dat Lampje meer direct contact heeft met de echte dieren dan met de antropomorfe dieren.22-10-2006 20.35 | Door: Arnold Kuijk

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere