Lees eens een boek niet

Wij lezen tamelijk veel en vinden het bezopen dat wij behalve ons abonnementsgeld van de bibliotheek ook nog een vergoeding per geleend boek moeten betalen. Van dat geld kopen wij dan liever af en toe eens een boek, of een bier. De brief die wij ontvingen van de Gemeentebibliotheek Utrecht met als onderwerp "Gratis boek voor u!" schoot ons dan ook meteen in het verkeerde keelgat. Een uit onze belastingcenten gesubsidieerde instelling hoort van die subsidie geen cadeautjes weg te geven. Als men zich dat kan veroorloven, krijgt er iemand duidelijk te veel subsidie.

Leest u even mee:

"Geachte heer/mevrouw,"
Wel gratis boeken weggeven, maar ondertussen te beroerd om de eigen database te benutten zodat men zo'n briefje niet hoeft te richten "Aan alle volwassen leden van de Gemeentebibliotheek Utrecht" en in de aanhef de beoogde lezer kan aanspreken als "Geachte heer" of "Geachte mevrouw". En als je het dan toch verkeerd doet, zet er dan gewoon "L.S.," boven. Of maak er een lullig foldertje van in plaats van zo'n pseudopersoonlijke brief. We gaan verder:
"Van 20 oktober tot en met 17 november aanstaande kunt u als lid van de Gemeentebibliotheek Utrecht gratis een boek afhalen bij uw bibliotheek. Het is de speciale pocketeditie van Dubbelspel, de weergaloze roman van de Antilliaanse auteur Frank Martinus Arion.
Dit boek was bij verschijning in 1973 al een sensatie."
De Gemeentebibliotheek Utrecht is zo opgetogen over het eigen initiatief dat het woord "gratis" vetgedrukt moest worden, en hoopt misschien dat het ons daardoor ontgaat dat het hier een "speciale pocketeditie" betreft van een oud boek van een tamelijk onbekende auteur. Dat dit boek "in 1973 al een sensatie" was, is ons in 1973 ontgaan en ook daarna hebben wij er nooit iemand over gehoord. We hebben net even gegoogeld en daaraan hebben we de indruk overgehouden dat het hier een roman betreft waarin het dominospel een centrale rol speelt. Daar zaten wij nou echt op te wachten, maar niet heus. Als je dan een boek weggeeft, neem dan een van de Nederlandse klassieken, zoals Adriaan en Olivier, De Wijdlopige, brede en waarachtige beschrijving van de ongelukkige reizen van het schip de Visstick en haar gezagvoerder Kapitein Iglo of Lijmen, om er maar eens een paar te noemen. Maar goed:
"Waarom geeft de bibliotheek zomaar een boek weg?
Wij doen dit niet als enige bibliotheek, alle openbare bibliotheken in Nederland doen mee met de landelijke actie Nederland Leest, die dit jaar voor de eerste keer georganiseerd wordt. De inzet van de campagne (20 oktober t/m 17 november) is dat iedereen in deze periode 'Dubbelspel' leest en er met elkaar over praat."
Welke eikel verzint zoiets? Vast iemand die zelf al jaren geen boek meer gelezen heeft ondanks het feit dat hij vrije tijd genoeg heeft en geld zat om al zijn boeken te kunnen kopen. Zo iemand begrijpt vermoedelijk niet dat er mensen zijn die regelmatig voor hun plezier een boek lezen en die er geen enkele behoefte aan hebben om naast de stapels ongelezen boeken die ze nog hebben liggen en de boeken die ze graag zouden willen herlezen, maar waar ze niet aan toe komen, ook nog van overheidswege boeken opgedrongen te krijgen. Zoals iedere Nederlandse middelbare scholier weet, is het opdringen van boeken de ideale manier om mensen het lezen af te leren. Men zegt dat "de inzet van de campagne" is "dat iedereen in deze periode 'Dubbelspel' leest en er met elkaar over praat." Met "inzet" zal men wel bedoeling bedoelen, maar naar het waarom van die bedoeling kunnen wij slechts raden.

Als je niet beter wist, zou je haast gaan denken dat de actie 'Nederland Leest' een afleidingsmanoeuvre is, om te voorkomen "iedereen in deze periode" per ongeluk gaat nadenken en "met elkaar over" heel andere dingen gaat praten. De noodzakelijke afschaffing van de monarchie bijvoorbeeld, of het feit dat de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal bevolkt worden door onbetrouwbare baantjesjagers en zakkenvullers. Waarom men meent de in de eerste alinea reeds genoemde actieperiode ("20 oktober tot en met 17 november") in de tweede alinea nog een keer te moeten noemen, is ons ook een raadsel. Denkt men soms dat "alle volwassen leden van de Gemeentebibliotheek Utrecht" niet kunnen lezen? Dan zal 'Dubbelspel' wel geen al te ingewikkeld boek zijn.

"Tijdens de actieperiode is er van alles te doen in de bibliotheek"
Gewoon rustig een boek lenen of de Staatscourant bestuderen op zoek naar de verdachte verlening van suspecte vergunningen, of andersom, is er dus "tijdens de actieperiode" niet bij.
"Auteur Karin Giphart geeft op 20 oktober om 16.30 het startsein voor de campagne in de Centrale bibliotheek, Oudegracht 167. Wethouder Cees van Eik neemt namens de burgemeester het eerste exemplaar van "Dubbelspel" in ontvangst. Deze middag wordt het boek al uitgedeeld dus zorg dat u een exemplaar meeneemt."
"Zorg dat u een exemplaar meeneemt"? Nog brutaal ook? Wij willen dat kutboek helemaal niet hebben en wij peinzen er dan ook niet over om op 20 oktober om 16.30 acte de presence te geven (nog afgezien van het feit dat dat fysiek onmogelijk is, daar 20 oktober afgelopen vrijdag was. Als wij deze brief eerder hadden gelezen, waren wij trouwens nog niet gekomen, daar wij op vrijdagmiddag gewoon aan het werk waren. Zou deze actie soms alleen voor werklozen, bijstandstrekkers, ambtenaren, politici en arbeidsongeschikten bedoeld zijn?). Mochten wij ons nog bedenken, dan sturen wij wel iemand om dat boek op te halen, want wat de burgemeester kan, kunnen wij ook. Wij hebben geen wethouder, maar we hebben wel een stagiaire. Die trouwens net zo min als wij ooit van "auteur Karin Giphart" gehoord heeft.
"Op drie donderdagavonden (2, 9 en 16 november) wordt elke keer een deel van het boek besproken onder leiding van neerlandica Carolien Bokdam. Zodoende bent u op 17 november klaar voor de discussie met auteur Frank Martinus Arion zelf op de slotavond in de Centrale bibliotheek, aanvang 20.00 uur. Philip Freriks, de landelijke ambassadeur, presenteert de avond en interviewt Arion. Haal de folder voor opgave en reservering of kijk op de website: www.gemeentebibliotheekutrecht.nl.
"Neerlandica Carolien Bokdam"? Nooit van gehoord. Van Philip Freriks natuurlijk wel, al was het tot ons niet doorgedrongen dat hij ambassadeur was, maar dat is hij dan ook niet. Hij zal wel "ambassadeur" van deze actie zijn, wat betekent dat ze zijn naam mogen gebruiken en dat moet dan deuren openen die voor anderen gesloten blijven, of zoiets. Een door Philip Freriks gepresenteerde avond is aan ons niet besteed, daar wij een schijthekel aan deze zelfingenomen kwistenbiebel hebben. Als het nu nog ergens over ging, had het misschien anders gelegen. Zou deze zwaar overbetaalde nieuwslezer zo'n avond trouwens gratis doen, of is dit onderdeel van zijn schnabbelactiviteiten?

Als dat laatste het geval is, lijkt ons dat een mooi gespreksonderwerp, waar "iedereen in Nederland in deze periode" "met elkaar" over zou kunnen praten, want die Freriks is vast niet goedkoop. Overigens lappen wij de opdracht om de folder te halen of op de webzijde te kijken met groot genoegen aan onze laars. Wij gaan op 17 november sowieso niet naar die bijeenkomst, want 17 november is een vrijdag en wij zitten dan aan de uit de hand gelopen vrijdagmiddagborrel, die altijd leuker is dan een interview van Philip Freriks.

"Ook in de vestigingen van De Meern en Hoograven kunt u deelnemen aan een feestelijke afsluiting van de campagne op 17 november vanaf 19.30 uur met muziek, discussie over "Dubbelspel" en Antilliaanse hapjes. Bibliotheek Overvecht is op 2 november om 11.00 uur in Antilliaanse sferen. Op het programma staan kennismaking met de Antilliaanse cultuur, vertelling, show van authentieke Antilliaanse kledij, dans en muziek.
Vraag naar de folder in uw bibliotheek of kijk op de website voor meer informatie."
Waar slaat dit in vredesnaam op? Ga je beter lezen van "Antilliaanse hapjes", "Antilliaanse cultuur, vertelling, show van authentieke Antilliaanse kledij, dans en muziek"? Wij denken zomaar van niet. Op 2 november om elf uur 's ochtends hebben wij trouwens, net als afgelopen vrijdag om half vijf 's middags, nuttiger dingen te doen. Weliswaar zouden wij kunnen overwegen onze stadsverslaggever te sturen, maar dat vinden wij de moeite niet.
"Dus: Haal een gratis exemplaar van "Dubbelspel" bij uw bibliotheek vanaf 20 oktober, lever deze brief in, lees het boek en doe mee! Maar wacht niet te lang, want op is op!"
Een vetgedrukte serie opdrachten. "Haal een gratis exemplaar [...], lever deze brief in, lees het boek en doe mee!" In zo'n geval zeggen wij: "Rot een eind op!".
"Ik wens u veel leesplezier!

Met vriendelijke groet,

Hans van Soelen
Directeur Gemeentebibliotheek Utrecht"

Welnu, Hans, jij mag ons exemplaar hebben. Wij hebben ook wel een suggestie met betrekking tot wat je ermee kunt doen, maar we houden het liever netjes. Zo zijn wij.

23-10-2006 13.00 | Door: Cpt. Iglo

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere