Het is maar televisie. Lees eens een boek (75) - Lichamelijke oefening

Wij hebben zelf tamelijk fanatiek aan sport gedaan en ook een aantal van onze redactieleden heeft geprobeerd op hoog niveau te sporten, wat niet altijd gelukt is. Onze stagiaire had zelfs Wimbledon kunnen winnen, als ze er aan meegedaan had en goed genoeg was geweest. Desondanks, of misschien wel desdanks (als dat een woord is, maar u begrijpt ons wel) hebben wij het boek 'Lichamelijke oefening' van Midas Dekkers (Uitgeverij Contact, ISBN 90-254-2733-2) met groot genoegen gelezen en wij willen het hier dan ook aanprijzen. De flaptext zegt er het volgende van:
Anderhalve eeuw geleden had je geen sport. Niet de sportscholen maar de kerken zaten vol. Sport was iets van lang geleden, van de Oude Grieken. Dat sport na vijftien eeuwen weer tot leven werd gewekt, had te maken met de opkomst van de dienstplicht - kanonnenvlees moet mals zijn -, maar ook met hooggestemde idealen: door middel van Körperkultur hoopten naaktlopers en esperantisten via het lichaam de geest te verbeteren. Die onschuld is allang verloren. Homo ludens is verworden tot Homo adidas.

Moderne sport is het product van de industriële samenleving. Hoe meer werk de machines ons uit handen nemen, des te harder we zweten op het sportveld. Trainen moeten we! Alleen dieren weten beter: die doen niet aan sport en zijn toch zo fris als een hoentje.

Sport heet gezond te zijn. Daar hebben de mensen oren naar. Nu gezondheid geen toestand meer is maar een doel, kun je er iets aan doen: het heft in eigen handen, de handen uit de mouwen. Sport past in een maatschappij waarin elk probleem wordt aangepakt door iets te ondernemen. Meestal leidt dat tot nieuwe problemen. Misschien moeten we meer laten en minder doen, met de handen vaker in de mouwen voor de enige sport waar je wijzer van wordt: hersen gymnastiek.06-11-2006 12.00 | Door: Cpt. Iglo

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere