Trap
Als het vriest, ontstaat er soms een laagje ijs op sloten en plassen. Wie daar op gaat staan als het slechts het ijs van een nacht is, zakt er geheid doorheen. Daar komt de uitdrukking 'niet over een nacht ijs gaan' vandaan. Als hetzelfde dunne laagje ijs op de snelweg ligt, kun je er rustig met een vrachtwagen overheen rijden zonder erdoor te zakken. Je kunt nog lekker vaart maken ook, daar verstandige automobilistenonder die omstandigheden thuisblijven of proberen met de trein te gaan, die echter ook niet rijdt, vanwege de ijsgang. Of de blaadjes op de rails. Of omdat er na uitbetaling van de directeurssalarissen geen geld meer is om treinen te laten rijden.Pas als je op de gladde weg met hoge snelheid uit de bocht vliegt, herinner je je weer dat ijs, hoe betrouwbaar ook, toch nadelen met zich meebrengt. En reken er maar niet op dat er iemand een goed woordje voor je doet, want je had beter moeten weten. Als men een onafhankelijke onderzoekscommissie zou instellen, zou die tot de conclusie moeten komen dat je, onder de gegeven omstandigheden, te hard gereden had.
In Utrecht is in augustus tijdens een muziekfestival aan de Oudegracht een trap ingestort. Die trap was juridisch gezien eigendom van de gemeente Utrecht, die nooit de moeite heeft genomen de trap te inspecteren. Een onafhankelijke onderzoekscommissie heeft nu vastgesteld dat er een ernstige constructiefout in de trap zat, of een ernstige fout in de trapconstructie, daar wil ik afwezen. Volgens de commissie in quaestie stonden er echter niet te veel mensen op de trap, want: "als hij goed was gebouwd was hij niet bezweken". Als er niet zoveel mensen op gestaan hadden ook niet, dus onder de gegeven omstandigheden stonden er wel degelijk te veel mensen op de trap.
13-11-2006 22.30 | Door: Arnold Kuijk
Reacties
Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.