Een opgeblazen standje

Een opgeblazen standje (Balloonatics, WDC 242, 1960)
Dit verhaal is in Nederland afgedrukt in Donald Duck 29 van 1983, en herdrukt in nr. 51 van de serie Donaldalbums, getiteld: "Donald Duck als leeuwentemmer", op pagina 47.

Inhoud

Willie Wortel heeft een nieuw ballongas uitgevonden. Kwik, Kwek en Kwak testen het voor hem uit, doch hierbij storen zij Donald, die met grote tegenzin bladeren bijeen aan het harken is. Als Donald woedend op zoek is naar zijn neefjes loopt hij Willie tegen het lijf, en deze maakt vervolgens een enorme ballon in de vorm van Donald voor Donald. Wanneer Donald zijn grote evenbeeld gebruikt om de neefjes aan het werk (bladeren harken) te zetten, valt hij in slaap en komt hij vervolgens met ballon en al op tien kilometer hoogte terecht. De ballon wordt uit de lucht geschoten en Donald belandt in zijn eigen tuin, alwaar hij opnieuw kan beginnen met het harken van bladeren.

Lampje

Lampje komt in dit verhaal op 4 van de 74 plaatjes voor. Als Donald Willie tegen het lijf loopt, staat Lampje op Willie's karretje naar het toneeltje te kijken. Vervolgens vult Willie een ballon met het nieuwe gas, waarbij Lampje eerst tegen de gascilinder, en vervolgens op de knop drukt. Ten slotte staat Lampje de opstijgende ballon na te kijken.

lampjelampjelampjelampje

Analyse

De rol van Lampje in dit verhaal is uitermate beperkt. De enige nuttige bijdrage die hij levert, is het indrukken van een knop, waardoor de ballon gevuld wordt met gas. Hiermee is hij behulpzaam bezig, maar we kunnen ons  afvragen of hij dit niet ook, of uitsluitend, voor zijn eigen plezier doet. Immers in Willie's superverf, waarin hij een ramp veroorzaakt, drukt hij ook (tot twee keer toe) op een knop. Gezien het feit dat in al deze gevallen het indrukken van de knop een sissend geluid ("PSSS!!", "PSSS!!" en "FSSSS!") tot gevolg heeft, is bij ons de gedachte opgekomen dat Lampje gewoon dol is op apparaten die sissen, en dat zulks in dit verhaal de beweegreden achter zijn hulpvaardigheid zou kunnen zijn. Zekerheid hieromtrent hebben wij echter niet.

03-12-2006 12.51 | Door: Arnold Kuijk

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere