Leermomenten

Wie niets weet kan zich nooit vergissen
U mag ons ouderwets noemen, maar volgens ons is een onderwijzer iemand die onderwijs geeft. In situaties waarin er sprake is van onderwijzers en leerlingen is een leerling derhalve iemand die onderwijs krijgt. Goede onderwijzers en intelligente leerlingen zien het ook zo.

Het ministerie van onderwijs ziet het echter anders, met als gevolg dat mensen die voor onderwijzer willen gaan leren zelf geen fatsoenlijk onderwijs meer krijgen, maar alles zelf moeten uitzoeken. Zij moeten vaak niet alleen het wiel uitvinden, maar ook het bijbehorende voertuig. Om in de analogieën te blijven: dat is nou een typisch voorbeeld van het paard achter de wagen spannen.

Sinds kort volgen wij de worsteling van een onderwijzeres in spe. Gisteren verzuchtte zij:

"Ik heb vandaag weer lopen zwoegen op mijn afstudeerplan, wat een werk zeg!

[...]

Helaas is mijn afstudeerplan de eerste keer afgekeurd

[...]

Maar ja laat ik maar het positieve ervan in zien en de leermomenten eruit halen."

"Leermomenten". Brrr. Bij goed onderwijs is er geen sprake van 'leermomenten'. Een goede les is namelijk geen 'leermoment', maar een 'leeruur'. Door het hapsnapkarakter van het 'leermoment' vormt een aaneenschakeling van 'leermomenten' samen niet eens een goede les, maar vooral het bewijs van een heleboel tijdsverspilling.

12-01-2007 15.30 | Door: Cpt. Iglo

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere