Het kubussen

Het kubussen (The Cube, GGOS FC1184, mei-juli 1961)

Dit verhaal is in Nederland afgedrukt in Donald Duck 45 van 1963, en herdrukt in nr. 55 van de serie Donaldalbums, getiteld: "Donald Duck als lawaaischopper", op pagina 51.

Inhoud

Willie Wortel heeft een nieuw spel uitgevonden: het kubussen. Dit spel wordt gespeeld met zachte kubussen die in elke zijde een gat hebben en zodoende met een stok kunnen worden opgevangen. De eerste demonstratie die Willie en Donald van dit spel geven loopt onmiddellijk uit de hand en de beide spelers worden het stadion uitgejaagd. Willie probeert eerst thuis en later op de boerderij van Oma Duck een nieuwe gebruiksmogelijkheid voor de kubussen te vinden, doch moet helaas constateren dat de kubussen echt onbruikbaar zijn. Als hij terugkomt in Duckstad blijkt plotseling dat het spel dankzij een kleine verandering zeer populair geworden is. Op het laatste plaatje zien wij een aantal dikke eenden met gootsteenontstoppers op hun kop dit spel spelen. Donald zegt dat Lampje hem op dat idee gebracht heeft.
Donald: "Lampje heeft me op het idee gebracht voor de hoofddeksels voor het kubussen, Willie! Jij en ik waren gewoon niet goed gebouwd voor dit spel!"

Lampje

Lampje komt in dit verhaal op 3 van de 34 plaatjes voor, en wel de laatste drie plaatjes. Op het eerste plaatje kijkt hij naar Willie die de stadiontrap op komt. Op het volgende plaatje doet hij iets onduidelijks met zijn armpjes. Het kan zijn dat hij staat te juichen, maar zijn lichaam is naar Willie gekeerd, waardoor het waarschijnlijker lijkt dat hij met zijn armgebaren probeert Donald's woorden kracht bij te zetten. Op het laatste plaatje staat hij trots te luisteren naar Donald's woorden waarin hem lof wordt toegezwaaid.

lampje

Analyse

Zoals we gezien hebben, doet Lampje in dit verhaal niet zo gek veel. Terwijl Willie pagina's lang met zijn kubussen in de weer is, schittert onze held door afwezigheid. Hij wordt zelfs niet genoemd, en het is volstrekt onduidelijk waar hij uithangt, tot hij zich plotseling in het stadion blijkt te bevinden. Daar blijkt dat hij achter de schermen een belangrijke rol heeft gespeeld. De onvermijdelijke vraag is dan ook: waar was Lampje? Heeft hij tijdens Willie's afwezigheid bij Donald gelogeerd? Heeft hij voor Willie het laboratorium in de gaten en schoon gehouden? Is hij uitgebreid de hort op geweest? We weten het niet, en we zullen het nooit weten ook. Een andere vraag die zich opdringt, is: hoe heeft Lampje Donald op het idee gebracht? Hij heeft duidelijk niet het figuur of de afmetingen om het te kunnen hebben voorgedaan, maar hij kan ook niet praten. Heeft hij het voor Donald uitgetekend? Ook hier komen we niet uit. En zo blijken drie plaatjes dus nog heel wat raadsels te kunnen oproepen.

14-01-2007 15.55 | Door: Arnold Kuijk

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere