Puur technisch touwtrekken

Er is een Nederlandse touwtrekvereniging die dit weekeinde een bepaald aantal jaren bestond. De Utrechtse lokale omroep had hier een reportage aan gewijd, maar aangezien het touwtrekken betrof, iszowel de naam van de touwtrekclub als het bepaalde aantal jaren mij ontschoten. Niet dat ik iets tegen touwtrekken heb, of deze sport slechts als folklore beschouw, maar ik had gewoon even niet goed opgelet, doch ook geen zin om op de herhaling van het stukje te wachten. Zo interessant was het nu ook weer niet.

Volgens mij is touwtrekken een sport waarbij twee teams proberen elkaar over een bepaalde streep of het water in (of over een bepaalde streep en het water in) te trekken en het team dat de meeste andere teams ondersteboven of over genoemde streep (en al dan niet het water in) weet te trekken, heeft gewonnen. Niet iets waarbij je meteen aan techniek denkt. Je moet het touw stevig vast houden, lijkt mij, en allemaal zo'n beetje tegelijk zo hard mogelijk trekken, het liefst op een moment dat de tegenpartij dat net even vergeet.

Dankzij een geïnterviewde touwtrekker weet ik nu dat mijn visie te beperkt is. Er schijnt namelijk wel degelijk sprake te zijn van techniek en het is echt niet alleen brute kracht. Of er ook sprake is van taktiek zei hij niet. Je zou bijvoorbeeld eerst een poosje allemaal rustig achterover kunnen gaan hangen, terwijl de tegenpartij zich vreselijk uitslooft, waarna je de moegestreden opponenten allemaal in een keer over de streep of het water in (of over de streep en, maar wacht, dat hadden we al gehad) trekt. Als de tegenstanders er ook zo over denken, kan zo'n wedstrijd weken duren. Vandaar waarschijnlijk dat de geïnterviewde er de voorkeur aan gaf zijn wedstrijden te winnen door "puur technisch touwtrekken".



22-01-2007 22.30 | Door: Arnold Kuijk

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.



Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere