Atletische verzen (recensie)

Ivo de Wijs heeft samen met zijn neef Theo Danes het boekje 'Atletische verzen' (Nijgh & van Ditmar, ISBN 90-388-8447) geschreven. Het is reeds in november 2006 verschenen en ik heb het sindsdien een paar keer doorgelezen, omdat het zo leuk is. Om te beginnen citeer ik even de persinformatie:
"Bij Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar is verschenen:

Atletische verzen

Ivo de Wijs & Theo Danes

Dat ik niet olympisch leef
Kreeg ik te beseffen
Toen ik eenzaam achterbleef
Bij het discusheffen

In het boek Atletische verzen verschijnt Ivo in de startblokken samen met zijn neef Theo. Theo Danes is een aanstormende tienkamper (hij werd vierde op de nationale kampioenschappen van 2006), die na trainingen en wedstrijden graag een versje schrijft. Als light verse-dichter debuteerde Theo op De Light Scheurkalender, Bij zijn rijmende verrichtingen wordt hij gecoacht door zijn oom.

In Atletische verzen passeren alle atletieknummers de revue: van de 60 meter indoor tot de 4x400 meter estafette. In toegevoegde verzen bemoeien de dichters zich met de olympische historie, de dopingcontroles, de nationale hymnes en de speciale loopnummers voor blondjes."

Deze tekst staat ook op de achterflap en daar staat er ook nog een tweeregelig gedichtje onder:
"Dit zijn - al klinkt het overdreven
De snelste verzen ooit geschreven!
"
Niet alle verzen in deze bundel zijn even sterk, maar er zitten voldoende leuke verzen bij om de aanschaf te rechtvaardigen. Als je per woord of per bladzijde rekent, is de prijs van € 12,50 vrij hoog, maar zo moet je niet rekenen. Het lezen van poëzie, ook al is het 'slechts' light verse of athletic verse is nu eenmaal anders dan het lezen van proza en het gaat niet om de kwantiteit, doch om de kwaliteit. En je kunt natuurlijk altijd wachten tot het boekje bij De Slegte ligt, maar niet alles komt daar terecht, dus dat blijft een gok.

De leukste verzen in het boekje zijn van Ivo de Wijs, ook al schrijft hij:

"De Theo met wie ik dit boekje schreef
Dat is mijn neef
Die jongen loopt me in de rijmerij
Nog 'ns voorbij
"
Maar nu dus nog niet. Wat te verwachten viel, blijkt waar te zijn: Theo heeft meer verstand van sport dan Ivo. Het gaat te ver om alle verzen te citeren, dus dat doe ik niet. Twee leuke, eentje van Theo en eentje van Ivo, wil ik u echter niet onthouden. Deze is van Theo:
"DOPING

De pers besprong de net betrapte
Dopingzondaar agressief
Maar hij leek onverstoord en grapte:
'Ik blijf positief'
"

Deze is van Ivo:
"4x400 METER (VROUWEN)

De wissel was niet goed gegaan
Ik zag haar bij de wasbak staan
En, lieve god, wat schrok ik toen
Ik snapte wat ze stond te doen
Kokhalzend, bleek, met angst en beven:
Ze moest het stokje overgeven
"

Nu zie ik trouwens ook weer andere verzen, die ik misschien beter had kunnen citeren. Kortom: koop dit boekje zelf maar (of krijg het cadeau) en blader er regelmatig in.

19-02-2007 11.18 | Door: Arnold Kuijk

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere