Chauviniksme

Er deugt al jaren een heleboel niet in Nederland en het is dan ook geen wonder dat veel Nederlanders bepaaldelijk niet chauvinistisch zijn. Weliswaar bestaat het verhaal over een paar mensen die in Afghanistandoodgeschoten dreigden te worden en die dreiging wisten af te wenden door heel hard "Johan Cruijff, Johan Cruijff" te roepen, maar dat hoeft nog niet te betekenen dat die Afghanen daardoor begrepen dat het Nederlanders waren en ze daarom toch maar niet afschoten. Misschien waren het wel fans van Barcelona, of is het nooit gebeurd.

In de Gouden Eeuw is een klein aantal Nederlanders stinkend rijk geworden en aangezien zij toevallig ook de geschiedenisboekjes schreven, hebben zij kans gezien die periode af te schilderen als een periode van welvaart voor iedereen. Als de geschiedenisboekjes waren gedicteerd door een eenvoudige boerenknecht, die wel zou hebben moeten dicteren omdat hij niet kon schrijven, had het misschien wel de 'Stronten Eeuw' geheten. Toch kon Nederland nog een paar eeuwen leven van de toen verzamelde rijkdom.

Op dit moment verkeren we in een vergelijkbare positie. Op de een of andere manier is er namelijk heel veel geld in omloop dat wordt rondgepompt tussen allerhande consultants, adviseurs en andere kletsmeiers, die uitsluitend gebakken lucht produceren. In het kader van het jaarlijkse propagandaoffensief ten faveure van de duurste uitkeringstrekster van Nederland en haar zoon ("Ik wil helemaal geen propagandaoffensief. Ik wil lekker rollebollen met een geile vriendin. Maar ik heb geen geile vriendin. Daar ben ik voor behandeld." Oh neen, dat was Frank van Putten) liet de staatsomroep een van de laatste echte productiebedrijven van Nederland zien. Men probeerde ons ook te tonen hoe je met zo'n vlag moet omgaan. Men vergat echter te vertellen dat met name de Nederlandse vlag zeer geschikt is om je reet mee af te vegen.



27-04-2007 23.59 | Door: Arnold Kuijk

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.



Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere