Crime and Punishment

Het is een hele tijd geleden dat ik Dostojevskij's 'Misdaad en Straf' gelezen heb, maar reeds bij de eerste scène van 'Crime and Punishment' in de versie met Patrick Dempsey, Julie Delpy en Ben Kingsley bekroop mij het gevoel dat er iets ernstig mis was.

De film opent met een scène waarin iemand probeert de een of andere tsaar te vermoorden, net nadat die uit de een of andere kerk naar buiten is gekomen en in een koets gestapt is. Het is dat er duidelijk met grote letters was aangegeven dat het in St. Petersburg speelde, maar anders had ik toch zomaar kunnen denken dat die kerk Moskou moest voorstellen.

Het boek speelt zich af in St. Petersburg, dus dat ze dat er even bijzeiden, was nog wel aardig. Dat ze de student Raskolnikov in het begin sympathiek proberen te maken, is al minder, want ik had hem toch meer in mijn herinnering als een arrogante klootzak die probeerde iets te bewijzen en onderweg merkte dat hij zich vergist had. In deze versie, geregisseerd door Joseph Sargent en zo te zien rechtstreeks voor de televisie gemaakt, laten ze Raskolnikov een paar kinderen uit een brandend pand redden, wat ik mij ook niet uit het boek kan herinneren. Dat wil trouwens niet zeggen dat het er niet instaat, want het is echt lang geleden dat ik het gelezen heb.

Deze versie had ik gekocht in de aanbieding, uitgaande van de gedachte dat Ben Kingsley in ieder geval een goed acteur is en dat klopt ook wel. Het feit dat de regisseur het opportuun geacht heeft alle acteurs te laten spreken met een Russisch accent, of iets wat daar voor door moet gaan, geeft deze film echter een zeer hoog alloallogehalte en dat kan het verhaal nou net niet hebben, zelfs als ze er niets aan verminken. Helaas krijg ik de indruk dat het hele verhaal hier wel degelijk ernstig gemutileerd is en daar word ik niet vrolijk van. Wat dat betreft is het nog een geluk dat ik deze rotzooi niet vlak na lezing van het boek gezien heb, wat ik per ongeluk met 'Under the Volcano' wel gedaan had.

De ondertitel op het dvddoosje had mij natuurlijk al moeten waarschuwen: "Three Strangers, United by Love and Murder". Pardon? Daar gaat dat boek helemaal niet over. Kortom: deze film dient men te mijden als de pest en ik moet het boek weer eens herlezen.29-04-2007 21.36 | Door: Arnold Kuijk

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere