Stomme Apple

Een computer of compjoeter
Wij waren tot nog toe best tevreden over onze iBooks en het Macbesturingssysteem (Mac OS X 10.3.9, want 10.4 zou extra geld kosten, dus dat vond uw en onze captain niet nodig). Sinds gisteren echter niet meer.

In opdracht van uw en onze captain wilden wij een complete directory kopiëren van een iBook naar een generieke PC (ooit aangeschaft bij Fascom. Als Fascom nog bestaat: koop nooit een PC bij Fascom. Het is aan Paradigit te danken dat genoemd apparaat nog in orde gekomen is, doch dit alles terzijde). Hiervoor wilden wij FTP gebruiken, daar het lokale netwerk niet optimaal functioneert en het ons minder tijd kost om dan maar te ftpjen dan om uit te zoeken waar de fout zit. FTP heeft echter geen commando voor het overpompen van een complete directory.

Wij wilden derhalve de directory in een zipbestand, of vergelijkbaar gecomprimeerd bestand onderbrengen. Dat hadden wij op de iBook nog nooit gedaan en wij waren blij verrast dat Mac OS X 10.3.9 er een ingebouwde functie voor had. Na geruime tijd was de directory, met een inhoud van een aantal gigabytes, gecomprimeerd tot een bestand van een gigabyte of acht. Nu fluks overgepompt en wij waren blij. Dachten wij.

Dat het overpompen vrij lang duurde, was niet zo gek en daar zaten wij ook niet mee. Vervolgens wilden wij op onze generieke PC de boel uitpakken en toen ging het mis. Tot onze verbazing zagen wij dat er twee nieuwe directorys werden aangemaakt, die allebei dezelfde bestanden bevatten, en allebei minder dan de helft van de bestanden en subdirectorys die wij hadden laten inpakken. Op genoemde generieke PC draaien wij Ubuntu, dus daar kon het volgens ons niet aan liggen.

Wij zijn dus maar even internet opgegaan en daar vonden wij alras een antwoord op de vraag die wij nog niet concreet geformuleerd hadden. Wat bleek nu: de ingebouwde zipfunctie, ook wel archiveringsfunctie genoemd ("Maak archief aan van [...]", staat er in het menu), van Mac OS X 10.3.9 brengt een ongelofelijke hoop Macspecifieke rotzooi aan in het gecomprimeerde bestand, zodat dat door Ubuntu, een willekeurige andere linuxdistributie of UNIX niet meer fatsoenlijk uit te pakken valt. Wij vinden dat een kutstreek.

Ze hebben ons dat ook nooit verteld, maar zelfs als ze het er wel bijgezegd hadden, hadden we het nog een kutstreek gevonden. Wij zijn vervolgens geruime tijd op zoek geweest naar freeware (gratis programmaas dus) voor onder het Mac OS die voor ons de boel zou kunnen inpakken zonder die meuk. We hebben er een paar geprobeerd en die deden allemaal niet wat ze moesten doen, dus we zijn nogal aan het installeren en vegen geweest, waar wij niet vrolijk van werden. Ten slotte bedachten wij dat er misschien wel een paar UNIX-commandoos waren waar wij iets aan zouden kunnen hebben, daar het Mac OS toch ook gebaseerd schijnt te zijn op UNIX.

Op internet vonden wij uiteindelijk het volgende:
tar -zcvf - [naam directory] > [naam directory].tar.gz
(Wel stom dat we daar zelf niet opgekomen waren trouwens). Dat hebben wij geprobeerd. Daarna hebben we het aldus ontstane tar.gz-bestand overgepompt. Het uitpakken verliep vervolgens probleemloos en alles lijkt nu te functioneren zoals het hoort.

We hadden al een schijthekel aan Microsoft, zoals u misschien reeds was opgevallen en in overleg met uw en onze captain hebben wij nu besloten dat wij inmiddels bijna net zo'n grote schijthekel hebben aan Apple. Dat betekent dus dat wij op onze eerstvolgende nieuwe compjoeter Linux zullen installeren, in combinatie met FreeDOS voor die paar clipperapplicaties (bedrijfsadministratie, culturele database, vertaalprogramma) die wij nog draaiende moeten houden.



20-05-2007 10.09 | Door: Technische Dienst

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.



Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere