Klappen op de hoofd
"Dat gebeurt altijd als je klappen op de hoofd hebt gehad." Dit is een citaat uit een artikeltje op de webzijde van de De Telegraaf. Het betreft een stukje omtrent de mishandeling van Jan Kromkamp, eenvoetballer van PSV. "De hoofd". Om een stukje op de webzijde van de De Telegraaf te mogen plaatsen hoef je kennelijk geen onderwijs te hebben genoten. "De hoofd". Als het een beetje meezit, blijkt de heer Kromkamp "in elkaar geslagen" te zijn door "een meisje die" enigszins gefrustreerd was door het een of ander, maar in het moderne taalgebruik "de een of ander".Taal is dynamisch, dus daar zult u mij niet over horen. Jan Blokker is net tachtig geworden en heeft ooit een tamelijk humoristische, zij het ietwat chagrijnige, wat vaak synoniem is, column gewijd aan de uitdrukking "ervoor gaan". Zijn stelling was dat het werk voor het meisje gaat en dat je niet voor een gouden medaille kon gaan als je die gouden medaille juist graag wilde hebben. Niet al te veel jaren later is de uitdrukking "ervoor gaan" helemaal ingeburgerd en weten de jeugd en een groot deel van de middelbare bevolking niet meer dat het werk ooit voor het meisje gegaan is.
In het Nederlands hebben we officieel nog drie geslachten, te weten mannelijk, vrouwelijk en onzijdig. Aangezien je een Belg moet zijn om van een zelfstandig naamwoord dat als bepaald lidwoord "de" bij zich heeft te weten of het mannelijk of vrouwelijk is, zullen we het daar niet over hebben. Het aanwijzend voornaamwoord is "die", dus dat klopt altijd wel. "De puntjepuntje die", dus. Bij woorden die "het" meebrengen, is het aanwijzend voornaamwoord echter "dat". "Het konijn dat". Waarschijnlijk krijgt de leerling in het moderne onderwijs te veel "klappen op de hoofd". Als het ware.
27-05-2007 23.49 | Door: Arnold Kuijk
Reacties
Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.