Popeye

In de televisiegids, het omroepblad, de omroepgids, of hoe u het ook wilt noemen, zagen wij een plaatje van Popeye met daarbij de mededeling dat het ZDF om zes uur 's ochtends een tekenfilmpje met Popey in de hoofdrol zou uitzenden. Er stond ook wat informatie over Popey bij, wat ons deed besluiten het boek 'Strips - anatomie van een massamedium' (Wolfgang J. Fuchs/Reinhold C. Reitberger, ISBN 90-229-7211-9) weer eens open te slaan en daar nog eens na te lezen wat er over Popeye gezegd wordt.

Welnu, op pagina 30 lezen wij:

"Eveneens als pure gag-strip, en in hetzelfde jaar als Barney Google, 1919, begon het door Elzie Crisler Segar getekende Thimble Theatre over de leden van de familie Oyl. Pas in 1929 werd Popeye the Sailor geïntroduceerd. Popeye was de eerste superman van de groteske strips, maar moest zich een hele tijd voornamelijk tegen de huwelijksplannen van Olive Oyl verweren.
Als Popeye spinazie eet, is niets onmogelijk, en de dankbare spinaziekwekers van Crystal City in Texas hebben in 1937 voor de hun omzet bevorderende stripfiguur een monument opgericht. De roem van een andere figuur uit Popeye, de monomaan op 'hamburgers' verzotte Wimpy, zou worden uitgebuit in de gelijknamige restaurants (howel die naam niets met de strip-Wimpy uitstaande heeft) en zou de consumptie van deze Amerikaanse nationale lekkernij duchtig bevorderen. Popeye, die ook veel succes oogstte in Max Fleischer's tekenfilm, en dat sinds 1961 met een nieuwe t.v.-versie opnieuw doet, werd na de dood van Segar voortgezet door tekenaar Bela Zaboly, die door Ralph Stern en daarna door Bud Sagendorf werd opgevolgd.
"
Zo, dat weet u dan ook weer.

17-06-2007 12.25 | Door: Cpt. Iglo

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere