Godsdienstwaanzin

De deense vlag
Zoals onze trouwe lezers allebei weten, noemen wij hier godsdienstwaanzinnigen godsdienstwaanzinnigen. Wij weten best dat de meeste godsdienstwaanzinnigen zelf liever 'gelovigen' genoemd willen worden en dat is hun goed recht.

Dat neemt niet weg, dat wij het gewoon bij de term godsdienstwaanzinnigen houden, daar die vlag de lading het best dekt. In een discussie op NUjij.nl, waar uw captain na de domme actie van de redactie van NUjij.nl, te weten de opgelegde ban thans actief is onder de naam Zelfbenoemd Nationaal Webzeikerd, meende een zekere Johann te moeten stellen dat uw captain de definitie van godsdienstwaanzin zou hebben opgerekt. Deze aantijging werd door uw captain als volgt gepareerd:

"@Johann: "[...] godsdienstwaanzinnigen. Maar jij hebt de definitie daarvan op je eigen, hoogst persoonlijke wijze een aardig eind opgerekt [...]".

Neen.

In mijn 'zakwoordenboek der geneeskunde' (ISBN 90-6228-089-7) vind ik bij 'godsdienstwaanzin' het volgende: "theomanie, hiéromanie; z.o. paranoia, psychisch."

Daar hebben we niet zo veel aan.

Bij 'paranoia' staat echter: "Waanzin, vorm van geestesstoornis waarbij waanvoorstellingen en hallucinaties optreden bijv. godsdienstwaanzin, terwijl het geheugen en het intellect aanvankelijk slechts weinig gestoord zijn; [...]"

"Je kunt dat geloof heel goed een waan noemen", zei jij zelf. Welnu?

In het 'Woordenboek van de Psychologie' (ISBN 90-351-1822-7) lees ik bij 'paranoia' ook nog: "[...] De wanen zijn vervlochten in een schijnbaar rationeel en intern consistent systeem van gedachten, gevoelens en gedragingen. De betrokkene functioneert overigens op een normaal intellectueel niveau.""

Duidelijk.

04-08-2007 13.47 | Door: Cpt. Iglo

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere