Niets er in... Niets er uit!

Onze correspondent in Overvecht trof vanochtend een briefje aan op zijn auto.

"Wat zullen we nou krijgen", dacht hij en hij pakte het briefje. Rechtsboven stond een rechthoek afgebeeld, met daarin in hoofdletters de text "UTRECHT VEILIG!" "Tsja", dacht onze correspondent, "dat zouden we allemaal wel willen, maar zolang de politie te druk is met verkeersovertreders beboeten om iets tegen de misdaad te doen, gaat dat niet lukken."

"Dat doen we samen", stond eronder. "Wel godverdegodver", dacht onze correspondent: "betaal ik me daar godverdomme blauw voor aan gemeentelijke belastingen, dat ik ook nog eens een keer zelf allerlei extra werk moet gaan doen? Of hoor ik niet bij die 'we'?"

Hij las verder:

"Utrecht werkt aan een veilige stad. Utrecht Veilig! is een initiatief van gemeente, politie en openbaar ministerie om de veiligheid in Utrecht te vergroten."
"Alsof het iets bijzonders is. Daar worden ze godverdomme voor betaald", aldus onze correspondent. Maar goed. Hij heeft ons het briefje ter hand gesteld en wij lezen verder:
"Niets er in... Niets er uit!

In auto's waarin is ingebroken, lagen bijna altijd waardevolle goederen goed zichtbaar voor dieven, waaronder jassen en tassen, navigatiesystemen en mobiele telefoons. Het werd ze gewoon te gemakkelijk gemaakt.

Voorkom zelf diefstal uit uw auto:

  • Sluit uw auto goed af!
  • Laat geen (waardevolle) goederen achter!"
Dit lijkt ons een heel duidelijke poging van gemeente, politie en openbaar ministerie om de verantwoordelijkheid af te schuiven. Het zou zo veilig moeten zijn, dat je gewoon je spullen in de auto kunt laten liggen omdat je weet dat gemeente, politie en openbaar ministerie waken. Helaas. Als ze dan toch niet waken, zou je misschien mogen verwachten dat ze voor je goeie belastinggeld gaan proberen je spullen terug te halen, maar dat is vermoedelijk te veel gevraagd.

Het briefje gaat verder:

"Uw auto is gecontroleerd:
  • Prima! Uw auto was afgesloten en er lag geen buit in het zicht.
  • Fout! Uw auto was niet afgesloten.
  • Fout! Er lag 'buit' in het zicht, o.a.:
Het vakje voor "Prima!" was aangevinkt en het briefje was achtergelaten door Controleur 10707 (verre familie van 007 waarschijnlijk).

Wij vinden dit soort controles zinloos. Het bijbehorende briefje, dat wij zojuist besproken hebben, vinden wij ronduit beledigend. Wij, en ook onze correspondent, zijn geen kleine kinderen en wij wensen niet op onze eigen kosten als kleine kinderen behandeld te worden. Wij, en ook onze correspondent, laten nooit waardevolle goederen achter in de auto (bij onze correspondent komt dat doordat hij geen waardevolle goederen heeft en daar wil hij niet op deze manier aan herinnerd worden, doch dit terzijde).

Als er dan kennelijk mensen zijn die ervoor betaald worden om dit soort controles uit te voeren, kunnen die ook op een andere manier ingezet worden: als straatagent, bijvoorbeeld. Iedere straat zijn eigen agent, die niets anders hoeft te doen dan te zorgen dat er geen auto's worden opengebroken.

Op de achterkant stond trouwens ook nog iets:

"This is no ticket but a warning against theft out of your car.

Kein Protokol aber eine Warnung gegen Diebstahl aus Ihrem Auto

Ce nést pas une verbalisation mais un avertissement contre vol dans votre voiture"

Alle fouten in deze buitenlandse texten komen voor rekening van gemeente, politie en openbaar ministerie en wij vragen ons af of die lui echt denken dat er Engelse, Duitse of Franse toeristen zijn die hun auto vrijwillig in Utrecht Overvecht parkeren, alwaar zij immers nix te zoeken hebben.

02-09-2007 14.36 | Door: Cpt. Iglo

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere