Hoedt u voor Mono

Een computer of compjoeter
Wij hebben een schijthekel aan Micro$of en om die reden doen wij onze uiterste best de producten van dat bedrijf te mijden. Alleen omdat het van uw en onze captain allemaal weer eens nix mocht kosten hebben wij nog ergens een compjoetertje staan met Windoze 98 erop, want daar hangt het scannertje aan waarmee wij onze plaatjes scannen.

Ons compjoeterpark bestaat verder uit iBooks (doen we trouwens ook niet meer, doch dit terzijde) en generieke PC's (koop nooit een PC bij Fascom). Op onze PC's draaien wij verschillende vormen van Linux, waaronder OpenSuse. Om dat laatste gaat het.

Het was ons al eens opgevallen dat OpenSuse sinds onze laatste update, naar versie 10.2, zo traag was als dikke stront door een trechter. Het leek verdomme Windows wel, en dat wilden wij juist niet. Toen wij onlangs een van onze contacten in Duitsland bezochten, kochten wij bij een tankstation (waar wij maar drie liter konden tanken doordat die stomme pomp dienst weigerde) onder andere het blad 'Open Source Special' met daarbij een "OpenSuse 10.3 Live-CD mit allen wichtigen Shell-Tools".

Welnu, daar hebben wij geen spijt van en we weten nu zeker dat we OpenSuse 10.3 niet gaan installeren. Bovendien willen we nu helemaal van OpenSuse af. Als gevolg van onze experimenten met OpenSuse 10.3 hebben wij ons al doende een klein beetje verdiept in de oorzaken van de traagheid van OpenSuse 10.2 en we weten nu waar het aan ligt. Het ligt aan Microsoft. Uiteindelijk indirect wel. Het heeft allemaal iets te maken met de overeenkomst die Novell (eigenaar van OpenSuse) en Microsoft gesloten hebben en met 'mono'.

We gaan hier niet alles herhalen wat wij er vannacht over gelezen hebben, maar we gaan wel vertellen wat wij geconstateerd hebben. Om te beginnen werd OpenSuse 10.2 merkbaar sneller toen wij ZMD hadden verwijderd. Over ZMD wordt een hoop lelijks gezegd. Ook Beagle hebben we geveegd en verdomd: het hielp. Het heeft allemaal te maken met geheugengebruik en met 'mono'.

Omdat alles nog werkte, besloten wij een stap verder te gaan. Uw en onze captain heeft een hekel aan die neiging, want die wil nog wel eens resulteren in een situatie waarin wij tussen de brokken zitten te overwegen of het niet verstandiger was geweest om de laatste stap niet te zetten, of gezet te hebben, daar willen wij afwezen. Maar uw en onze captain was niet in de buurt, dus wij deden het lekker toch. Wij gingen 'mono' er helemaal uitslopen.

Daar waren wij op Internet hier en daar voor en tegen gewaarschuwd, maar een gewaarschuwde Technische Dienst telt voor twee, dus daar zaten wij niet mee. Om software te installeren en te verwijderen gebruiken wij in OpenSuse het programma YaST. Volgens de verhalen zouden wij YaST slopen als wij Mono verwijderden. Nou, dat zouden wij dan nog wel eens even zien. Dus vinkten wij 'mono-core' aan als te verwijderen programma.

YaST liet ons weten dat er hierdoor problemen met "dependencies" ontstonden en die hebben wij opgelost door bij alle programma's die zulke problemen hadden en waarbij de mogelijkheid "remove [naam van programma]" voor handen was, die mogelijkheid aan te vinken. Hierna liep het als een zonnetje. Een beetje een traag zonnetje, maar dat komt doordat wij installeren vanaf internet, aangezien wij de OpenSuse DVD's niet hebben. Dat is niet de schuld van Microsoft. Niet eens van Novell.

Maar goed. Toen YaST en YaST2 klaar waren, hebben wij de compjoeter gereboot en nog steeds werkte het allemaal. Opnieuw iets sneller, leek het wel, maar hier kan de wens de vader van de gedachte geweest zijn. En toen kregen wij een slecht idee. Op de desbetreffende compjoeter gebruiken wij namelijk KDE en wij herinnerden ons plotsklaps dat wij ergens gelezen hadden dat de problemen met Mono vooral speelden bij het gebruik van GNOME. Wij besloten GNOME te installeren. Stom, stom, stom.

Weliswaar verliep het installeren van GNOME probleemloos, maar toen wij vervolgens in de lijst van geïnstalleerde software keken, kwamen we daar verdomme Beagle weer tegen, evenals Mono. Daar werden wij niet vrolijk van. Wij probeerden Mono opnieuw weg te gooien, maar dat ging niet zo soepel, daar we plotseling allerlei dependencyproblemen bleken te hebben bij programma's die daar eerst geen last van hadden. Deze handeling hebben wij derhalve geaborteerd en wij zijn overgegaan op plan B: GNOME vegen.

In YaST kun je de lijst van geïnstalleerde software op verschillende manieren laten weergeven, afhankelijk van het gekozen filter, of hoe ze het ook noemen. Wij kozen voor 'patterns', want dat hadden we ook gedaan toen we GNOME gingen installeren, dus wij dachten dat het zo hoorde. Toen wij echter GNOME aanvinkten voor verwijdering, zagen wij tot onze verbijstering dat wij daarmee heel OpenSuse zouden gaan verwijderen en dat was toch echt niet de bedoeling. Uiteindelijk zijn wij er via een andere weg, namelijk door het verwijderen van individuele onderdelen, toch in geslaagd GNOME te vegen.

Toen wij hierna het apparaat andermaal rebootten en een KDE-sessie openden, konden wij Mono en die andere zooi wel weer probleemloos verwijderen. Daar waren wij wel blij mee.

Maar wat heeft Microsoft hier nu mee te maken? zo zult u vragen. Het volgende:

"Mono provides the necessary software to develop and run .NET client and server applications on Linux, Solaris, Mac OS X, Windows, and Unix. Sponsored by Novell, the Mono open source project has an active and enthusiastic contributing community and is positioned to become the leading choice for development of Linux applications."
Microsoft zit achter .NET en zou graag zien dat iedereen voor internet net zo afhankelijk zou worden van .NET als van Windows voor de PC. Novell is niet de enige die met Mono achter Microsoft aanholt, maar voor zover wij het nu kunnen bekijken, is Novell wel de enige die zijn linuxdistributie zo essentieel door Mono laat verzieken.

Het is dat wij zo stom zijn geweest OpenSuse op de desbetreffende compjoeter alles in één partitie te laten zetten, maar anders hadden we het inmiddels geveegd, ten faveure van Kubuntu bijvoorbeeld. Bij de volgende installatie maken wij in ieder geval een aparte partitie aan voor de /home directory. Maar goed, voorlopig draait het zaakje nu wel sneller dan voorheen en de aan dit gekloot verspilde uren zullen wij in de loop van 2012 hopelijk volledig hebben terugverdiend.



30-12-2007 10.22 | Door: Technische Dienst

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.



Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere