Het is maar televisie. Lees eens een boek (76) - Vertel nog eens een mop ...
Toch komen wij geen moppen te kort. (Even een mop tussendoor: een man heeft een nieuwe baan gevonden, waar hij met de trein heen moet. Zal wel iets van stationschef zijn of zo, doch dit terzijde. Hij komt tussen een groepje medeforenzen terecht, die niet zo gek veel met elkaar praten, valt hem op. Zo af en toe roept er eentje een getal, waarop de hele groep begint te lachen. "26!" "Hahahahahaha!" "42!" "Hahahahahaha!" Enzovoort. Iemand vertelt de nieuweling wat er gebeurt: die lui reizen al zo lang met elkaar van en naar het werk, dat ze alle moppen al kennen en ze voor het gemak genummerd hebben, die manier. "Ha", denkt die nieuwe, "dat kan ik ook". "Twaalf!" roept hij. Doodse stilte. "Twaalf!" herhaalt hij. Wederom niets. Iemand kucht. Er huilt een coyote. We horen wat krekels. De wind waait. Het lijkt wel een spaghettiwestern, zo stil. "Twaalf!?" "Twaalf?" "Zeg, kennen jullie twaalf niet?" "Natuurlijk wel," zegt een van de moppentappers, "maar je vertelt hem verkeerd").
Wij beschikken sinds kort over het boekje 'Vertel nog eens een mop ...' van Wil Kreuwels & Karel Kuijk (ISBN 90-812275-1-3), waarover de flaptext zegt:
"Wil Kreuwels en Karel Kuijk kennen elkaar sinds 1958, het begin van hun studietijd in Eindhoven. Beiden hebben ze de afwijking (gave?) om moppen te kunnen onthouden via associatie. Een gesprek tussen hen kan uitmonden in een urenlange uitwisseling van moppen, waarbij de ene mop tot de andere leidt.Het boekje bevat voldoende moppen die wij nog niet kenden en die wij nu uit ons hoofd aan het leren zijn. Aangezien alle moppen ter wereld in feite zijn afgeleid van de oermop, is het niet verbazingwekkend dat we in dit boekje ook wat bekend werk tegenkwamen.
Bij Philips Research kwamen ze elkaar dagelijks tegen in de koffiekamer tijdens de lunches met het eetclubje 'De Mee-eters', waarbij veel moppen werden verteld. Daar ontstond het idee om de categorieën van moppen, die ze beiden onderscheiden, op papier te zetten, zodat anderen er ook plezier aan zouden kunnen beleven. Wil was al tijdens zijn studie begonnen met het noteren van moppen met behulp van enkele sleutelwoorden. Helaas leidde dit in een aantal gevallen tot niet meer te achterhalen moppen. Want welke mop hoorde er nu eigenlijk bij de sleutelwoorden: Chinees, kat, n...en? Zullen we er ooit nog achter komen?
Mart Graef maakt al jaren de cartoons en karikaturen bij de activiteiten van 'De Mee-eters', en was gaarne bereid zijn tekeningen voor dit boekje af te staan."
Het boekje bevat 92 genummerde pagina's, waarin de moppen over 28 categorieën verdeeld zijn. Mocht u dit boekje willen gaan gebruiken, onthoudt dan (uit het voorwoord):
"Een mop is het leukst als hij verteld wordt en niet alleen maar gelezen. Onthoud de clou en vertel de mop in uw eigen woorden. Bij sommige moppen kunt u de luisteraars op het verkeerde been zetten door ze in het begin te laten denken dat het gebeurde uzelf of een bekende is overkomen. Des te onverwachter is de clou!"Ter afsluiting hebben wij hier nog een leuke clou voor u, waarbij u de grap dan maar even zelf moet verzinnen: "'Nee' roept de Belg terug, 'alleen van gaskachels'."
20-01-2008 12.49 | Door: Cpt. Iglo
Reacties
Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.