Leipe zweefbelg komt met idioot woordenboek

Er zijn Belgen die denken dat ze in België Nederlands spreken.Dat zulks niet het geval is, heeft u ons wel vaker horen beweren, dus dat weet u inmiddels. Voor degenen die het even gemist hebben: volgens ons spreken de Belgen in heel België Belgisch, wat een aandoenlijke mengvorm van Frans en Nederlands is. In het Noord-Belgisch zitten meer Nederlandse woorden en in het Zuid-Belgisch zijn meer Franse woorden terechtgekomen.

Stripmaker Peyo heeft in het album 'Smurfe koppen en koppige Smurfen' (Schtroumpf vert et vert Schtroumpf) de spot gedreven met de Belgische taalstrijd, menen wij ons te herinneren, maar wij zijn vergeten of het nou echt een leuk verhaal was, doch dit terzijde.

Nu is er een Noordbelg, die vindt dat de invloed van het 'Hollands' in het Noordbelgisch te groot is. Deze Noordbelg heeft, volgens het stukje 'Zeg niet "neuken" maar "innig zijn"' een woordenboekje in elkaar gepletterd met als titel 'Agalevsicon'. De man heet Luc Versteylen en maakt op de foto bij het stukje een licht gestoorde indruk.

"Versteylen (foto) is de man achter de beweging Agalev, waaruit later de gelijknamige politieke partij groeide die later tot Groen! omgevormd werd."
Dat verklaart veel.
"In de Brouwerij van Viersel vindt men "al sinds de jaren zeventig dat leven en dood, lichaan en liefde 'groener' moeten gezegd worden: duidelijk maar zonder brutaal te zijn, eerbiedig maar zonder ontwijkend te blijven. Zo wordt het Hollandse 'neuken' vertaald in 'innig zijn' en 'doodgeboren' in 'voorbarig overleden'", zegt Versteylen."
Wij nemen aan dat "lichaan" een spelfout is, maar met dat Belgisch weet je het nooit zeker.
"Het Agalevsicon is vooral een Vlaams woordenboekje tegen de verhollandsing en verengelsing van onze taal, aldus nog Luc Versteylen. Met de woorden uit het woordenboekje wordt op 21 maart "met steun van burgemeester Patrick Janssens" in het Antwerpse provinciehuis een "Kleine Dictee van de Nederlandse Taal". Dat is een week later dan het Groot Dictee. De winnaar wordt "Laureaat van de Opvrolijking en Vertedering van Vlaanderen", zegt Versteylen."
Volgens ons missen er enige woorden in de voorgaande alinea, maar ook hier geldt: met dat Belgisch weet je het nooit zeker. Wat wij wel zeker weten is dat wij het boekje in quaestie niet gaan aanschaffen, al was het maar omdat uw en onze captain ons daar zeker geen geld voor gaat geven. "Belgisch is een grappig taaltje, maar als die Belgen denken dat ze ons iets te vertellen hebben, leren ze maar Nederlands", hebben wij hem wel eens horen zeggen. Wel eens vaak, eigenlijk.

11-03-2008 03.24 | Door: De Grote Vrager

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere