The Silverleaf Brassband

Banjo, mandoline, gitaar, trompet, ukelele, klarinet
In het kader van de muzikale opvoeding van onze stagiaire en haar dochtertje hebben wij vanmiddag de enige elpee van The Silverleaf Brassband die in ons bezit is, gedraaid.

Bij de eerste tonen vroeg onze stagiaire verschrikt: "het is toch geen carnavalsorkest?" Zij heeft namelijk, volkomen ten onrechte, en daar wordt aan gewerkt, een hekel aan carnavalsorkesten. The Silverleaf Brassband is echter geen carnavalsorkest. Ook geen dweilorkest. Zo het iets is, is het een looporkest. Wij citeren de hoestext van genoemde elpee:

"For all kinds of happenings and happiness

De muziek op deze LP is van een soort die men buiten de stad New Orleans maar weinig hoort. De Brassband is immers één van de stamvormen van de jazz en heeft een geheel eigen plaats met een eigen karakter geclaimd binnen de jazzmuziek. Voor Europeanen zal de muziek vaak wat moeilijk in het gehoor liggen: men mist de piano, banjo en bas. Afro-Amerikaans is de Brassband: blaasinstrumenten en ritme (kijk eens naar hedendaagse jazzvormen!) en in feite worden, zoals in de echt N.O.jazz ALLE instrumenten als ritme-instrumenten gebruikt.
De Silver Leaf Brassband heeft goede relaties met de Olympia Brassband, de populairse B.B. in N.O. heden ten dage.
Alb. Schooneveld en Aclam Olivier deden beiden een toernee van een week met de Amerikanen. De La Vida-band (allemaal ook Silver Leafers) speelde verschillende keren in één programma met de Olympia Brassband.
Het opgenomen repertoire geeft een goede indruk van hetgeen een N.O. Brassband zoal moet kunnen spelen: van alles!
Originele marsen als Bugle Boy en Maryland, een Blues en een wals en rock n'roll en een hit als Liza Jane.
De hymnes op deze LP zijn prachtig vertolkt, uniek voor een blank orkest.
Kortom een LP vol traditionele muziek gebracht op een eigen manier en met een eigen Silver Leaf karakter.
"

Deze LP dateert uit 1980 en is "opgenomen 2 juli 1980 met twee microfoons in Bar Peelo te Assen". Assen, het New Orleans van Drenthe.

Wij menen The Silver Leaf Brassband wel eens te hebben zien optreden op het Breda jazzfestival, maar kunnen niet meer zeggen in welk jaar of welke jaren dat dan geweest moet zijn.21-03-2008 16.04 | Door: Cpt. Iglo

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere