Joe Rushton, bassax

Banjo, mandoline, gitaar, trompet, ukelele, klarinet
Wij kunnen niet garanderen dat wij nog nooit van Joe Rushton gehoord hadden.Mochten wij echter ooit van hem gehoord hebben, dan moet dat lang geleden geweest zijn en waren wij Joe Rushton helemaal vergeten. Wij kunnen ons dat niet voorstellen.

Wij hebben het hier namelijk wel eens gehad over Adrian Rollini en wij dachten dat er na Adrian Rollini niemand meer in de buurt van de bassax had durven komen, met uitzondering van Spencer Clark. Zojuist hoorden wij echter een bassax in het nummer Clarinet Marmalade, waar wij even van opkeken. Het betreft hier het tweede nummer van de vierde CD in het Quadromania vierceedeeboxje, of hoe noem je zoiets, van Red Nichols (Quadromania 222464-444).

De summiere informatie in het bijgeleverde boekje vermeldt bij deze vierde CD slechts:

"New York, March 1, 8 and October 26, 1949; Red Nichols (cn), Kingsley Jackson (tb), Reuel Lynch (cl), Joe Rushton (bar), Bobby Hammack (p), Rollie Culver (d)"
Wij hebben Joe Rushton even opgezocht in Leonard Feather's jazz encyclopedie (The New Edition of The Encyclopedia of Jazz, 1960) en lezen daar onder andere:
"One of a handful of musicians to make an effective jazz vehicle of the bass sax, he is generally regarded as the most succesful since Adrian Rollini gave up the instrument in 1935."
Dankzij het Quadromaniaboekje weten wij nu echter niet meer zeker of Joe Rushton op genoemde 'Clarinet Marmalade' nu de baritonsax of de bassax bespeelt. Wel weten wij zeker dat wij er moeite mee hebben die beide instrumenten op het gehoor van elkaar te onderscheiden. Toch houden we het op de bassax.

26-03-2008 12.30 | Door: Cpt. Iglo

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere