Ubuntu voor PPC brengt redding

Een computer of compjoeter
Zoals u misschien weet, beschikken wij hier over een aantal verschillende compjoeters.Omdat het allemaal nix mag kosten van uw en onze captain, hangt onze scanner bijvoorbeeld nog aan een Fujitsu-Siemens uit 1997 (dachten wij. Het was in ieder geval een uitverkoopje bij Bart Smit) die onder Windows 98 draait.

Voor de rest gebruiken wij het liefst Linux, maar op onze iBooks gebruikten wij tot voor kort uitsluitend het bijgeleverde Mac OS X. Daar gaan wij waarschijnlijk mee ophouden. Wij hadden (vooral op last van uw en onze captain) toch al een beetje een hekel gekregen aan Apple, omdat dat bedrijf zich feitelijk net zo gedraagt als het vermaledijde Microsoft (al hun adressen in het spamfilter aanmerken als vertrouwd en ons op die manier met hun spam opzadelen, van die dingen) en nu is ons gebleken dat Ubuntu voor de PowerPC uitstekend werkt.

Dat zit namelijk zo: een van onze iBooks begon kuren te vertonen (uitverkoopje bij Staffhorst, een jaar of vier, vijf geleden). Dankzij de bijgeleverde hardwaretest konden wij vaststellen dat de desbetreffende harde schijf stervende was, of reeds overleden. Daar wij nog steeds een vacature hebben voor een ICT-stagiaire (als je geen koffie kunt zetten en meer wilt doen dan de compjoeters afstoffen en een beetje bekuppen, hoef je niet te solliciteren), hadden wij geen bekup (spreek uit backup. Of neen, toch maar gewoon "bek up").

Het betrof hier de schijf waarop Stommeling Jones zijn volledige pornoverzameling geparkeerd had en hem was er dan ook bijzonder veel aan gelegen om de schijf geschoond te krijgen alvorens de compjoeter ter vervanging aan te bieden aan den reparateur. Onze 'gewone' PC's schroeven wij fluitend met groot gemak en zichtbaar genoegen uit elkaar, in elkaar en door elkaar, maar aan zo'n Mac wensen wij onze vingers niet te branden, dus die brengen wij weg, al was het maar omdat wij vernomen hebben dat je alleen al voor het vervangen van de harde schijf, wat in het onderhavige geval de juiste handeling leek, een kleine tweehonderd (kunnen ook tweehonderd kleine zijn) schroefjes moet losdraaien en weer vastschroeven. Zonder garantie op succes.

Dankzij het dochtertje van onze stagiaire, dat luid "pinpin", "pipin" of "pipi" (zij articuleert niet altijd even goed) roepend over de redactie liep, hiermede 'pinguin' bedoelend en aanduidend dat zij het spel 'Supertux' wenste te spelen, kwamen wij op de lumineuze gedachte eens te kijken of Linux (van Tux, de pinguin, u weet wel) niets te bieden had.

Onze eerste poging, met een oude versie van Kubuntu voor de PPC mislukte jammerlijk. Onze tweede poging, met een minder oude versie van Ubuntu voor de PPC had meer succes. Wij konden de genoemde harde schijf zonder problemen benaderen en de te wissen plaatjes van blote mevrouwen wissen. Wij weten overigens niet zeker of het hier inderdaad uitsluitend naakte dames betrof, daar wij de plaatjes niet bekeken hebben, want zo zijn wij, of zo zijn wij niet, als u begrijpt wat wij bedoelen. Niet dat wij iets tegen vrouwelijk naakt hebben, wij zouden haast zeggen in tegendeel, maar onder werktijd houden wij ons niet bezig met het bekijken ervan. Tenminste niet als er iemand naast ons staat om ons te controleren.

Als het om niet meer dan vrouwelijk naakt gaat, weten wij eigenlijk niet waar Stommeling Jones zich zo druk over maakt, maar dat is vooral zijn probleem, dachten wij. Terzake: wij hopen de desbetreffende Apple binnen twee weken (waarom dat zo lang moet duren is ons een raadsel, doch dit terzijde) terug te hebben en dan gaan wij er lekker Ubuntu op zetten. Waarschijnlijk gaan wij hem wel dual bootable maken, want Garage Band draait volgens ons alleen onder Mac OS X en zelfs de oude versie die wij hebben is leuk speelgoed gebleken. Uw en onze captain vergeeft het ons vast niet als hij zijn gerammel er niet meer digitaal mee kan manipuleren.11-04-2008 14.01 | Door: Technische Dienst

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere