J. Beunk is een kwakzalver

StommelingJones
Wij hebben een schijthekel aan kwakzalvers.

Ons redactienaslagwerk zegt:

"kwakzalver iemand die nutteloze middelen toepast om andere mensen te suggereren hierdoor te zullen genezen v.e. al of niet bij hen bestaande ziekte; syn. medicaster, quack."
Het woord "orthomoleculair" komt in ons redactienaslagwerk niet voor, wat erop zou kunnen wijzen dat iemand die zich "orthomoleculair arts" noemt, een kwakzalver is. Op de webzijde van Skepsis troffen wij het volgende aan:
"De orthomoleculaire geneeskunde is bedacht door de Amerikaanse biochemicus Linus Carl Pauling (1901-1994). Pauling pleitte in zijn boek Cancer and Vitamin C (1979) voor het gebruik van hoge doses vitamine C ter voorkoming van kanker. Hij stierf zelf aan prostaatkanker maar meende dat hij door veel vitamine C te slikken de ziekte lang in toom gehouden had. De volgelingen van Pauling bevelen alle andere vitamines ook aan, en zweren bovendien bij mineralen en sporenelementen. De sporenelementen en mineralen die door de orthomoleculairen verhandeld worden zijn synthetische producten, en het is de vraag of consumptie ervan wel het beoogde effect heeft. Van sommige stoffen, onder meer vitamine A en D, zijn bovendien in hoge dosering giftige effecten bekend. Hoge doses vitamine C kunnen in permanente diarree resulteren."
Op dezelfde webzijde lezen wij in een ander artikel:
"Carine Bolijn bleek lid te zijn van een club van orthomoleculaire genezers. Die passen ongefundeerde diagnostische middelen toe, zoals uit hun reglement blijkt."
Dat wij niet alleen niet in homeopathie geloven, doch dat als een schadelijke vorm van boerenbedrog, en daarmede kwakzalverij, beschouwen, hadden wij dachten wij al eens gezegd en anders hebben wij het zojuist nogmaals gedaan.

Nu even iets heel anders. In de De Telegraaf van vandaag (dien wij lezen omdat men nu eenmaal moet weten wat er leeft onder de vijand) staat een ingezonden brief, met de volgende inhoud (pagina T6):

"Het reguliere medische systeem behelst symptoombehandeling met giftige medicatie (= kwakzalverij). Als de zieke dit overleeft, maar niet geneest, zijn de alternatieve artsen aan de beurt die 'oorzakelijk' en met gezonde middelen werken. Indien de reguliere behandeling oorzakelijk zou werken, wordt de mens gezonder, dalen de prijzen en worden alternatieve therapieën overbodig. De medische universiteiten, geïntegreerd door de farmacie, leiden op tot kwakzalvers. Maar zij hebben de (financiële) macht.

Haarlem, J. Beunk
(orthomoleculair & homeopatisch arts)
"

Nu kan J. Beunk (orthomoleculair & homeopatisch arts) ons veel vertellen, maar niet dat wij nooit baat gehad hebben bij het reguliere medische systeem. Onlangs hadden wij bijvoorbeeld te kampen met vreselijke pijnen, waar wij toen wat aspirine tegenaan gegooid hebben, waarna de pijnen verdwenen en niet meer terugkwamen. "Symptoombehandeling met giftige medicatie", zeker. Maar geen "nutteloze middelen", dus duidelijk geen kwakzalverij.

J. Beunk (orthomoleculair & homeopatisch arts) zegt: Als de zieke dit overleeft, maar niet geneest, zijn de alternatieve artsen aan de beurt die 'oorzakelijk' en met gezonde middelen werken. Wij weten niet of hij hiermee wil suggeren dat er zieken zijn die een "symptoombehandeling met giftige medicatie" overleven en nog genezen ook, maar denken, gezien de aard van zijn betoog, eigenlijk van niet. Dat houdt in dat J. Beunk (orthomoleculair & homeopatisch arts) volgens ons lijkt te stellen dat iedereen die ten prooi valt aan een "symptoombehandeling met giftige medicatie" daaraan komt te overlijden of meteen moet doorlopen naar de echte kwakzalvers, te weten "de alternatieve artsen [...] die 'oorzakelijk' en met gezonde middelen werken", oftewel J. Beunk (orthomoleculair & homeopatisch arts) en consorten.

Wat J. Beunk (orthomoleculair & homeopatisch arts) precies bedoelt met "die 'oorzakelijk' [...] werken", ontgaat ons, dat zeggen wij eerlijk, maar daar gaan we ons niet in verdiepen ook. Je moet het geraaskal van een kwakzalver per slot van rekening niet tegen de klippen op serieus blijven nemen. Dat "de alternatieve artsen [...] met gezonde middelen werken", nemen wij niet voetstoots aan. Wij denken zelfs dat slechts een deel van de middelen waar 'alternatieve artsen' mee werken als 'gezond' aan te merken valt en dan met name dat deel dat niets doet. Hoe gezond dat is, kun je je dan ook nog afvragen, doch dit terzijde.

De volgende zin van J. Beunk (orthomoleculair & homeopatisch arts) luidt: "Indien de reguliere behandeling oorzakelijk zou werken, wordt de mens gezonder, dalen de prijzen en worden alternatieve therapieën overbodig." Daar kunnen wij werkelijk geen chocola van maken. Het lijkt J. Beunk (orthomoleculair & homeopatisch arts) overigens ontgaan te zijn dat de meeste mensen gelukkig uitstekend genezen dankzij het reguliere medische systeem en nog nooit een alternatieve therapie zelfs maar overwogen hebben. De bewering "De medische universiteiten, geïntegreerd door de farmacie, leiden op tot kwakzalvers" menen wij reeds ontkracht te hebben. Blijft over de laatste zin: "Maar zij hebben de (financiële) macht".

J. Beunk (orthomoleculair & homeopatisch arts) lijkt hiermee te willen beweren dat 'het', wat 'het' dan ook moge wezen, allemaal de schuld is van het kapitaal. Ach jee, wat naar nu. Ondertussen blijft J. Beunk (orthomoleculair & homeopatisch arts) een kwakzalver en in dier voege levensgevaarlijk.18-04-2008 10.08 | Door: Stommeling Jones

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere