Staat als opvoeder

door Jeffrey Wijnberg
Nederland is al sinds de roerige jaren zeventig van de vorige eeuw onder het beruchte motto ‘niets hoeft, alles mag’, geestelijk en maatschappelijk de weg kwijt. Daarom heeft de Staat nu een heropvoedingsoffensief ingezet.
En menig rechtgeaarde burger zal opgelucht ademhalen. Want, hangjongeren worden van de straat geplukt, ouders van spijbelende kinderen worden door de verantwoordelijke wethouder persoonlijk opgebeld en werkschuwe adolescenten krijgen gewoon geen uitkering meer. Toch ben ik bang dat de overheid niet echt doorpakt, het bij halve maatregelen laat, en daarmee alle broddelgezinnen die ons land rijk is, in nog grotere verwarring en onzekerheid achterlaat.

Neem, bijvoorbeeld, het initiatief van minister Ab Klink (Volksgezondheid) om baby’s langer aan de moedertiet te laten zuigen. Briljant plannetje, daar niet van. Maar, dat is toch een druppeltje melk op een gloeiende borstplaat. Deze staatsman moet toch ook op zijn minst regelen dat diezelfde baby’s verantwoord speelgoed krijgen (geen vieze sleutelbossen, maar gifloze plastic bijtringetjes), voor het slapen gaan naar klassieke muziek luisteren, en dat hun oma’s weer ouderwets sokjes gaan breien. En voordat willekeurige kinderwensende echtparen de conceptie in gang zetten, zal de regering een gezinstraining verplicht moeten stellen. In deze zo-bent-u-een-deugdelijke-ouder-cursus zal onderwezen moeten worden dat baby’s wel gewiegd, maar niet geschud mogen worden, de speen niet meer dan een uur per dag en niet langer dan het eerste levensjaar gebruikt mag worden, als ook dat de kinderwagen niet piept (verhoogt de kans op vroegkinderlijke paniekstoornissen).

Voor scholen is een voorstel in de maak om de verkoop van snoep en frisdrank te verbieden. Maar ook deze maatregel getuigt van een gebrek aan echte, en effectieve bemoeienis met de opvoeding. De staat moet een broodtrommelcontrole verplicht stellen (drie plakjes twaalfgranenbrood met komkommer, tomaat of paprika, portie fruit en bekertje wortelsap), gezamenlijke tandenpoetssessies organiseren en tussen de middag elkaar laten controleren op luis, tekenbeten en schimmelinfecties.

Ook wil de staat grotere gezinnen met jongere moeders, al was het alleen maar om te voorkomen dat gefrustreerde jongemannen vervallen in zinloze zaadverspilling. Maar, wil dat plan enig kans van slagen hebben dan zal er toch echt een verbod moeten komen op voorbehoedsmiddelen, abortus en seks voor het huwelijk. In hetzelfde wetsvoorstel kan dan ook gelijk worden meegenomen dat kinderen onder de achttien geen mobiele telefoon mogen bezitten, voor donker thuis moeten zijn, en geen piercings, oorbellen of tatoeages mogen dragen; dit alles om weer rust, reinheid en regelmaat terug te brengen in de kinderhoofdjes met als bonus het besef van wat normaal is.

Aangezien de Nederlandse bevolking massaal lijkt in te stemmen voor meer veiligheid in ruil voor minder privacy, kan de Staat in huizen van verdachte gezinnen probleemloos bewakingscamera’s ophangen, om zodoende ook werkelijk te controleren of ouders zich onthouden van huiselijk geweld. Om het heropvoedingsoffensief compleet te maken, is een gordijnwet logisch (alleen raamverduistering toegestaan voor kinderlozen, alleenstaanden en vijftigplussers): dan kan de hele buurt de zondaars op de vingers tikken.

j.wijnberg@home.nl

www.psycholoogwijnberg.nl

(De bovenstaande column is afkomstig uit de De Telegraaf van dinsdag 13 mei 2008 en is hier integraal overgenomen met toestemming van de auteur, waarvoor dank.)

14-05-2008 09.04 | Door: De Grote Vrager

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere