EK 2008: waarom wij niet eens meer kijken

Door omstandigheden (wij waren reisleider en moesten alsmaar naar Moskou en Leningrad) hebben wij van het EK 1988 vrij weinig gezien.De enige wedstrijden die wij in hun geheel gezien hebben, waren de halve finale en de finale. Tijdens de halve finale zaten wij tussen de Duitse vrachtwagenchauffeurs op de boot van Götenborg (schrijf je dat zo?) naar Kiel, dus dat was een mooie revanche voor de finale van 1974 die wij tussen de moffen hadden meegemaakt in een 'Kirchenzelt' (een door de kerk georganiseerde tent) op een camping in de Harz (een door admiraal Iglo bedachte kampeerlocatie in Duitsland) en die ons had geleid tot de uitspraak: "Die Deutschen haben glück gehabt".

Achteraf hebben wij de beelden van 1974 nog vele malen gezien en wat bleek? "Die Deutschen" hadden helemaal geen "glück gehabt". "Die Deutschen" hadden die wedstrijd gewoon willen winnen en daar hadden ze hun best voor gedaan. "Die Deutschen" bleken zich niet op voorhand bij de suprematie van de Nederlanders te hebben willen neerleggen en "die Deutschen" hadden er helemaal geen zin in om zich door "die Scheissholländer (schrijf je dat zo?)" te laten kleineren.

Als het Nederlands elftal zich in 1974 in de finale niet zo arrogant had opgesteld, had het best kunnen winnen en waren wij minder gefrustreerd geweest, maar we dwalen af en die goal van Gert Müller was zeker geen buitenspel, dus eigenlijk was het gewoon 3-1 en zijn we er helemaal niet "ingetuind" (leeft die Kuiphof eigenlijk nog?) maar hebben we gewoon verdiend verloren en had de nederlaag ook nog veel groter kunnen uitvallen. Zo. Nu weet u het.

Maar om daar even op terug te komen: die wedstrijd van 1988 was wel leuk, al was het maar doordat het scoreverloop het spiegelbeeld was van dat van 1974, wat ons de gelegenheid gaf, op te merken dat de winnende goal dit keer wel door een voetballer gemaakt was, wat die Duitse vrachtwagenchauffeurs volkomen terecht als een lage sneer wensten op te vatten, met als gevolg dat wij onder applaus op de schouders gingen en vele gratis biertjes aangeboden kregen, wat wij dan weer niet afsloegen.

Van de finale herinneren wij ons eigenlijk alleen nog die fantastische onderschepping door Adri van Tiggelen die via Arnold Mühren leidde tot de zwieplob (term van wijlen Nico Scheepmaker) van van Basten (en niet Van Basten, zoals de Belgen zeggen), maar voor de rest zei het ons niet zoveel.

Wij hadden het graag bij onze herinneringen gehouden, maar door omstandigheden was de vrijmibo deze week iets eerder afgelopen en kwamen wij zappenderwijs in een programma op de staatsomroep terecht en dat ging over 1988. Daar hadden wij niet om gevraagd, maar wij bleven toch even kijken en toen viel ons wederom op dat er geen moment werd gezegd dat het Nederlands Elftal eigenlijk alleen maar door stom toeval kampioen is geworden.

'EK Voetbal Een goed stel', bleek het programma te heten. Het zal best. Maar dat schot van Koeman tegen Ierland leek nergens op en die kopbal van Kieft was puur mazzel, terwijl hij ook nog buitenspel stond. Dat hadden wij ons liever niet herinnerd. Evenmin als wij er eigenlijk op gewezen hadden willen worden dat 'we' in 1974 volkomen terecht verloren hebben.

Dankzij dit soort retrospectieve programma's weten wij echter wel één ding zeker: dit keer kijken we helemaal niet meer, want achteraf denk je toch alleen maar: "Nou en?", of woorden van gelijke strekking. Waar zou je je in vredesnaam druk over maken, derhalve.31-05-2008 00.24 | Door: Cpt. Iglo

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere