Zwitsers, de Belgen van de Alpen

Stommeling Jones
Wij hadden eigenlijk nog een paar weken nix van ons willen laten horen, om 'uw en onze captain' (wij zijn nog steeds boos, vandaar de enkele aanhalingstekens of hoe die dingen ook heten) te pesten, maar dankzij het MDI moeten wij nu wel.

Dat ze bij het MDI dus niet denken dat we bang voor ze zijn, of tweehonderdzesenvijftig bruintinten schijten, want dat doen we alleen voor uw en onze captain, aan wien wij bij dezen onze excuses aanbieden voor ons wangedrag, of dat nu een heel ander verhaal is of niet. Wij waren ondergedoken uit angst voor uw en onze captain en dankzij de kankerteringtyfuskloteantidiscriminatiehonden van het MDI hebben wij die angst nu maar opzij gezet. Stelletje hufters.

En dan nu iets heel anders, want daar gaat het eigenlijk over: de Zwitsers liggen er nu al uit en de laatste keer dat een organiserend land de eerste ronde niet doorkwam, was het België, dus de vergelijking ligt voor de hand. Onze vaste columnist heeft toentertijd nog een leuk gedichtje, vond hij zelf, over de Belgen op zijn webzijde gezet (het staat er trouwens nog steeds), als volgt:

" Herinnering aan Turkije - België (vrij naar H. Marsman, Herinnering aan Holland)

Denkend aan Belgen
zie ik dwaze figuren
traag door oneindig
grasland gaan,
rijen ondenkbaar
domme combinaties
als slechte ideeën
snel de mist in gaan;
en in de geweldige
ruimte verzonken
de tegenstanders
verspreid op het veld
aanvallers, keeper
ook middenvelders,
backs en linksbuiten
slechts elf welgeteld.
het spel verloopt traag
en de bal wordt er langzaam
in grijs en zeer kleurloos
prutswerk gesmoord,
en in alle gewesten
wordt de stem van de bondscoach
in zijn uiterste wanhoop
door niemand gehoord.
"
Een geinig versje, maar aangezien wij dit toernooi niet zo gevolgd hebben (je bent ondergedoken of je bent het niet en wij waren het wel) weten wij niet of de Zwitsers zich werkelijk net zo geblameerd hebben als de Belgen toen. Het zal toch wel niet?

De parallel zit volgens ons niet in het slechte voetbal, hoewel dat best zou kunnen, maar in het taalprobleem. Net als de Belgen zitten de Zwitsers opgescheept met verschillende talen. De Belgen hebben het Noordbelgisch, het Zuidbelgisch en het Oostbelgisch, die respectievelijk verwant zijn aan het Nederlands, het Frans en het Duits, maar daar al jaren helemaal niets meer mee te maken hebben.

De Zwitsers hebben het Frans, het Duits, het Italiaans en hun eigen taaltje, waarvan de naam ons even ontschoten is (NOOT VAN UW CAPTAIN: een voorzichtig welkom terug Stommeling Jones en je bedoelt het Reto Romaans). Hieruit zouden wij kunnen concluderen dat het het voetbal niet ten goede komt als een land meer dan twee officiële talen heeft. Wij hebben namelijk alleen het Nederlands en het Fries en kunnen dus nog wel Europees Kampioen worden (het bewijs: we zijn het twintig jaar geleden geweest). De Belgen en de Zwitsers hebben er meer dan twee, dus dat wordt nooit wat. De Oostenrijkers hebben alleen het Duits, dus daar moet het ergens anders aan liggen, maar die gaan het ook niet redden. Dat is echter een heel ander verhaal.11-06-2008 23.25 | Door: Stommeling Jones

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere