Bemande reizen naar Mars mogelijk rampzalig
![]() |
Alvorens het boek een nieuwe plek te geven bladerden wij er even in, wat nog best leerzaam was ook.
"Dat we op de meeste foto's die tijdens het verblijf op de Maan zijn genomen alleen Edwin Aldrin zien, komt doordat Neil Armstrong het fototoestel (een Hasselblad Electric Data Camera met Reseau plaat) vast op zijn borst droeg."Dat wisten wij niet en nu weten we het nog een paar minuten, waarna wij het net zo hard weer vergeten, zodat we bij de eerstvolgende pubquiz waar het gevraagd wordt na lang nadenken het verkeerde antwoord geven, maar zo is het leven.
Over de eerste negen hoofdstukken kunnen wij niet zo gek veel zinnigs zeggen, want daarvoor hebben wij te vluchtig gebladerd, maar hoofdstuk tien ('X. Vragen en problemen van de Ruimte') is een fraai stukje geraaskal over UFO's en aanverwante zaken, waarvan wij u het volgende niet willen onthouden:
"Het 'Aardse Gevaar'Stel je toch voor dat een van de Marstronauten (verdorie, denk je een nieuw woord te verzinnen, krijg je meteen 53 treffers op Google. Bah.) na het knippen van zijn teennagels de nagels gewoon op de Rode Planeet laat liggen en er onder invloed van de omstandigheden een vreselijke mutatie plaatsvindt, waardoor er een nieuwe levensvorm ontstaat. Als dan ook nog de Marsbliksem inslaat in een half opgegeten lunchpakket (twee krentenbollen met kaas, twee kadetjes met salami, een banaan en een sinaasappel) zijn de rampen niet te overzien.
Indien wij rekening moeten houden met intelligent Leven buiten onze planeet, dan zal ook deze intelligentia met ons Aardelingen (of Terranen) rekening dienen te houden.
Zolang wij in de Ruimte nog geen kwaad konden doen, hebben ze waarschijnlijk ons onze gang laten gaan.Nu wij echter buiten ons territorium gaan treden en onze eigen Maan al hebben bezocht worden wij gevaarlijk.
Naar alle waarschijnlijkheid zullen er mensen op Mars landen in 1985, daar dan Mars in een gunstige positie staat t.o.v. de Aarde. Dat onze bedoelingen nu niet al te fraai zijn, wordt wel geïllustreerd door de uitdrukking 'Verovering van de Ruimte', die wij zo graag bezigen.
We zijn bijvoorbeeld wél bevreesd geweest voor Maan-bacteriën, maar dat, anders om, wij waarschijnlijk de boel besmetten vinden we niet erg. Nu zal dat op de Maan wel niet zo'n vaart lopen vanwege de sterke 'ontsmetting' door kosmische straling en het U.V. van de zon.
Maar als wij Mars gaan bezoeken, waar wél leven mogelijk is (maar zich daar niet heeft kunnen ontwikkelen), dan is dat zeer gevaarlijk. Als wij daar de boel gaan besmetten, waardoor zich dan een zeer eenzijdig levenspatroon gaat ontwikkelen vanwege het ontbreken van levende tegenstanders (bakteriën, virussen, planten en dieren enz.), wordt het levensgevaarlijk.
Een volgend bezoek zou dan wel eens katastrofale gevolgen kunnen hebben, zowel voor de Marsbezoekers als door de terugkerende astronauten voor de mensen op Aarde. Men kan wel zoveel mogelijk maatregelen daar tegen treffen, maar er gebeurt altijd wel een ongelukje."
De schrijvers stellen dat de mens een gevaar voor de Ruimte (zij gebruiken die hoofdletter, dus doen wij dat ook maar) is. Gelukkig houdt men ons in de gaten:
"Elke Ruimtelijke Intelligentia zou verhinderen dat deze primitieve Terranen (terra = aarde) de Ruimte zouden besmetten, zeker als zij buiten hun eigen zonnestelsel zouden komen."Oei. Dat is schrikken. Als we niet oppassen gaat de Ruimtelijke Intelligentia kleiduivenschieten op onze raketjes.
"Hoewel wij technisch al een aardig eind in de goede richting gaan, zijn wij er mentaal nog in het geheel niet aan toe."Neen. Vooral dat kleiduivenschieten is een schrikbeeld. Hadden we dat maar niet verzonnen. Gelukkig is er nog hoop voor de mensheid:
"Maar misschien krijgen we wel bezoek van Hogere Intelligentia, die ons weer eens zullen opvoeden, zoals ze dit volgens de verhalen van het verre verleden ook hebben gedaan."U kunt zich indenken dat er momenten zijn dat wij bij het opruimen van onze archieven minder smakelijk moeten lachen. En nu weer aan het werk.
29-07-2008 14.50 | Door: De Grote Vrager
Reacties
Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.