Na ongeluk verplicht opnieuw rijexamen doen

Stommeling Jones op zijn ploffietsje
Er zijn te veel onhandige automobilisten op de weg.Het zijn er zelfs zoveel dat je haast zou gaan denken dat ze hun rijbewijs cadeau gekregen hebben bij een pak waspoeder, drie pakjes thee of de Brinta, om maar een paar mogelijkheden te noemen. Officieel zal dat wel niet het geval zijn, maar toch.

Er kan zo langzamerhand geen ochtendspits of avondspits voorbij gaan zonder dat er naast "de gebruikelijke files" vele kilometers autopolonaise extra ontstaan "door een ongeluk" of "als gevolg van een aanrijding", dan wel "door ongelukken en aanrijdingen". Daar moet iets aan gedaan worden en wij weten hoe.

Het is heel simpel en wij gaan het nu uitleggen. Om te beginnen is het rijbewijs bedoeld als vergunning om een auto te besturen, maar niet als vergunning om die auto tegen een andere auto aan te laten rijden. Een "licence to drive", maar geen "licence to crash". Een "rijbewijs", geen "brokkenbewijs". Wie dus een ongeluk veroorzaakt, houdt zich niet aan de voorwaarden van zijn vergunning, waarmede hij die vergunning verspeelt. De politie neemt het rijbewijs van de schuldige ter plekke in en de schuldige krijgt het pas terug als hij opnieuw geslaagd is voor zijn rijexamen.

Bij eenzijdige ongevallen (mensen die tegen een boom rijden in plaats van er langsheen, hun auto de plomp insturen waar zulks te vermijden was of rechtdoor gaan waar de weg afbuigt, zoiets) waarbij er sprake is van een bestuurdersfout en niet van overmacht (wiel loopt van de wagen, bij dertig graden boven nul blijkt de weg plotseling spiegelglad door ijzel, brug breekt doormidden) geldt hetzelfde. Als deze aanpak consequent wordt gehanteerd, heeft dat twee positieve gevolgen: het aantal brokkenpiloten daalt met rasse schreden en er komen minder auto's op de weg.

Hierdoor hoeven we hopelijk ook nooit meer te horen dat er "als gevolg van het zonnige weer" of "door de extreme regenval" nog meer ongelukken gebeuren dan anders, aangezien het weer iets is waar je als automobilist gewoon rekening mee kunt houden en iemand die met de laagstaande zon in zijn ogen of drie meter zicht door regen en mist toch gewoon honderdtwintig blijft rijden heel duidelijk schuldig is aan het daaruit voortvloeiende ongeval en zijn rijbewijs kwijt is. Trouwens: iemand die zoiets doet, hoort gewoon niet op de weg thuis en dus is de mogelijkheid om het rijbewijs opnieuw te behalen eigenlijk nog wat te vriendelijk van ons. Daar moeten we dus nog even over nadenken.18-09-2008 19.53 | Door: Stommeling Jones

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere