De oudste therapie ter wereld

In Groningen hebben de SOA-poliklinieken hun handen vol aan patiënten die maar niet kunnen onthouden hoe veilig vrijen precies inzijn werk gaat. SOA staat overigens voor 'Sexueel Overdraagbare Aandoeningen', waarvan de zwangerschap natuurlijk de meest in het oog springende is, maar die rekenen ze er gek genoeg officieel niet bij. De Groningse GGD en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) hebben nu bedacht dat soarecidivisten geholpen kunnen worden en wel door middel van gedragstherapie.

De gedragstherapie bestaat uit het uitdelen van condooms aan de zojuist genezen verklaarde soalijder, gevolgd door het vriendelijke verzoek om zich even om te draaien, waarna hij door middel van een stevige schop onder zijn achterste het pand verlaat, terwijl de dienstdoende gedragstherapeut hem naroept: "en waag het niet opnieuw besmet te raken. Begrepen?" Maar niet heus. Volgens de Groningse GGD-arts en soacoördinator de Groot moeten de soarecidivisten worden doorverwezen naar bijvoorbeeld een sexuoloog die de patiënt kan helpen van zijn gewoonten af te komen. Misschien dat de sexuoloog de patiënt gaat leren hoe een condoom werkt en waar je ze kunt kopen.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft bijna 12 miljoen euro uitgetrokken voor acht nieuwe soacentra (waarvan er een paar naast een shoarmazaak zitten, maar dat is een heel ander verhaal). In die nieuwe centra is volgens de Groot voldoende ruimte voor de zozeer gewenste persoonlijke benadering van de te heropvoeden patiënten. Het is het makkelijkst als ze die soacentra verdelen in individuele kamertjes, waar de hardnekkige soaoploper na zijn genezing tegen contante betaling met de door hem gewenste en door de medische staf soavrij verklaarde therapeute kan oefenen in het veilig vrijen. Als ze het dan geen bordeel noemen en op de factuur zetten dat het therapie betreft, wordt het nog betaald door de verzekering ook.



19-10-2005 00.43 | Door: Arnold Kuijk

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.



Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere