Twee vrouwen: wat een kutboek

StommelingJones
Toen wij nog op de middelbare school zaten, moesten wij veertig boeken lezen voor onze boekenlijst.Men had ons weten wijs te maken dat Harry Mulisch een goede schrijver was. Hoe dat mogelijk is geweest, wil ons nu wel even ontgaan, maar toen hadden wij nog nooit iets van die lul gelezen, dus vooruit. Wij geloofden dat en wij moesten wel, zoiets. Wij konden niet anders, zullen we maar zeggen.

Iedereen las 'Het stenen bruidsbed', maar die titel leek ons, behalve te duiden op bijzonder onaangename omstandigheden voor de huwelijksnacht, helemaal nix, dus dat ging over. Toen zagen wij bij onze ouders in de boekenkast het boek 'Twee vrouwen' staan. Ook van die over het paard getilde eikel. Overigens voornamelijk door zichzelf over het paard getild en daarin door talloze nitwits gesteund, maar dat is een heel ander verhaal. De titel trok ons wel en op de achterflap zal ongetwijfeld iets gestaan hebben waardoor onze jongensfantasie (wij zaten nog op de middelbare school, had u onthouden) genoeg gestimuleerd werd om een interessant boek te verwachten.

Welnu: wij hebben nog nooit zo'n kutboek gelezen. Behalve dus die ene keer. Dat het een kutboek was, is helaas alleen figuurlijk, terwijl wij juist (jongensfantasie, weet u wel) een lekker kuttenboek verwacht hadden. Maar goed, een kutboek was het dus. Zoveel jaar na dato kunnen wij ons er namelijk helemaal niets meer van herinneren, behalve de titel en dat het niet aan onze verwachtingen beantwoordde. Van alle andere slechte boeken die wij in ons leven gelezen hebben, wat er dankzij ons gebrek aan smaak best veel zijn, kunnen wij ons minimaal één zin ten minste gedeeltelijk herinneren, of dat de spelling werd verkracht tot in de paginacijfers om maar iets te noemen, maar van dit boek: HELEMAAL NIETS. Afgezien van wat we net al gezegd hadden dan.

Dit waardeloze boek wordt nu geheel gratis weggegeven in het kader van de actie 'Nederland leest', en dan is het nog te duur. Alle vorige boeken in die actiereeks hebben wij trouwens ongelezen en zelfs zonder ze af te halen aan ons voorbij laten gaan en daar hebben wij welbeschouwd goed aan gedaan, denken wij. Als 'Twee vrouwen' gepromoot wordt alsof het geweldig is, kunnen de voorgangers immers echt geen ene reet hebben voorgesteld. Jammer maar helaas. Wij worden van zo'n actie overigens wel geweldig blij, want wij hebben ons abonnement op de bibliotheek een paar jaar geleden laten verlopen en daar blijken wij dus werkelijk helemaal niets aan te missen.

Voor die paar tientjes die wij hierdoor uitsparen, kopen wij bier en dat valt altijd goed. In ieder geval beter dan een gedateerd boek van een 'schrijver' die het Guinness Book of Records gaat halen als de enige schrijver ter wereld die ieder jaar van zijn carrière de Nobelprijs voor de literatuur volkomen terecht niet gekregen heeft terwijl hij wel dacht dat hij er recht op had. Dat is ook een prestatie. Maar wat een kutboek.18-10-2008 00.11 | Door: Stommeling Jones

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere