Een echte held had zich dood gevochten

Stommeling Jones met een helm op
Bij het lezen van de De Telegraaf van vanochtend vroeg onze stagiaire zich plotseling hardop af: "waarom wordt die McCain hier een actieheld genoemd, alleen maar omdat hij vier jaar gevangen heeft gezeten?"

Wij weten vrij veel, maar hier wisten wij het antwoord ook niet op. In onze optiek zijn er aardig wat Amerikanen van McCains leeftijd die zich heldhaftiger gedragen hebben, door te weigeren naar Vietnam te gaan en uit te wijken naar Canada, om maar iets te noemen.

Ook onder de jongens (want jongens waren het en soms zelfs aardige jongens, nemen wij aan) die zich wel voor het moorddadige karretje van Kennedy, Johnson en Nixon hebben laten spannen, waren echte helden. Echte helden vechten zich namelijk hartstikke dood. Echte helden duiken met het hoofd vooruit een Vietcontunnel in en incasseren met een glimlach een Vietcongkogel in hun voorhoofd.

Helden die zich gevangen laten nemen liggen meer op de lijn van Jack Black's personage in 'Mars attacks':

""Die, you alien shit!

Uh-oh.

I surrender"

(Bij "Uh-oh" begaf zijn wapen het, maar toch. Hij had natuurlijk moeten proberen dan tenminste de eerste de beste Marsman met zijn blote handen te wurgen of de helm van een marsmannetje kapot te slaan. Per slot van rekening gaat de boxer (of bokser, zoals sommige mensen zeggen) aan het eind van de film er tientallen te lijf en hij wint ook, doch dit terzijde. Leuke film trouwens. Toch eens aan onze filmcriticus vragen waarom die film nog niet op de filmpagina staat.)

Wij vinden het best vervelend voor McCain dat hij gevangen gezeten heeft, maar dat is hier de vraag niet. Wij houden overigens ernstig rekening met de mogelijkheid dat de schrijver van het Detelegraafstukje McCain verward heeft met McGyver, die immers ook wel eens gevangen genomen is, maar desondanks wel een actieheld is, aangezien hij telkens niet alleen op ingenieuze wijze weet te ontsnappen, maar ook nog anderen weet te bevrijden en anderszins te helpen.

A propos ontsnappen nog even het volgende. In de wikipedia lazen wij bij het lemma John McCain:

"Toen de Noord Vietnamezen door kregen dat hij de zoon van Admiraal McCain was, wilden zij hem vrijlaten. De jonge McCain weigerde dit, tenzij Noord Vietnam ook de andere krijgsgevangenen, die vóór McCain gevangen waren genomen, vrijlieten."
"De jonge McCain" was op dat moment dertig of eenendertig jaar oud en was neergeschoten bij zijn drieëntwintigste bombardementsvlucht (ook heel heldhaftig natuurlijk: van grote hoogte een bommenregen laten neerdalen op een ontwikkelingsland in een poging het terug te bombarderen naar het Stenen Tijdperk) boven Noord-Vietnam en had natuurlijk ook kunnen beredeneren dat hij, net als McGyver, buiten de gevangenis veel effectiever zou kunnen zijn dan binnen de cel en dat hij bovendien buiten het gevang nog de mogelijkheid had of zou kunnen hebben om uit te groeien tot een echte held.

Wij zijn zelf overigens een erkend lafbek, maar dat is een heel ander verhaal.02-11-2008 09.30 | Door: Stommeling Jones

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere