De Stichting Belangenbehartiging Alfabetisering heeft een slechte website

Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) zou werklozen aan het werk moeten helpen en als die werklozen analfabeet zijn, moet het CWI op zoek gaan naar banen voor analfabeten, zou je kunnen denken.Het CWI dacht er kennelijk anders over en heeft daar nu een prijs voor gewonnen, zoals uit dit stukje van De Pers blijkt:
"

CWI wint prijs voor aanpak laaggeletterdheid

Gepubliceerd: vandaag 07:16

Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) heeft de ABC-prijs in de wacht gesleept. De prijs is een waardering van de Stichting Belangenbehartiging Alfabetisering ABC voor een computercursus van het CWI tegen laaggeletterdheid onder werkzoekenden.

De door het CWI ontwikkelde computercursus Moeite Met Lezen en Schrijven leert CWI-medewerkers laaggeletterdheid te herkennen. Zij kunnen het probleem dan tijdens gesprekken met laaggeletterde werkzoekenden aan de orde stellen. Vervolgens kunnen zij dan worden geadviseerd over een passende opleiding.

Het oefenprogramma van het CWI is ontwikkeld in samenwerking met de Stichting Lezen & Schrijven. Ongeveer anderhalf miljoen inwoners van Nederland hebben in zekere mate problemen met lezen en schrijven. Dat kan een belemmering vormen bij de zoektocht naar een geschikte baan. "

Als ik het goed begrijp, is dus het enige wat het CWI doet, de desbetreffende hele of halve analfabeet vertellen dat hij niet zo erg goed kan lezen en dat hij daar iets aan moet doen.

De Stichting Belangenbehartiging Alfabetisering ABC bleek een website te hebben en die heb ik even bezocht. Het begon al helemaal verkeerd, want de site bleek onmiddellijk een pop-up te willen openen en daar houd ik niet van. Firefox meldde dan ook: "Firefox heeft voorkomen dat deze website een pop-upvenster opende". Als je dat pop-upvenster niet accepteert, kom je niet verder, dus vooruit, dan toch maar geopend. Welnu: wat je dan ziet, doet pijn aan je ogen. De kleurstelling heeft iets jarenzeventigs over zich en de plaatjes die naar de menukeuzes moeten leiden zijn ofwel hopeloos verouderd, ofwel grappig bedoeld, maar dan nog steeds hopeloos verouderd. Het lijkt erop dat de stichting vooral veel bezoek van analfabeten verwacht, maar in dat geval staan er weer te veel lettertjes op de site.

Toen ik toch bezig was, heb ik de hele site, die gelukkig niet al te groot is, even doorgekeken en daar werd ik niet vrolijk van. Voor zover er informatie te vinden is, is die tamelijk summier. Wat dacht u bijvoorbeeld van de volgende agenda:

"15 november 2008 Landelijke ontmoetingsdag cursisten in Den Bosch
18 november 2006 Landelijke ABC-dag in Den Bosch
8 september 2006 conferentie Aanvalsplan Alfabetisering Brabant
8 september 2005 landelijke demonstratie Den Haag (plein voor de 2e Kamer, 13.00 uur)
4 maart 2005 formele aansluiting ABC-afdeling Noord Holland te Amsterdam
27 februari 2005 tentoonstelling T. Duijmelings in bibliotheek Helmond
"
Wat is er in 2007 gebeurd? Weinig, vermoedelijk. Dan is er nog het kopje 'links'. Het lijkt alsof er slechts één link vermeld wordt (naar www.mijnabc.nl, wat ook een onooglijke site blijkt te zijn). Het blijkt echter dat iemand het raadzaam geacht heeft iedere link een apart schermpje toe te bedelen, maar als je de pijltjes niet opmerkt, hang je.

Op het moment van mijn bezoek waren de 'praatkamers' leeg. Het gastenboek is zeer slecht leesbaar, doordat iedere bijdrage in een afzonderlijk kadertje wordt weergegeven en je voor de volgende of vorige bijdrage op een pijltje moet klikken. Heel irritant, maar het bracht mij wel op het idee om even terug te gaan naar eerdergenoemde links. Ik had de pijltjes daar namelijk niet meteen gezien en pas bij het gastenboek dacht ik "hé, zouden ze dat bij die links ook zo gedaan hebben?". Ja dus.

Voor het archief moet je een wachtwoord hebben, maar hoe je aan dat wachtwoord komt, staat er niet bij. De 'downloads' staan op alfabetische volgorde en meer valt daar niet over te zeggen. Er is ook nog een kaartje waar je op kunt klikken voor de verschillende afdelingen, maar als je dat doet, gebeurt er niet zo gek veel.

Je kunt je afvragen of de Stichting Belangenbehartiging Alfabetisering ABC tevreden is over deze site en als het antwoord daarop "ja" is, kun je je afvragen: "hoe is het in godsnaam mogelijk?" Misschien weet de Stichting Belangenbehartiging Alfabetisering ABC alles over de aanpak van analfabetisme, maar op het gebied van websites kan de Stichting Belangenbehartiging Alfabetisering ABC nog een hoop leren, lijkt mij.16-11-2008 16.54 | Door: Arnold Kuijk

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere